Hjem Anmeldelse Anmeldelse af Garmin Edge 25 – teknikmonster i kompakt forklædning

Anmeldelse af Garmin Edge 25 – teknikmonster i kompakt forklædning

af Lasse Vad Pedersen

Garmin Edge 25 er en kompakt og super let cykelcomputer med overraskende meget funktionalitet pakket ind i det spinkle ydre. Med sine sølle 25 gram og størrelse med en 20krone, er det Garmins absolut mindste cykelcomputer med GPS til dato.

Det er nemt at lade sig snyde af de fysiske dimensioner, men læser man på specfikationslisten får man sig en mindre overraskende. Det er nemlig udover simpel fart, distance og tidsmåling blevet mulighed for tilkobling af ANT+ sensorer til kadence og puls. Derudover simpel brødkrumme navigation foruden bluetooth tilkobling af telefonen, LiveTracking, Garmin segmenter og sms/opkalds notifikationer på skærmen.

På papiret en uhyre stærk kombination for de mange, der ønsker en simpel og lille cykelcomputer der er nem at betjene men samtidig ikke er skraldet totalt for funktioner. Det er værd at bemærke, at Garmin har lanceret både Edge 20 samtidig med den her anmeldte Edge 25. De grundlæggende dimensioner og basale funktioner er fuldstændig ens, men Edge 25 udmærker sig ved at understøtte ANT+ og BlueTooth.

I praksis betyder det, at du kan tilkoble og forbinde til kadence-, -speed- eller pulssensorer og få vist og indsamlet endnu mere data. Desuden kan du via BlueTooth synkroniserer trådløst og slipper således for at kable til computeren, når træningen skal overføres. Ligeledes åbner BlueTooth op for, at du kan få smartnotifikationer på skærmen – dvs. små beskeder om indkomne sms’er eller opkald. Det er smart, så man med det samme kan se, om et opkald eller sms er vigtigt, eller kan vente til senere. Prisforskellen imellem Edge 20 og Edge 25 er temmelig beskedne 200 kroner.

Det lader altså til, at jeg allerede er revet med og helt forblændet af Garmins lille Edge 25 monster – men holder produktet også ude på landevejene, når det virkelig gælder? Jeg har haft Garmin Edge 25 til test i god måneds tid, og det er blevet til et stykke over 1000 kilometer på såvel korte ture, lange træninger, intervaller og et par officielle cykelløb. Så lad os komme i gang med dommen og anmeldelsen.

Edge 25 er venligst udlånt af Bikester.dk – Lad os se at komme i gang!

Udpakningen af Garmin Edge 25

Ligesom mange andre af Garmins produkter, sælges der flere varianter af Edge 25. I tilfældet her er det dog et beskeden val – Bundlet med pulsmåler og kadencesensor eller en rå version kun med selve cykelcomputeren.

Bemærk at Edge 20 kun sælges som den ”rå ubundlet” version, da den som skrevet ikke understøtter ANT+ sensorer.

Ikke meget nyt for så vidt angår indpakningen. Stadig det klassiske sorte look i hårdt pap. Fint og nydeligt – men ikke meget overraskelse.

Det er efterhånden svært at nuancere og variere beskrivelserne af indpakningen for trofaste læsere. Der er nemlig ikke meget nyt på hverken for eller bagside. Det vanlige billede af produktet forfra, og lidt tekniske funktionsbeskrivelser på bagsiden.

Same old, same old.

Jeg ejer i forvejen efterhånden et utal af pulsmålere og sensorer, så det er den ubundlede Edge 25 jeg har på testbænken. Det betyder også, at det er begrænset hvor mange plastiklommer der skal pakkes ud, før det hele ligger på bordet.

Enhed, oplader, manual og et par af de klassiske Garmin quarter-mounts.

Pakket ud fylder det alligevel en del. Mest på grund af de mange små elastikker til at montere enheden med det medfølgende quarter-mounts. Det er samme standard som Garmin altid bruger, og kan derfor også anvendes af øvrige cykelcomputeren i Edge-serien.

Super!

Manualen er fortsat i gammeldags papirformat. Om ikke andet kun et styk med alle sprog inkluderet – og ikke som så mange gange før hver sin fysiske version på hvert sprog – lige direkte til skraldespanden.

Edge 25 har som nævnt Bluetooth, hvilket muliggør trådløs overførsel af træningsdata. Det kan dog også foregå via det medfølgende USB kabel. USB kablet bruges også til opladning af uret.

