Stortest: Jagten på god alkoholfri øl – én sikker vinder

God alkoholfri øl hvor svært kan det være at finde? Der kan være mange gode grunde til at vælge en alkoholfri øl fremfor de klassiske varianter. Bilkørsel, ønsket om et sundere liv eller en velfortjent restitutionsopladning efter en hård, intensiv træning som beskrevet på bloggen for nylig.

Jagten på god alkoholfri øl

Uanset årsagen har det historisk set været lidt af en udfordring, at anbefale en god alkoholfri øl. Der har sandt at sige ikke været mange muligheder, og dem på markedet kun af en tvivlsom kvalitet. Lovgivningen er i 2014 ændret, så alkoholfri øl nu må indeholde op til 0,5 % alkohol, og udbudet blevet betragteligt større.

Jagten på god alkoholfri øl

Jagten på god alkoholfri øl er startet. Fem danske og fem udenlandske bud er klar til test.

Jeg har haft smagt og vurderet hele 10 forskellige alkoholfri øl, der alle kan købes i de fleste større supermarkeder til priser mellem 5-25 kroner pr. styk. Der er tale om fem danske og fem udenlandske øl. Jeg har forsøgt at blande både gamle klassikere fra ind- og udland, men også at finde nogle af de nye på hylderne.

Generelt er kvaliteten og smagsoplevelsen bedre end frygtet, men stadig et stykke fra deres alkoholindeholdende pendater. Der er dog et par lyspunkter undervejs foruden en klar testvinder. Lad os komme til sagen!

[Opdatering 13. marts: Jeg har testet og anmeldt 12 yderligere alkoholfrie øl – og opdateret karakterne på denne side til at afspejle kvaliteten af de nye. Konkret betyder det at flere øl her har fået en lavere score end oprindeligt.]

Danske alkoholfrie øl

Tuborg Super Light

Tuborg Super Light alkoholfriøl

Lys, strågylden ved skænkning. Fin hvid skumkrone der dog hurtigt forsvinder til tæt på ingenting.
Ganske let malt aroma med en metallisk klang. Absolut ingen smagsnuancer at notere. Meget vandet og tynd oplevelse. Føles og opleves som vand tilsat bitterhed. Efterlader munden tør. Minimal, tæt på ikke eksisterende kulsyre.

Energiindhold/alkoholprocent: 25 kcal pr. 100g / 0,09 % (såmen angivet med to decimaler)

Karakter: 1 ud af 6.

Royal Free

Royal Free alkoholfri øl

Stråguld farve med luftig skumkrone. Ingen kulsyre at spore i glasset. Duften er stærk af malt, humle og rugbrød. Indbydende kornet aromaprofil. Smagen er sød, kornet og let syrlig. Ikke så bitter som duften lod forventningen tro. Ingen fyldig krop til at følge smagsindtrykket op og resultatet fremstår derfor vandet og en anelse uinteressant. Fin kulsyre balance og lovende aroma, der dog ikke kan stå distancen hele vejen. En skam.

Energiindhold/alkoholprocent: 26 kcal pr. 100g / 0,0 %

Karakter: 2 ud af 6.

Carlsberg Nordic – Gylden Bryg

Carlsberg Nordic Gylden Bryg alkoholfri øl

Gylden farve uden megen skum. Nåede at forsvinde helt, inden jeg kom længere end at dufte. En smule malt i næsen sammen med blomster og frugtige noter henad citrus samt lime. Kan opfattes en smule som syntetisk sæbeduft. Vag smagsoplevelse. Hyldeblomst, maltsødme og igen en kende citrus i smagen. Meget vandet. Ikke megen krop eller fylde. Ok kulsyre.

Energiindhold/alkoholprocent: 20 kcal pr. 100g / 0,5 %

Karakter: 2 ud af 6.

Vestfyen Willemoes Hvede Alkoholfri

Willemoes Hvede alkoholfri øl

Diset gullig farve med en stor, tyk, hvid skumkrone der bliver stående i glasset noget tid. Aggresiv skumt, der skal hældes forsigtigt for ikke at bruse over. Klassisk hvedeøl! Point for at ramme øltypen. Forventet omend lidt svag hvedearoma fylder næsen sammen med en smule malt, citrus og gær. Først en sær støvet og tør fornemmelse i munden, inden sødmen fra malten og hveden slår ind. Afrundet af en smule lemon og citrusfrugt, der tilføjer en fin uden at være dominerende syrlighed til øllens karakter. Lav bitterhed. Neutral, blød kulsyre. Kort eftersmag og lidt tynd hvedeøl målt efter vanlig standard. En absolut hæderlig alkoholfri øl. Testens dyreste til 25 kroner – dog ½ liter.