Garmin har – igen, igen – formået at lave en ny opladerklips. Jeg har efterhånden set et utal af forskellige opladeløsninger og varianter henover tid. Hvorfor kan vi ikke bare få lov at bruge et (mini)USB kabel? Det er altså super træls med et nyt ved hver produktlancering.

Atter en ny opladetype. Denne gang ”griber” den rundt om Garmin Edge 25 temmelig stabilt. Jeg havde dog stadig ønsket et standard usb kabel.

Opladningen spænder sig selv tæt sammen om cykelcomputeren.

Med de indrømmet lidt kedelige smådele af vejen, er det tid til at vende blikket mod ‘the main event’. Selve Garmin Edge 25 cykelcomputeren.

Fysisk størrelse og dimensioner

Bevares Garmin Edge 1000 (nederst) er lidt af en klods, men størrelsen på Edge 25 er alligevel imponerende lille.

Lad det være sagt med det samme. Garmin Edge 25 er altså imponerende lille og kompakt. Det skal der ikke herske nogen tvivl om.

De fysiske dimensioner er opgivet til 4,0 x 4,2 x 1,7 cm. Det er måske svært at forholde sig nøgternt til de rå tal – men i sammenligning bliver det meget tydeligt.

Sammenligning af Garmin Edge 25 mod Apple iPhone 5s, dankortstørrelse RaceHall kort og Apple TV4 remote.

Prøv evt. selv at måle 4×4 cm op. Det er ikke meget og ganske kompakt. Selve følelsen af enheden i hænderne og synet af den er ret lækkert. Vægten er 25 gram og enheden er dermed heller ikke ligefrem nogen sværvægter.

Edge 25 i direkte sammenligning med et par 20-kroner. Jeg er fan!

Garmin Edge 25 er uden sammenligning den mindste GPS cykelcomputer i Garmins sortiment og også mig bekendt hos de mest populære konkurrenter fra Wahoo, Polar m.fl.

Kun højden på 1,7 cm er tilnærmelsesvis tilsvarende øvrige produkter på markedet. Det skyldes givetvis primært pladskrav til elektronik og den størrelse de fysiske knapper mindst skal have for at kunne rammes pålideligt. Der er nemlig ingen touchskærm, så selve betjeningen foregår med fire knapper i hvert hjørne. Med en skærmstørrelse på sølle 23 x 23 mm giver det også rigtig god mening. Touchskærm på så lille skærmareal havde næppe været en god oplevelse.

Selve skærmen er ganske lysstærk, og kontrastniveauet godt. Det betyder, at tallene er letlæselig. Det er klart at de naturligt vil fremstå en smule småt pga. det sparsomme plads at være på. Under mine test har jeg dog aldrig oplevet problemer med at læse dem i farten.

Monteringen sker som nævnt med de vanlige Garmin quartermounts. Der medfølger to – men mange har sikkert allerede en eller flere udover det. Jeg har tidligere erhvervet mig et Out Front monteringsbeslag foruden en K-Edge Combo Mount XL.

Selve installationen foregår hysterisk nemt med elastikker og tager 30 sekunder. To minutter hvis du er lidt sløv i optrækket… 😉

Garmin Edge 25 påmonteret med medfølgende Garmin quarter-mounts. Løsningen virker fint uden at gøre meget væsen af sig.

Selve betjeningen og navigationen rundt i menuerne på Garmin Edge 25 foregår via de fire fysiske knapper. Øverst til venstre er tænd og sluk. Nederst til venstre er ”omgangs/lap”-knappen, og går tilbage i menuerne. Øverst til højre fungerer som ”ok/enter” knap, mens nederst til højre bladrer til næste valg i menuerne.

Det er altid lettere i virkeligheden end at formulere på skrift. Det fungerer i praksis uden problemer. Knapperne er tilpas store til at de kan rammes, og har et fornuftigt feel uden at virke for skrøbelige og plastikagtige.

Grundlæggende opsætning af Edge 25

Garmin Edge 25 er egentlig et imponerende lille teknikmonster. Men heldigvis er selve opsætningen uhyre simpel.

Som altid er der en ganske kort lynopsætningsguide, der hurtigt leder dig igennem de primære valg som sprog, dato og klokkeslæt, om du ønsker metrisk målestandard og lidt om din højde og drøjde.

Inden da får Garmin Edge 25 dog lige en tur i laderen.

Opladningen af batteriet tager et par timer.

Det blev da også til en firmwareopdatering. Altid en god ide på nyt elektronik, da man dermed giver muligheden for at opdatere softwaren og luge ud i eventuelle børnesygdomme, der måtte være blevet fikset med tiden.

Garmin Edge 25 på vej til firmware version 3.3. Opdateringen tog under fem minutter.

Med begge dele afklaret er du praktisk klar til at trille ud på din første tur. Enheden er sat op temmelig standard og kan herfra bruges – altså mere eller mindre out of the box.

Tryk start. Kør. Træn. Gem. Repeat.

For Garmin Edge 20 er det helt sikkert opskriften og vi kunne stryge direkte videre i teksten.

Den smarte storebror Edge 25 har jo dog et par tricks op i nærmet i form af ANT+ og Bluetooth understøttelse. Det sikrer muligheden for at tilslutte en række sensorer og parre enheden med mobilen. Begge dele forøger brugbarheden af Garmin Edge 25. Personligt vil jeg altid opfordre til at bruge de få ekstra kroner over Edge 20, men det er selvfølgelig en smagssag.

Fra hovedmenuen scrolles igennem menuen ned til indstillinger.

Der vælges ”Sensors”. Hold ANT+ enheden – fx pulsbæltet, radar eller kadencesensor – tæt på.

Og vupti.
Enheden findes og tilføjes.

Og næste…

Det var her første gang jeg blev opmærksom på, at Garmin Edge 25 er mere simpel end øvrige modeller jeg har stiftet bekendtskab med. På min Edge 1000 kan jeg til hver en tid se alle tilføjede sensorer – ligesom det er muligt at omdøbe eller slå dem til og fra løbende. Den mulighed er ikke her. Du kan søge efter nye eller fjerne alle. Thats it.

Det virkede ved første impuls lidt mærkeligt på mig, men er siden kommet frem til, at det sikkert skyldes min erfaring frem for egentlig at savne muligheden. Basalt set kan man sige, at når først sensorer er parret og koblet på – så behøver man ikke skænke dem en tanke mere.

Det er så også her, at Garmin første gang træder lidt ved siden af. Det lader til, at oversættelsen af softwaren til dansk er gået lige lovlig hurtigt. ”Add bike light?” – svarvalgmulighed: ”Ja” eller ”Nej”.

Det er en lille ting, men helt ærlig. Kom nu Garmin. I har været for længe i gamet til den slags begynderfejl.

Det er ikke kun i forhold til sensorerindstillinger, at valgmulighederne er yderst begrænset. Der findes fx autolap funktion, men det er kun muligt at vælge ”slået fra”, ”hver km” eller ”5 km”. Mange andre enheder tillader flere muligheder – fx autolap ved hver 10 kilometer.

Tilsvarende gør sig gældende ved de datafelter, der er tilgængelig til visning på skærmen. Der er for det første ganske få, ligesom der ikke kan oprettes flere skærme at bladre imellem. Forståeligt og på en måde sært befriende.

Tilføjer du pulssensor får du dog en ekstra skærmside med nuværende puls og pulszone. Det er helt sikkert lige i målgruppen, men jeg manglede af og til muligheden for at tilpasse lidt mere end muligt. Normalt har jeg fx et datafelt med gennemsnitspuls – det er ikke muligt.

Endeligt er der kun tilbage at parre enheden med Bluetooth. Tænd for bluetooth, vælg ‘Par smartphone‘.

Du kan nu få notifikationer vist på skærmen fra din smartphone, lave LiveTrack så dine venner og familie kan følge med på ruten og få automatisk upload af træninger til Garmin Connect. Sidstnævnte er alene glæde nok for mig til at vælge Edge 25 over 20.

Også LiveTracking er ganske smart. Det kommer vi dog til senere.

Garmin Edge 25 i praksis

Med alt parret, sat op og på plads er det endelig tid til at tage Garmin Edge 25 ud på landevejen. Enheden tændes, der vælges “tur”. Afventer at alle symboler indikerer, der er kontakt med sensorer, Bluetooth og selvfølgelig GPS signal.

Fuld GPS signalstyrke, puls-, hastighed- og kadencesensorer slået til samt Bluetooth forbindelse oprettet. Med andre ord: Ready to roll!

Skift mellem datavisningerne foregår ved at bladre til næste via knappen nederst til højre. Der er også mulighed for at slå automatisk rullefunktion til. Dvs., at der automatisk skiftes mellem de forskellige skærmvisninger med data. Det er dog både godt og skidt, da man så aldrig aner, hvad man ser, når man kigger ned.

Varighed, distance og nuværende hastighed vises på første skærmbillede.

Der er som udgangspunkt to datasider foruden pulsskærmen. Den første kan indeholde op til tre datafelter, mens den anden skærmvisning maksimalt kan have op til to.
Det er ikke meget, men retfærdigvis skal siges at de mest brugbare datafelter er til rådighed. Her valgt varighed, distance og hastighed på skærm et. Næste skærm med samlet stigning i meter og kalorier.

Anden skærmbillede viser samlet stigning i antal højdemeter og forbrændte kalorier.

Her er det dog værd at bemærke, at såvel Garmin Edge 20 som 25 kun anvender GPS signalet til at fastslå elevation. De har altså ikke – modsat andre –barometrisk højdemåler som anvender det omkringliggende lufttryk til beregningen.

Det betyder at kvaliteten af registreringen er lidt so-so og ikke synderlig præcis. Jeg oplever tendens til at underestimere antallet af besejret højdemeter på mine ture, hvis jeg sammenligner med fx Garmin Edge 1000. Det er ikke himmelråbende (høhø) forkert, men bare ikke helt skarpt.

Det er dog få multisports og highend cykelcomputere, der har barometrisk højdemåler, så er nok heller ikke at forvente i prisklassen. Men bruger du meget højdemåling til bakketræning er det måske ikke Garmin Edge 25, der er lykken.

Der er dog en krølle på historien. Langt de fleste online træningslogs som Endomondo, Strava og sågar Garmin Connect tilbyder eller anvender dog en eller anden form for korrektion af højdeprofilen af ens træningsdata.

Nedenfor eksempel på træningsdata hhv. med og uden korrektion af højdemålingen. Eksemplet er taget fra Garmin Connects platform, men flere andre har tilsvarende. På en ellers periodevis temmelig flad rute er der alligevel en del forskel. Først uden korrektion der måles til 403 højdemeter af Edge 25 selv.

Og med højdekorrektion via kortdata fra Garmin Connect – nu mere realistiske 604 højdemeter.

Endeligt er der visning af pulsdata samt navigation, hvis man har slået det til.

Tilsluttes pulssensor/brystbælte er der mulighed for skærmvisning af nuværende puls samt pulszone.

Kort- og navigationsfunktionerne vender vi tilbage til i et særskilt afsnit.

Efter endt træning kan data gemmes eller slettes.

Har du parret enheden via Bluetooth til din smartphone, overføres træningen automatisk til Garmin Connect. Det tager ½ minut normalt, men op til et par minutter hvis det er en lang tur eller du har dårlig Bluetoothforbindelse eller mobildækning.

I den forløbne testmåned har jeg aldrig oplevet problemer med overførslen.

Vælger du at gemme turen, får du vist en kort opsummering af træningen samt eventuelle nye rekorder.

Opsummering af træningen vises over flere skærmvisninger. Først varighed, distance, gns. fart og antal kalorier.

Dernæst gennemsnitlig kadence, gennemsnitspuls og pulszone samt total stigning i højdemeter.

Rekorder synkroniseres ikke ned fra Garmin Connect og til enheden – men kun den anden vej. I praksis er rekorderne derfor kun lokale, du har opnået med Garmin Edge 25 og ikke nødvendigvis din all-time greatest.

Det kan næppe være rigtigt historisk set? Men på Garmin Edge 25 var det hidtil længste tur.

Hvorfor det skulle være så svært at få til at virke begge veje, ved jeg ikke. Det er dog ikke kun Garmin Edge 25, der har det issue. Faktisk nævnte jeg det allerede for over to år siden, da jeg anmeldte Garmin Edge 1000. Meget kan ske i digiland på 24 måneder, men åbenbart ikke alting 😉

Kort- og navigationsfunktioner på Edge 25

Garmin Edge 25 er ikke nogen egentlig kort- og navigationscykelcomputer. Den er dog udstyret med mulighed for brødkrumme navigation. Brødkrumme navigation er en forsimplet kortvisning og navigationstype, der er fundamental anderledes end ”rigtig” GPS navigationsvejledning som kendt fra bilen eller med Google Maps.

Den store forskel er, at Garmin Edge 25 ikke har et indbygget kort og dermed er ”dum” i den forstand, at den ikke kender forskel på Silkeborgvej og åbent vand. I stedet kan man hente ruter ned, der bliver vist som en sti af ”brødkrummer”. Det fungerer dermed ved, at enheden ud fra din GPS position ved, at rutens optegning drejer om 200 meter – men den ved altså basalt set ikke om der er en vej, du kan dreje på.

Bemærk rutevisningen og det manglende kort. Vi ved ikke konteksten, men vi kender positionen og rutens udformning. Så må vi bare håbe, at vejen følger med rundt 😉

I praksis er det ikke det store problem. Der kan af og til være en smule slør, hvis den tjeneste du har tegnet ruten på er upræcis eller der er lavet ændringerne på vejen. Det opleves fx ved, at du får advarsel om et sving lidt for tidligt eller for sent i forhold til virkeligheden.

Alt i alt er oplevelsen dermed ikke ligeså velfungerende som på ”klogere” enheder, der faktisk kender vejen du kører på. De kan selvsagt navigere dig mere præcist og fortælle dig, at du bør dreje til venstre om 200 meter og at vejen i øvrigt bør hedde Silkeborgvej. Det kan Edge 25 ikke.

Med det sagt så fungerer det i langt overvejende grad stadig tilfredsstillende.

Du kan enten vælge mellem skærmvisning af rutekortet (ovenstående billede), eller at du guides med små anvisninger der popper op på den aktuelle side, du befinder dig på undervejs (se nedenstående billede).

Det varierer en smule hvor meget før notifikationen kommer. I min erfaring er det oftest mellem 150-400 meter og altså fint tilstrækkeligt.

Rutevejledning popper op nederst på skærmen på den aktuelle skærmvisning.

Bedst virker Garmin Edge 25 som navigationsguide, når der trænes i et relativt åbent og simpelt landskab med få veje. Fordi enheden hverken har et grundkort eller kender vejnavne, kan der som nævnt opstå fejl af og til.

Guides du til højre om 200 meter i et bymiljø uden at kende gadenavnet, kan man af og til tage fejl af to tætbeliggende veje. Det er dog mindre skår i glæden og fuldstændig tilsvarende med andre enheder, der ikke tilbyder komplet navigation men kun anvender brødkrumme spor.

Et andet lille aber dabei er dog, at det er en lidt mere langsommelig og besværlig proces at få ruter lagt på enheden i forhold til andre af Garmins produkter.

Mange anvender diverse 3. parts ruteplanlægstjenester som RideWithGPS, Strava, GPSies m.fl.

Fordelen ved disse er, at der allerede i dag findes et hav af ruter, som man kan downloade til sin enhed i enten .gpx eller .tcx format og dermed få rutevejledning.

Normalt er proceduren at, man downloader den ønskede rute, tilkobler sin Garmin enhed og placerer filen i stien \Garmin\New Files. Når man herefter tænder cykelcomputeren konverteres formatet til et brugbart og rutevejledningen virker.

På Garmin Edge 25 er det desværre ikke tilfældet. Du kan som udgangspunkt kun bruge Garmins egen ruteplanlægningsværktøj Garmin Connect – og sende dem til enheden den vej.

Det er ren peg og klik for at optegne ruter.

Ruteplanlægning via Garmin Connect foregår lig mange andre tjenester med ren peg og klik.

Det er desuden muligt, at sætte en virtuel pacer som man undervejs kan se sin relative performance til. I eksemplet er den sat til 28 km/t. Undervejs på ruten kan man derfor se om man er foran eller bagude i forhold til denne.

Når man er tilfreds med layoutet, gemmes ruten og man klikker ”Send to device”.

Når det er klaret. Optræder ruten på Garmin Edge 25 under ‘Baner‘.

Man klikker ind i menuen og vælger fra listen.

Vælger ‘Start på banen‘. Ruten indlæses og man er klar.

Oprettes ruter på ovenstående facon, virker de og man får notifikationer med sving undervejs. I min erfaring sker selve indlæsningen af ruterne hurtigt  – selv for relativ lange ruter. Har du derimod downloadet ruten fra en anden tjeneste, skal den først konverteres via et værktøj og herefter kan den anvendes.

http://www.gpsies.com/convert.do

Download routen fra 3 parts software, konverter, download og gem på enheden. Lidt mere bøvlet end andre Garmin Edge enheder.

Jeg skal ikke kunne sige, hvorfor det er nødvendigt med dette mellemstep. Uanset er det hvert fald mere besværligt og krævede, at jeg læste op på nettet for at finde løsningen med 3. parts ruter. Næppe målgruppen for en så prisvenlig cykelcomputer. Og lidt en skam for det giver potentielt en del frustrationer fra brugere, der prøver forgæves.

Det burde være unødvendigt på nuværende tidspunkt at pointere, at Garmin Edge 25 pga. dens software ikke kan finde vej til en adresse eller selv lave ruter. Men nu er det skrevet alligevel, så burde al tvivl være væk.

Afviger man fra ruten advares man af et bip og en bjælke øverst på skærmen.

Afviger man fra ruten advares man med et bip og kan se via kortet, at man ikke længere er på rette spor. Måske mere eller mindre frivilligt. Det er her naturligvis også vigtigt at pointere, at Garmin Edge 25 ikke er i stand til at reberegne ruten og guide dig tilbage igen.

Garmin Connect – Online univers

Jeg har efterhånden haft skrevet om Garmin Connects online univers et par gange i mine anmeldelser. Det kan du læse om her, her eller måske her. Garmin Edge 25 virker på samme måde – intet nyt der.

Du kan selvfølgelig også stadig vælge at synkronisere fx Garmin Connect med Strava, så dine træningsdata automatisk dukker op på begge platforme.

Ingen oplevet problemer her whatsoever. Så lad os hurtigt springe videre i teksten.

Edge 25 og Garmin Segmenter

Garmin Edge 25 understøtter desværre ikke Strava Live segmenter, men officielt kun Garmin Segmenter.

Jeg har tidligere omtalt forskellene, men uden at gengive det 1:1 er den korte version at Strava Segmenter er interessant og det er sidstnævnte ikke.

Forklaringen er kort sagt, at ingen stort set bruger Garmin segmenter, hvorimod Strava segmenter er en kendt størrelse for stort set alle motionister og cykelryttere rundt om i verden. Det betyder, at der er langt flere Strava segmenter end Garmin segmenter at dyste på.

Det bliver dog et ultrakort afsnit uanset. For selvom Garmin Segmenter ifølge Garmin selv burde virke, har jeg simpelthen ikke formået at få dem til at dukke op på skærmen.

Garmin Segmenter – hvis det så bare havde virket…

Jeg har efterhånden travet nettet tyndt for løsninger og workarounds samt læst manualen flere gange. Desuden forsøgt mig at nulstille enheden, slå Garmin segments til og fra adskillige gange og hvad jeg ellers kunne finde på.

Uanset hvad sker der simpelthen intet.

Jeg opgiver og anerkender nederlaget. Om ikke andet kan jeg læse, at jeg ikke er ene om at opleve problemer.

Det er dårlig stil af Garmin, når det nu står højt og flot på pakken, at det skal virke. Når man kender til brugbarheden – qua det ikke er Strava segmenter – er jeg dog lidt ligeglad.

GPS præcision for Garmin Edge 25

Som det er blevet mig for vane i mine anmeldelser, vil jeg bruge lidt tid på at snakke om præcisionen af selve GPSen. Edge 25 er naturligvis ingen undtagelse.

Jeg har tidligere skrevet generelle betragtninger samt tips og tricks til at opnå en bedre GPS præcision, men formålet med dette afsnit bliver derimod mere at sammenligne enheder på tværs under enslignende forhold.

For så vidt angår Edge 25 er testen foretaget ved at måle samme rute med flere devices på en gang. Typisk har de øvrige enheder været hhv. Forerunner 735XT, Garmin Edge 1000, Forerunner 620 og sågar den indbygget GPS i min nuværende iPhone.

Klar til testmåling. Fra øverst til venstre, Edge 1000, Edge 25 (midt) og Forerunner 620. 735XT på hånden.

Som altid er test af GPS præcision en lidt metodisk svær størrelse. Der vil altid være en vis afvigelse enhederne imellem – men også i den enkelte enhed selv.

Måler man fx samme rute gentagne gange med samme enhed, vil resultatet variere en lille smule.

Den interne usikkerhed – standardafvigelse – gør at det kan være svært at vurdere, hvem der måler korrekt – og om afvigelser mellem enheder skyldes egentlige forskelle eller blot er udtryk for den enkeltes usikkerhed.

Uanset hvad har jeg forsøgt efter bedste evne. Testene er foretaget i en jævn blanding af lette, åbne miljøer på landeveje samt svære, by eller skovmiljøer med dårlig udsyn til himlen. Jeg har kørt lidt over 1.000 kilometer med Edge 25, og har i egen optik derfor en rimelig god fornemmelse af, hvad der er op og ned.

19 ture, over 1000 km og knap 40 timer i fællesskab med Edge 25.

Så hvad er resultatet og konklusionen?

Den korte version er, at GPS chippen i Garmin Edge 25 fungerer fortrinligt – men at den bliver ladt lidt i stikken af Garmins softwaremæssige valg. Det lyder snørklet, og er det måske også lidt. Men hæng på.

Sagen er den, at selve chippen understøtter både GPS og Glonass, der i sig selv fungerer glimrende.

Desværre har Garmin valgt at Edge 20/25 kun tilbyder ”Smart recording”. Det betyder, at mens enheden hele tiden har en temmelig præcis idé om, hvor den er – så gemmes positionen kun relativt sjældent, hvilket kan skabe ”slør” i opmålingen bagefter.

Jeg har tidligere beskrevet og forklaret forskellen mellem at gemme data hvert sekund og via Smart Recording. Det kan du læse om her.

Testsetuppet på endnu en prøvetur.

Det er altid nemmere at se visualiseret, så lad os se på et par eksempler af GPS enheden i Garmin Edge 25 og hvordan den af og til lider under smart-recording.

Nedenstående graf viser opmålingen af Aarhus Rundt 2017, som jeg kørte i starten af juni.

I sammenligningen har jeg medtaget Garmin Edge 1000. Det kunne være mange andre, pointen er den samme, så længe der sammenlignes med en enhed der giver mulighed for 1s recording.

Umiddelbart ånder alt fred og idyl. Ruten er opmålt ganske ens. Både så vidt angår højdemeter og distance. 111,4km.

Det er ikke til at se, der skulle være nogen som helst problemer. Hvis vi dog zoomer ind et par steder, er billedet mere nuanceret. Vi starter med det nemme.

Ruten er lige. Begge er temmelig enige om, at vi befinder os et sted på vejen. Ikke meget at se her. Men hvad sker der, hvis vi prøver et svære sted på mere tricky områder?

Edge 25 er den orange farve, mens Edge 1000 den blå. Som det ses er sidstnævnte mere ”fleksibel” og evner at sno og dreje sig mere levende undervejs i de flere sving. Den rammer ikke 100 % vejen, men det er tydeligt, at opmålingen ikke er nær så hakkende som på Edge 25.

Edge 25 døjer med at skulle gætte på, hvor mange gange der skal gemmes data. Dvs., at der går lidt tid før, der registreres at vi drejer og inden data gemmes. Det resulterer i ”takket” data.

Endnu et eksempel – om end meget mildere.

Langt mindre tricky stykke hvor der ganske vist er to sving, omend de begge er mindre skarpe og har længere mellem sig. Det er her ganske små nuancer, der afgør det. Ideelt skulle jeg havde zoomet endnu tættere, før man kan se hvordan den orange streg i svingene kun har to datapunkter (før og efter).  Imens den blå, Garmin Edge 1000, er mere smooth og gør svingene mere bløde.

Det er dog som sagt nuanceforskelle.

Måske ovenstående også bare er udtryk for jeg er for nitty-gritty. Når alt kommer til alt, så måler Edge 25 distancen ganske præcist indenfor få hundrede meter af mine øvrige enheder på ganske lange ture. Det er en ganske lille procentuel afvigelse.

Edge 25, Edge 1000 og Forerunner 735XT. Alle indenfor 300 meter på en 147 km tur. Det er ganske godkendt.

Så alene ud fra en evne til at opmåle distance består Edge 25 uden problemer.

Med andre ord. Ja, der er en teoretisk og en lille praksis forskel. Den store oplevet forskel skal man dog være lidt en nørd for at fange. Og selv da kan man af og til blive forundret over resultaterne.

Lad os være ærlige. Når alt kommer til alt, så vil de fleste bare gerne have en nogenlunde pålidelig opmåling af distancen –  særligt i dette segment. Det får de.

Så sukker jeg bare selv efter muligheden for 1s recording og at nørde data lidt mere. 😉

Livetracking og smartnofikationer

Garmin Edge 25 understøtter som nævnt Bluetooth modsat lillebror Edge 20. Det giver mulighed for livetracking og smartnotifikationer, som vi tager et kig på nu.

Livetracking er en ganske fiks funktion, der giver mulighed for at venner og familie kan følge med på turen på Garmin Connect. Det hele sker live, mens du cykler. Det bliver således muligt at se din fart, distance, træningstid og puls m.fl., hvis du altså har koblet de nødvendige ANT+ sensorer til.

Selvom funktionen hedder live er det dog ikke 100% live og realtid. I stedet opdateres data hvert minut.

Det er uden tvivl gjort af hensyn til batterilevetiden. Ægte realtid ville have krævet endnu mere strøm. Det er i forvejen ganske strømdrænende, at have aktiveret bluetooth og livetracking, så det virker som et fair kompromis i min optik.

Med Bluetooth aktiveret, livetracking tændt og et par ANT+ sensorer tilkoblet, har jeg fået cirka 5-6 timer ud af batteriet. Udmærket, men altså ikke nok til en hel dag i sadlen. Slår du flere funktioner fra, er der et par ekstra timer at hente. Slås alt fra nærmer man sig 8 timer. Men de påstået 10 timer har jeg ikke kunne matche.

Når du aktiverer funktionen, vælger du hvem, du ønsker at invitere til at se din træning. Alternativt kan man poste direkte på Facebook eller Twitter.

Du starter simpelt med at vælge den ønskede enhed, give et navn og så ellers klikke af, hvem og hvordan du ønsker at dele.

Herfra trykkes start.

Et øjeblik senere får modtagerne (mail, twitter, facebook) besked om, at livesessionen er i gang.
Vælger du fx at dele med mail får de valgte personer besked som nedenstående.

Selve visningen har jeg kun testet med mobil, men skulle være tilsvarende via en browser på en PC.

Når du følger linket bliver du sendt videre til Garmin Connects livevisning af træningen. Her er mulighed for at se placering og rute på et kort, ligesom du kan se diverse data om turens varighed, distance, gennemsnitshastighed m.m.

Som nævnt afhænger det tilgængelige data naturligvis af, hvor meget ANT+ udstyr du har koblet med på turen. Desuden er visningen som beskrevet ikke ægte live, men opdateres derimod hvert minut.

Du kan naturligvis zoome rundt på kortet efter ønske.

Når du er færdig og trykker stop, sluttes livevisningen automatisk. Tilgår brugere en livevisning der er udløbet mødes man af billedet ovenfor.

Du har mulighed for at vælge en udvidet visning, hvor sessionen gemmes til senere visning i 24 timer efter du er færdig. Smart hvis du har brug for at kunne prale lidt efterfølgende.

Derudover muliggør bluetoothforbindelsen de såkaldte smartnotifikationer. Dvs., at du ligesom mange andre af Garmins enheder kan få vist sms-beskeder og opkald, direkte på Garmin Edge 25.

Det kræver en nyere smartphone, der understøtter Bluetooth 4.0/BLE standarden. Det er som hovedregel fra Android version 4.3. og nyere. Hos Apple er det fra iPhone 4s og nyere. Det er med andre ord til at overholde. Du kan læse mere og se den komplette liste over understøttet enheder på Garmins hjemmeside her.

Du kan ikke besvare opkald eller sms’er. Smartnofikationerne gør det dog muligt at vurdere, om det er en sms eller opkald, som er værd at stoppe for at besvare. En funktion jeg er ret glad for. Kører altid med min telefon i lommen på ryggen, men kan på denne måde se med det samme om det er vigtigt eller kan vente.

Stabiliteten af Bluetooth forbindelsen har tidligere været et issue på tværs af Garmins enheder. Det lader til at være løst, jeg har hvert fald ikke oplevet udfald eller problemer i min tid endnu – med iPhone 6s.

Samlet konklusion af Garmin Edge 25

Tid til at gøre status og komme med den endelige bedømmelse af Garmin Edge 25. Lad det være sagt med det samme. Jeg er ganske imponeret. Garmin har virkelig formået at proppe mange funktioner ind i en generelt, velfungerende og ikke mindst ultrakompakt cykelcomputer.

Displayet er naturligvis ikke det største, men lysstyrken fin og kontrastniveauet højt så skriften er letlæselig. Kan du leve med og gå lidt på kompromis med visse funktioner og den manglende mulighed for at justere indstillinger, får du smæk for skillingen.

Har du brug for komplet rute og kortfunktion , er Edge 25 selvsagt ikke for dig. Søger du derimod en minimalisktisk cykelcomputer, der kan mere end du vil tro og til ni ud af ti ture er langt rigeligt? Så er Garmin Edge 25 et rigtig godt bud. Prisen er fornuftig, vægten lille og funktionerne flere end som så. Der er mangler og små irritationer undervejs, men de forbliver ved det. Irritationer og småting. Intet graverende og dealbreakende – så anbefalingen er fuld fortjent.

Edge 25 er venligst udlånt af Bikester.dk !

0 Kommenter

Andet du måske vil kunne lide

Efterlad en besked

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.