Energiindhold/alkoholprocent: 27 kcal pr. 100g /Ukendt. Kun angivet som værende under 0,5 %

Karakter: 3 ud af 6

Gourmetbryggeriet – Pilzner alkoholfri

Gourmetbryggeriet Pilzner alkoholfri øl

Farven er mørkere gul, en anelse ravagtig og står med hvidt skum ganske præsentabelt. Aromaen lider voldsomt under udpræget grad af “kogte grønsager”, som stammer fra processen hvor alkoholen til sidst koges væk. Under dette findes en smule malt og humle, dog ikke nok til at redde aromaen. Maltsmagen er ok med lys karamel, en anelse græs og hø. Humlen gør ikke meget væsen af sig og efterlader sammen med en vandet mundfølelse en kedelig helhedsoplevelse.

Energiindhold/alkoholprocent: Ukendt. Fremgår ikke af etikken. /0,0 %

Karakter: 2 ud af 6.

Udenlandske alkoholfrie øl

Bavaria Original 0,0 %

Bavaria Original 0,0 % alkoholfri øl

Lys og klar gylden farve uden meget skum. Kornet aroma der leder tankerne på øllebrød. En uheldig biaroma af udkogte grønsager. Meget sød smag og eftersmag uden nogen balance. Vandet krop og fylde. Føles flad i munden grundet doven kulsyre. Kan ikke anbefales.

Energiindhold/alkoholprocent: 24 kcal pr. 100g / 0,0 %

Karakter: 1 ud af 6.

Bavaria Wit 0,0 % – TESTVINDER!

Bavaria Wit 0,0 % alkoholfri øl

Lys grumset farve med skummende, fyldig hvid top, der dog forsvinder til et mere moderat niveau ganske hurtigt. Opløftende frisk aroma. Koriander, lime og citrusfrugt sammen med den klassiske og forventede gæret hvededuft. Sødmefuld smag hvor hvede, gær og en smule syrlighed er mest dominerende. Prikkende kulsyre, beklagelig og tilpas livlig. Mangler lidt bund i slutningen, ligesom mundfølelsen fremstår en anelse for vandet.
Minder på mange måder om den oprindelig Wit-type, hvilket er et stort plus. Let drikkelig og en god tørstslukker. Må være fantastisk efter et varmt sommertræningspas.

Energiindhold/alkoholprocent: 24 kcal pr. 100g / 0,0 %

Karakter: 3½ ud af 6.

Warsteiner Fresh

Warsteiner Fresh alkoholfri øl

Lys gennemsigtig gul farve med højt hvidt skum, der dog falder hurtigt ned. Anelse metalisk lugt sammen med udkogte grønsager og pap er ikke en god start. En snert af korn og gras trænger dog igennem. Fin kulsyre giver en anelse bid til en ellers endimension maltsødme i smagen.
På mange måder ligeså kedelig som en traditionel masseproducerede dansk pilsner, bare uden alkohol…

Energiindhold/alkoholprocent: 23 kcal pr. 100g / 0,0 %

Karakter: 2 ud af 6.

Kaiserdom Hefe-Weissbier Alkoholfrei

Kaiserdom Hefe-Weisssbier alkoholfri øl

Flot tåget korngul farve med stor hvid skumkrone, der efterlader pæne gardiner i glasset som testens eneste. Klassisk hvedeøl i næsen. Banan, hvede, nelliker, gær, citrus og krydderier alt sammen i den velkendte blanding. Her slutter roserne også. Smagsmæssigt falder øllen helt igennem og er både vandet og overkarboneret. Kun en meget svag hvede sniger sig igennem oplevelsen af at drikke kulsyreholdig vand. Sikke en skuffelse! ØV.

Energiindhold/alkoholprocent: 16 kcal pr. 100g / Ukendt. Stod ikke på etikken.

Karakter: 2 ud af 6.

Clausthaler Classic (Premium) – Alkoholfrei

Clausthaler Classic (Premium) alkoholfri øl

Meget lys og klar farve med fin, vedvarende skumkrone. Intens og indbydende duft af humle og malt. Enkel smagsprofil med en god humlet bitterhed, der spiller fint op mod den friske, søde malt. Fornuftig dybde og krop modsat mange af feltets øvrige. Imponerende meget Clausthaler får ud af en alkoholfri variant. En i alle facetter simpel, men ganske vellykket øl. Bedste pilsner variant og et godt bud, hvis man ikke er glad for hvedeøl.

Energiindhold/alkoholprocent: 26 kcal pr. 100g / Max 0,49 %

Karakter: 3 ud af 6.

5 Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *