Hjem Anmeldelse Anmeldelse af Garmin Forerunner 620 HRM

Anmeldelse af Garmin Forerunner 620 HRM

af Lasse Vad Pedersen

Garmin Forerunner 620 HRM er nyeste skud på stammen indenfor avanceret løbeure, og er som navnet antyder, efterfølgeren af det ganske succesfulde 610 HR. Jeg har haft uret til test, der om nogen sætter overliggeren for, hvad man kan forvente af funktioner stoppet ind i et træningsur. Med trykfølsom farveskærm, nye funktioner under ét kaldet Running Dynamics, estimering af VO2 max, indbygget WiFi, preload af GPS placering, accelerometer, løbetidsestimering og meget mere har Garmin virkelig lagt sig i selen for at skabe en ny – i øvrigt vandtæt – gadgetkonge i markedet for seriøse løbere.

Om det er lykkedes, eller Garmin Forerunner 620 HRM blot er gammel vin på nye flasker, vil jeg forsøge at bedømme. Tilføjer de nye funktioner noget brugbart for løberne eller er de blot markerings-buzz, der lyder fint på papiret men i praksis er ligegyldigheder? Ligeså interessant bliver det at finde ud af, om uret er merprisen værd over dets nye lillebror i klassen Garmin Forerunner 220 HRM. Alt dette vil jeg forsøge at besvare i anmeldelsen. Vanen tro, har anmeldelserne på min løbeblog det med at blive ganske lange – selvom jeg foretrækker at kalde dem fyldestgørende. Men bare rolig – jeg dømmer dig ikke, hvis du springer direkte til konklusionen.

Uret er venligst udlånt af Pulsure.dk – Lad os se at komme i gang!

Udpakningen af Garmin Forerunner 620 HRM:

Folk der tidligere har stiftet bekendtskab med Garmins produktlinje vil hurtigt bemærke, at alt ligner sig selv. Uret er pakket ind i gennemsigtig plastik, der gør det let at se produktet selv, inden resten er brudt op. Ikke meget at sige til det – udover at det fungerer ganske udmærket.

Garmin Forerunner 620 HRM

Hele indpakningen er fint pakket ind, og let at komme til. Foruden de obligatoriske quick-start manualer og andet godt læsestof til de sene aftennætter, finder man naturligvis selve uret, en oplader, pulsbæltet og pulsmåler.

ANT+ stikket, der fulgte med tidligere, og fungerede som usb stik til at overføre træninger fra uret til computeren er droppet til fordel for en mere avanceret og nutidig trådløs løsning. Den vender vi tilbage til – men kort fortalt drejer det sig om WiFi opkobling eller overførslen via kabel.

På opladersiden er der også sket fornyelse. Den er blevet en anelse mindre i de fysiske dimensioner, hvilket harmonerer meget godt med det noget mindre ur. Se billedet nedenfor – til venstre den nye og til højre den gamle oplader. Det betyder samtidig også, at det ikke er kompatibelt med andre enheder. Desuden er den vanlige opladning via stikkontakt fra forgængeren erstattet med USB-opladning.

Jeg blev aldrig den store fan af den gamle oplader, og den nye til Garmin Forerunner 620 HRM er bedre uden at være prængende. Andres oplevelser og beskrivelser på nettet, fortæller mig, at opladeren til det nye mellemklasse ur Garmin Forerunner 220 også har fået nyt design – og at dette faktisk skulle være bedre endnu. Lidt ærgerligt hvis det er sandt.

Pulsbæltet ligner sig selv, men alligevel ikke helt. Faktisk er det netop pulsbæltets innovation og indbyggelse af acceleratormeter, der muliggør mange af de nye funktioner under det samlet navn Running Dynamics i uret.

Det vender vi også tilbage til. De sædvanlige funktioner som almindelig pulsmåling er selvfølgelig stadig til stede. Mens det nye pulsbælte kan kendes på den grå nuance, genkendes selve måleren af det lille ikon af den løbende mand på fronten.

Selve uret

Ikke overraskende bygger Garmin Forerunner 620 HRM videre på designet fra forgængeren. Der er flyttet minimalt rundt på knapperne, men i det store hele ligner uret sig selv, dog med et par væsentlige ændringer – alle til det bedre. Det første man opdager, er at uret vist selv har været flittig på løbestierne og tabt sig gevaldigt over “maven” på dets tykkeste sted. Dette gælder specielt højden omkring centret af uret. Forgængeren var ikke just klassens buttede dreng, men det er alligevel lykkedes, at gøre Garmin Forerunner 620 HRM synligt tyndere.

Det er ganske enkelt ret imponeret, det kan lade sig gøre. Bevares lignende er indrømmet set før, men konkurrenterne på markedet benytter sig ofte af en ekstern GPS-sensor, der påføres skolen for at opnå samme flade dimensioner. Af ure med indbygget GPS er det fantastisk. Kudos til Garmin for det ingeniørmæssige mesterværk. Selve displayarealet er imidlertid holdt i samme forhold, så der er den samme plads på uret til aflæsning af informationer.

Remmen har ligeledes fået en overhaling og virker både mere behagelig og mere luftig at have på.

Når uret tages på, opdages endnu en dramatisk ændring. Vægten er simpelthen milevidt forskellig. Igen er det værd at bemærke, at forgængeren ikke var speciel tung, men ikke desto mindre er det bemærkelsesværdigt hvor meget vægt, Garmin har kunne skære af på det nye. Sølle 44gram vejer Garmin Forerunner 620 HRM. Det er ikke mindre end 30-31 gram under forgænger, og altså virkelig noget af en forskel.

Nu er alt jo relativt siges det, men de mange ændringer gør alligevel en stor forskel, når uret bæres. Både i følelsen og synsmæssig. Bedøm selv lighederne og forskellene, der er i min verden ingen sammenligning mellem de to.

Første opsætning

Jeg har tidligere talt om, hvor vigtig den første opsætning er for en god brugeroplevelse – og synes, det er på sin plads at gentage. Det er den første oplevelse og forbindelse man har med enheden, og kan nemt for alle andre end måske de mest garvede tekniknørder, blive dominerende for, hvordan enheden anvendes sidenhen. Hvordan det? En god brugerflade er intuitiv og giver brugeren lyst og mod til at eksperimentere med funktionerne sidenhen – den bombarberede ikke med en million indstillingsmuligheder! Så hvordan klarer uret denne test?

Godt! Det var dog også tilfældet med lillebror 610HR, så forventede bestemt heller ikke andet, men rart endnu en gang at blive bekræftiget i, at Garmin forstår og arbejder målrettet med emnet. Oplad enheden, tænd for uret. Vælg først sprog, ønsket enhed km/miles, mand/kvinde, fødselsår, vægt og højde. Det er alt.

 

Uret forsøger herefter at opnå forbindelse til satellitterne og du er nu klar til at løbe. Det er samtidig første gang, man vises for mulighederne i det nu farverige display – en indikator for forbindelse gående fra rød til fuld styrke og et grønt lys. Fin lille detalje. På en mere brugbar note, skal nævnes, at uret så vidt vides er blandt de første, der automatisk gemmer sidst fundne lokation en uge. Det betyder, at uret efter første gang automatisk husker omtrent hvor du var, og dermed har nemmere ved at fange forbindelse næste gang, du løber. Det fungerer i praksis rigtig godt. Som bosiddende i bymiljø kan det ofte være lidt af en udfordring at opnå en stabil modtagelse – men det har endnu ikke været et problem. Typisk tager det 15 sekunder fra uret begynder søgningen til fuld modtagelse opnås.

2014-05-12_110929

Navigationen og selve betjeningen af uret er ganske logisk bygget op og nemt at lære. Uret har fire fysiske knapper i hver kvadrant af uret. Dertil kommer en tilbage knap på venstre side af urets skærm og en menuknap (tre streger) i højre side. Foruden kommer navigation ved berøring på selve urets skærm. Den fysiske knap øverst til venstre er tænd/sluk. Knappen nederst til venstre skifter mellem træningsvisning og almindelig klokkeslæt og datovisning. Knappen øverst til højre er start/stop, der ligesom navnet angiver hhv. starter og stopper en træning. Højre nederste knap angiver en omgang eller sætter en ny markering under en træning. Dette er specielt anvendeligt, hvis man ønsker at markere eksempelvis en bestemt tid ved et givent punkt. Herefter vil dette være nemt at genfinde i detaljerne bagefter. Når uret ikke er i træningstilstand anvendes knappen også til at søge efter WiFi og synkronisere træningen med ens Garmin Connect profil. Dette kræver en indledende opsætning, der vendes tilbage til senere.

Foruden det nævnte foregår alt via tryk på menuknappen og navigation ved berøring på skærmen samt tilbageknappen. Det er meget lig lillebror 610 HR, men væsentlig anderledes end eksempelvis den tidligere 405-serien.

Klar, parat, start!

Med satellitterne fundet er vi klar til den første tur. Timeren startes med et enkelt klik på øverste højre knap, og alt registreres. Undervejs vises alle de detaljer og parametre uret er i stand til – i realtid. Ligesom forgængerne arbejdes med såkaldte træningssider, der kan konfigureres efter egne ønsker.

Træningssider er blot ordet for de visninger af informationer, løberen gives og kan se undervejs under træningen. I alt er fire træningssider til rådighed, der hver især kan indeholde mellem 1-4 datafelter med forskellige informationer. Altså i alt valgfrihed til 16 variable. Hertil kommer en træningsside med Virtual Partner (når denne er slået til) samt en dedikeret til de nye funktioner kaldet løbedynamic. Garmin Forerunner 620 HRM indeholder i alt 46 forskellige visninger i otte forskellige kategorier. Det drejer sig om funktioner indenfor timer, puls, distance, løbedynamik, kadence, hastighed, pace samt andre. Nedenstående tabel viser alle muligheder.

Jeg ynder at løbe med tre af de fire mulige træningssider, der er grupperet efter funktion eller overblikstype, som jeg vælger at betragte det. Den første træningsside er oprettet med formålet at give et totalt overblik. Det betyder, at jeg her viser min totale løbet distance, mit nuværende pace, mit samlet gennemsnitlige pace samt den totale tid.

Næste side fungerer som et “sidste km” overblik, og viser detaljer om sidste kilometers tid, pace, gennemsnitlige puls samt kadencen. Tredje træningsside er mit pulsoverblik, der viser min nuværende pulsbelastning, den gennemsnitlige, min pulszone belastning (mellem 1-5) og kalorieforbrug. Dertil kommer skærmvisningen af løbsdynamik med information om kadence, gennemsnitlige ground-time og vertical oscillation. En ny og ganske smart funktion er muligheden for at vælge enhed uafhængigt af de forskellige variable. Foretrækker man fx at få vist pace i min/miles, men evalation i meter er det nu muligt.

Navigationen mellem træningssiderne foregår ganske simpelt ved at trykke på skærmen, hvorved næste træningsside vises. Alternativt kan vælges automatisk rullefunktion, der som navnet angiver automatisk skifter mellem visningerne efter et par sekunder.

De basale funktioner

Ikke overraskende er Garmin Forerunner 620 HRM proppet til med funktioner, og mens nogle måske bedst kan beskrives som unødvendig salgsgas, har hovedparten en væsentlig og brugbar funktion. Flere funktioner går desuden igen i forhold til forgænger 610 HR, som jeg tidligere har anmeldt. Det drejer sig bl.a. om nattelys, autolap, autopause og Virtual Partner. Nattelys er funktionen, der lyser baggrunden i uret op, så uret kan anvendes uden problemer i de sene aftentimer – eller i vinterhalvåret hvor solen går tidligt ned. Det fungerer upåklageligt, og kan desuden indstilles til automatisk at slukke efter eksempelvis få sekunder eller være tændt, indtil det aktivt slukkes igen. Sidstnævnte er smart, men kræver naturligvis også en del mere strøm. Autolap funktionen anvendes til nemt at opdele ens træning i bider af forudbestemt distancer – typisk 1km. Således kan man nemt sammenligne km-tider, når træningen efterfølgende skal analyseres.

Autopause er guds gave til den glemsomme løber, der fx løber i bymiljø med massevis af lyskryds, men glemmer at pause uret ved rødt. Uret pauser således automatisk træningen, hvis hastigheden falder til under et forudbestemt niveau. Smart og ganske praktisk. Personligt foretrækker jeg dog selv at pause og starte uret, men funktionen har bestemt sin berettigelse. Virtual Partner er en simpel funktion, hvor brugeren kan indtaste et forudbestemt ønsket pace, man så kæmper mod – undervejs vil man blive præsenteret, hvor langt man så er forud eller efter denne ønsket pace.

Selvom vi er mange, der hader at blive jaget med, er alarmer alligevel en væsentlig del af træningen. For det er ganske simpelt en nem måde at holde styr på, om man faktisk løber, som man ønsker. Alarmerne i Garmin Forerunner 620 kan sættes op til at bippe, hvis man enten løber for hurtigt eller for langsomt i forhold til ens målsætning. Hvis pulsen nærmer sig et for højt niveau, og en pause dermed er tiltrængt, eller måske hvis ens kacancen bliver for hurtig. Mulighederne er mange, og alarmerne er en nem måde at blive opmærksom på sin aktuelle træning. Ugens langsomme træning kan således nemt følges, hvis uret hyler og bipper, hvis tempoet ryger i vejret eller pulsen bliver for høj. Ganske nyttigt!

I forlængelse med alarmer er der kommet en ny alarmfunktion – walk/run. Funktionen fungerer ganske simpelt ved at skifte mellem at minde løberen om at gå og løbe i foruddefinieret antal minutter. Denne type træning er blevet ganske populært, og specielt blandt optræning til maraton, har flere høstet god succes med 5-1 fremgangen – hvor man ganske simpelt løber fem minutter og går et. Uret forsætter dette skift i det uendelige indtil træningen manuelt stoppes. Det skal nok være glædelig nyt for mange, der alternativt skulle have holdt øje selv – eller oprettet intervaller slavisk på manual vis.

En anden ny – og efterspurgt – funktion er muligheden for at indstille timeout-tiden. At opretholdelse af GPS signalet dræner på batteriet, er næppe de fleste ukendt. Det havde dog den kedelige virkning, at tidligere ure automatisk gik i dvæle efter fem minutters inaktivitet. Dette var vanvittig uhensigtsmæssigt, når man stod klar ved startstregen til et vigtigt løb, og uret pludselig gik i strømbesparende tilstand, lige før startskuddet. Det kan nu ændres, så timeout sker efter en udvidet periode – helt præcist 25 minutter. God stil af Garmin at lytte til brugerne!

Efter træningen afsluttes, vises et overblik over træningen og brugeren kan gemme eller slette træningen.

Uret husker ens tidligere træninger, og har du således løbet hurtigere eller længere, vil uret registrerer dette og informere om nye rekorder. I teorien skulle uret synkroniseres op mod ens Garmin Connect konto, og trække rekorder derfra. Det virker pt ikke – jeg har hvert fald ikke kunne finde ud af det, hvorfor jeg får beskeder om nye rekorder næsten hver gang – da uret, tror jeg er sprit ny.

Mon ikke det bliver rettet i en kommende firmware opdatering? Det er hvert fald blevet kommenteret en del allerede rundt omkring på nettet.

Avancerede funktioner

Garmin Forerunner 620 HRM indeholder foruden de allerede nævnte, en lang række mere avancerede funktioner – hvoraf en del er gengangere fra forgænger 610 HR, mens andre er spritnye.  Blandt de mest interessant nye er naturligvis de tre funktioner; vertical oscillation, ground contact time samt kadence også samlet kaldet løbsdynamik.

Funktionerne er kun tilgængelige i det nye ur, og forudsætter desuden at der anvendes det nye HRM pulsmåler (med det lille ikon af en løber på forsiden). Det er således ikke muligt at anvende med gamle pulsmålere. I samme ombæring skal nævnes, at der faktisk er tale om kun to nye funktioner – da kadence tidligere kunne opnås ved hjælp af en footpod ved siden af. Det er dog nu ikke længere nødvendigt.

Vertical oscillation:

Selve funktionen er svære at udtale, end den er at forstå. Vertikal svingning som det bedst oversættes er simpelthen blot et udtryk for, hvor meget ens brystkasse bevæger sig op og ned i hvert skridt. Målingen sker i centimeter. Teoretisk er udgangspunktet, at jo mindre brystet bevæger sig vertikalt, jo bedre – da man i så fald bruger mindre energi på at bevæge kroppen op og ned – energi der kunne være brugt på at bevæge sig frem i stedet.

Kadence:

Som nævnt er kadence ikke direkte en ny funktion, men krævede tidligere ekstra udstyr for at virke. Kadence er simpelt et udtryk for, hvor mange gange skridt man tager i minuttet. Det er værd at notere, at Garmin – og flere andre – traditionelt har yndet, at udtrykke kadence i form af pr. fod (fx 75 skridt i minuttet), mens det nu for både Forerunner 620 og 220 er for begge fødder (fx 150 skridt i minuttet). Det betyder at sammenlignes der med andre enheder, skal man huske at dividere med to for ikke at få et chok. 😉

Ground Contact Time:

Denne funktion beskriver tiden i minisekunder (1 sekund = 1000ms), hvori ens fod har kontakt med jorden i hvert skridt. Ikke overraskende korrelerer kontakttiden med jorden direkte med kadencen, således at at jo hurtigere kadencen desto mindre kontakttid med overfladen. Desuden vil de fleste løbere ligeledes have en klar korrelation mellem kadence og pace – altså at flere skridt i minuttet vil betyde et højere tempo.

Alle tre funktioner vises på uret live eller via senere analyse i brugeruniverset Garmin Connects efter en farve-katagorisering, der ikke direkte forklares, men klart indikerer, om man befinder sig blandt de bedre eller mindre gode løbere.

Som udgangspunkt vises træningsskærmen med løbsdynamik som et typisk dashboard med de tre informationer. Den primære variable, som standard kadence, vises således ud fra en grafisk illustration i de fem forskellige farvekategorier med en nål, der indikerer på hvilket niveau man befinder sig. De to andre variable vises som enkeltstående tal. Alle tre informationer opdateres i real-tid ligesom resten af variablerne på uret.

Billedet viser således, at jeg på det givne øjeblik løb med en kadence på 146, hvilket er farvekodning i det røde (langsomme) interval.

Hvad der skal vises som primære variable, og derfor visualiseres via dashboardet kan frit vælges ved at holde nede på skærmen, indtil menuen kommer frem og der kan angives, hvad man ønsker at vise i det givne felt. Efter træningen er overstået, kan man ligeledes se data fra de nye funktioner i Garmin Connect. Samme farveindeksering er gældende, så man nemt kan få et overblik over, hvornår man løb godt og mindre godt.

Ikke overraskende observeres nogle klare korrelationen af de tre parametre – pace tenderer til at øges ved øget kadence, ligesom en øget kadence har tilbøjelighed til at betyde en lavere kontakttid med overfladen. Desuden virker det til, at en øget kadence samtidig har en korrelation med de vertikale svingninger af brystkassen. Jeg har dog – ligesom flere andre – oplevet visse afvigelser og modsatrettet korrelationer, så gætter på, der går en rum tid, før endelige fortolkninger kan drages.

Desuden bør man bemærke, at man kan “fuske” med data, hvis man løber unaturligt. Løber man bevist med mindre skridtlængde, når man øger kadencen, er det således muligt at opretholde samme pace eller kun øge den ganske ubetydeligt. Desuden bør man bemærke, at den naturlige kontekst i hvor man løber, også har påvirkning. Ikke overraskende betyder et bymiljø, at man ganske ofte vil opleve mindre uregelmæssigheder eller spikes i ens løb, hvis man hopper unaturligt mellem fortov eller forbi andre gående og så videre.

Uanset hvad er de nye funktioner spændende tiltag, der nok skal give stof til eftertanke – omend de endelige fortolkninger nok må være lidt usikre på nuværende tidspunkt. På en sidebemærkning er det faktisk lykkedes Garmin at lave nogle ganske informative videoer om netop de nye løbsdynamik funktioner og deres teoretiske betydning.

VO2 Max og Race Predictor

Forudsigelsen af ens VO2Max værdi er en ny funktion i uret, der som navnet angiver, forsøger at estimere løberens VO2Max værdi med informationer og data fra pulsbæltet og en algoritme leveret af FirstBeat Technologies. Forklaringen til VO2Max kræver en mindre grad i fysiologi, men kan kort koges ned til kroppens maksimale evne til at transportere og udnytte ilt under træning. Mens VO2Max har nogle udfordringer at anvende som fortolkning  – visse elite marathon løbere har ikke altid høje værdier – er den stadig interessant. Traditionelt set, har test af VO2Max krævet professionelt udstyr og en ubehagelig hård træning for at kunne lykkedes. Præcisionen er muligvis ikke helt på højde med de professionelle, men de første tilbagemeldinger virker lovende med en præcision nok til husbehov og for den almindelige motionist.

Uret beregner VO2Max værdien efter ti minutters løb (gerne længere), og det bør imidlertid bemærkes, at der kan observeres små afvigelser fra gang til gang – da såvel søvn, hydrering, general udmattelse og andre faktorer kan spille ind.

I direkte forlængelse af forudsigelsen af VO2Max har uret indbygget en Race Predictor, der anvender ens seneste VO2Max til at estimere ens teoretiske, optimale tider på flere løbsdistancer. Det er her vigtigt at pointere, at estimaterne er teoretiske – og altså ikke gældende på længere distance end de normalt trænede. Det er altså ikke pludselig muligt at løbe marathon, hvis normalen er at lunte sig igennem 500meter.

Recovery Check og Recovery Advirsor

De sidste to nye funktioner der har fundet vej til Garmin Forerunner 620 HRM er recovery check og recovery advisor. Førstnævnte bipper frem på uret, efter de første seks minutters træning er registreret med en opdatering på ens nuværende restitutionsstatus. Det foregår ganske enkelt ved at uret bipper og kortvarigt fortæller, om man er i good, fair eller bad recovery.

Recovery Advisor er derimod efter-løbs afhængig, og giver ud fra træningens hårdhed et bud på, hvornår man er fuldt ud restitueret og altså sikkert kan begå sig ud i løbeskoene igen. Varigheden kan være mellem seks timer og fire døgn.  Ligeledes er inkluderet en timer, man altid kan finde der viser, hvor mange timer der er igen til man er fuldt ud restitueret.  Alt sammen for at undgå løbernes værste mareridt: skader. Herfra skal lyde et klap til Garmin for at forsøge at addressere et ikke ubetydeligt problem. Igen bør det dog bemærkes, at teknologien ikke kan stå alene – ved ubehag eller ømhed bør træningen altid forkortes eller aflyses, uanset hvad Recovery Advisor ellers mener. Men en god hjælp ikke desto mindre!

Resten af funktionerne og et lille øv

Et lille skår i glæden findes dog. Virtuel Racer hvor man angav en tidligere workout, og kunne sammenligne med denne er væk. Forklaringen skal være usagt. Jeg har ikke kunne finde nogen grund.

På en afsluttende bemærkning skal nævnes, at pulsbæltet naturligvis stadigvæk kan måle… nåja, pulsen.

Andre løbere har haft problemer med spikes på deres målinger, særligt på kolde dage eller ved begyndende træning, hvor målingerne ikke har været præcise eller enkelte har sågar oplevet direkte udfald. Jeg har aldrig selv døjet med disse problemer, men de første bedømmelser på nettet tyder på, at det nye pulsbælte er mere intelligent; knap så følsomt overfor dårlig forbindelse og dermed leverer mere stabile målinger end tidligere . Alt andet lige er det måske værd at overveje, hvis du hører til dem, der har haft problemer førhen.

Interne accelerometer og løbebåndsfunktioner

Med tilføjelsen af det interne accelerometer kan Garmin Forerunner 620 HRM også anvendes ved løb indendørs eller uden GPS. Det er specielt anvendeligt i tunneler, tætbevokset skovområder eller andre områder, hvor et stabilt GPS-signal kan være svært at modtage. Desuden muliggøres også løb på løbebånd. Endeligt kan funktionen anvendes, hvis der ønskes at spare strøm – da en slukket GPS alt andet lige øger batterilevetiden væsentligt.

Kalibreringen af den interne acceleratormeter foregår automatisk under løb ved anvendelse af GPS signal. Det kræver med andre ord et par træningsture, inden funktionen kan anvendes. Det er stadig muligt at tilkoble en footpod, hvis man ønsker det eller ikke synes, præcisionen er god nok. Anvendes en footpod er det muligt at angive en kalibreringsfaktor, hvilket ikke er muligt ellers.

Præcisionen af den interne accelerometer er godkendt – med forbehold. Mens de første indledende træninger klart viste overensstemmelse med mit træningspas med hensyn til kadence, er pacet ikke helt præcist. Jeg prøvede eksempelvis at løbe lidt intervaller med forskellige pace, og mens jeg klart svedte og faktisk løb stærkere på hver anden sæt, viste uret kun et minimal hurtigere pace. Umiddelbart tror jeg, at årsagen skal findes i min løbsnatur. Mit argument lyder som følger:

Pace = Skridtlængde x kadence (skridt. pr. minut)

Min kadence stiger ikke voldsomt meget, når jeg løbere hurtigere – derimod har jeg tilbøjelighed til blot at øge skridtlængden. Det betyder også, at jeg faktisk løber hurtigere – men at uret med den interne accelerometer ikke kan registrerer forandringen – da den jo netop blot måler kadencen, og dermed ikke er bevidst om min øget skridtlængde.

Dertil kommer, at jeg grundet genoptræningen har løbet mange af mine ture med indbygget gå-pauser, der måske kan have påvirket den indledende kalibrering og deraf give misvisende resultater. Andre beretter om stabile, godkendte resulter men anbefaler dog, at man anvender en footpod, hvis man ønsker at træne uden GPS mere regelmæssigt. Til husbehov er det godkendt, og regner med at give det et forsøg igen om nogle uger – når jeg løber mere stabilt, og kalibreringen måske er mere retvisende for min naturlige løbestil.

Cykelfunktioner i Garmin Forerunner 620

[Update: 19. Juni, 2014] Ved urets modtagelse og firmware 2.7, var der ingen mulighed for de kendte cykelfunktioner. Det blev fikset ved firmware 2.8 udsendt d. 19 Juni. Det betyder også, at jeg under hele anmeldelsen ikke har haft mulighed for at anvende uret til dette formål. 

Som opdateringen siger, har cykelfunktionaliteten været fraværende indtil for ganske nylig. Den er nu tilbage, og det er således muligt at anvende cykelprofilen – så hastighed automatisk vises i km/t i stedet for min/km, ligesom ens træninger gemmes separeret fra de almindelige løbstræninger og rekorder derfor også holdes adskilt.

Efter firmwareopdateringen er det blot at vælge den nye aktivitetstilstand “kør” eller “ride” som den hedder på engelsk. Uret viser som standard kun en aktivitetsside, men flere kan tilføjes og tilpasses nøjagtig som løbsprofilen. Jeg foretrækker, at have en side med pulsinformationer og tilføjer dertil også elevation, så jeg kan følge med antal højdemeter, når jeg rammer bakkerne.

Alt afhængig af formen kan det være fordelagtigt, at indstille standard lap-enheden, så uret ikke bipper hver kilometer men måske kun hver femte eller tiende. Det er en smagssag.

´

Efter endt cykeltur er det blot at stoppe uret og gemme sin træning. Som ved løb vises nye rekorder automatisk, hvis der er nogle – adskildt fra ens løbsrekorder. Overførslen sker ligeledes via WiFi, kabel eller ved hjælp af Bluetooth alt efter opsætning.

 

Svømning og vandtæthed

Mens Garmin Forerunner 620 HRM ingen egentlige svømmefunktionalitet indeholder – som fx registrering af baner – er uret dog vandtæt til 50meters dybde. Modsat tidligere ure der blot holder til lidt regnvejr på ruten, har 620 HRM ingen problemer med en tur i badet eller svømmehallen.

I brugermanualen anbefaler Garmin dog, at ikke springer i fra vipper med uret på da trykket her kan overstige den maksimale tilladte belastning. Til en tur i havet burde det dog intet problem være, og uret kan derfor – såfremt cykelfunktionaliteter som ovenfor nævnt vender tilbage – være et rigtigt godt bud på et kommende triathlonur.

Jeg gav urets vandtæthed en prøve, da sommervejret havde været eminent hele dagen. I løbeskoene det gik og fra hjemmeadressen og ned gennem Riis Skov mod den permanente. En hurtig dukkert blev det til, og uret bestod med glans. Træningen med GPS signal ser naturligvis mærkelig ud, når uret hhv. taber og fanger signalet undervejs i svømningen – men selve vandtætheden er der intet at sætte en finger på. Så det er absolut godkendt og thumps up!

Livetracking og mobilforbindelse

Endnu en ny funktion har sneget sig ind i Garmin Forerunner 620 – nemlig muligheden for at forbinde uret med sin smartphone, således at træningen automatisk synkroniseres med telefonen og uploades efter endt træning. Livetracking – er en anden ny funktion – der muliggør, at livestreame sin træning med venner og bekendte. Det foregår ved at parre uret med telefonen, og dernæst dele det medfølgende link, hvor folk så kan følge med i ens træning. Delingen kan gøres manuelt ved fx mail eller automatisk over de socialer medier som Twitter eller Facebook.

Det kræver dog, at telefonen er med på ruten, da Bluetooth forbindelsen skal være tilgængelig hele tiden.

Opsætningen er forrygende let – download den officielle app til iOS (Android support skulle komme…), og log ind på din Garmin Connect konto. Første gang ledes man igennem de trinvise step: vælger sin enhed fra listen, slår bluetooth til på uret, vælger “par med enhed” og trykker “start” på telefonen. Halv minut senere er uret og telefonen parret, og man kan gå igang med at starte en livetracking session via brugerfladen på uret. Nemt og simpelt.

Funktionaliteten virker som sådan ganske udmærket, men jeg er alligevel lidt skeptisk for… Ærlig talt en del af glæden ved at løbe med decideret løbeur, er jo netop at man slipper for at løbe rundt med en klodset uhandy telefon. Hvis man ønsker livetracking-funktionaliteten, hvorfor så ikke bare bruge Endomondo direkte fra telefonen? Jeg føler mig hvert fald ikke overbevist om, at det er noget, jeg vil bruge.

WiFi og firmwareopdatering

Garmin Forerunner 620 HRM er det første i serien, der har indbygget WiFi til overførslen af træninger, tilpassede intervalprogrammer og firmwareopdateringer. Det kræver, at uret først er bekendt med ens hjemmenetværk, hvilket foregår i få nemme trin via brugerfladen i Garmin Express. Der søges efter tilgængelige netværk, det ønskede vælges og koden indtastes, hvorefter uret fremover anvender dette, når det er tilgængeligt.

Det betyder med andre ord også, at når træningen er færdig kan uret efterlades og det vil dernæst automatisk uploade den færdiggjorde træning til ens Garmin Connect konto. Nemt og elegant. For at batteriet ikke drænes, er WiFi som udgangspunkt kun aktivieret kort efter, man har færdiggjort sin træning. Er man ikke i nærheden af ens WiFi, når træningen afsluttes fx ved løb til stævner el.lign., kan man derfor manuelt vælge at søge efter WiFi ved et klik på nederste højre knap på uret.

Firmwareopdateringer er af mange stadig et fremmedord, og undervurderes desværre derfor ofte. Det er en skam! For det er med firmwareopdateringer at producenten har muligheden for at fikse eventuelle fejl i softwaren og tilføje nye funktioner. Tidligere krævede firmwareopdateringer en del manuelt arbejde – ligesom det var op til den enkelte bruger at være opmærksom på, hvornår der var nye opdateringer tilgængelige. Det er slut nu. Med Garmin Express søges automatisk efter nye opdateringer, når uret alligevel synkroniseres efter endt træning. Hvis der er en nyere version tilgængelig bliver brugeren mindet om det via en lille notifikation på uret. Det er muligt at udsætte opdateringen til senere eller installere med det samme.

Generelt set vurderer jeg, at det er smart træk af Garmin at gøre firmware opdateringerne mere synlige. Det hjælper brugernes værdi af uret, når nye funktioner tilføjes og gamle fejl rettes – og Garmin oplever givetvis færre fejlsager, hvor uret blot kræver en opdatering.

Garmin Connect brugeruniverset

Garmin Connect er det brugeruniverset, hvor alle ens træninger uploades og senere kan analyseres. Analysemuligheden er primært i form af en opsummeringstabel for hver træning, der viser nøgletal som tid, distance, gennemsnitlig tempo, puls, kadance, elavation, vejroplysninger m.fl. De vigtigste kan senere analyserse mere i dybden ved at dykke ned i de mange grafer, der er til rådighed. Med de nye løbsdynamik-funktioner i Garmin Forerunner 620 HRM, er der foruden de gamle grafer med hastighed, elavation og puls tilføjet yderligere et par grafer, der netop viser hhv. kadancen, vertikale udsvingninger samt ground-contact time.

Foruden selve analysedelen i Garmin Connect eksisterer også et fremragende værktøj til at oprette særlige træningsintervaller. Jeg har før omtalt det i positive vendninger, og gør det stadig – for det fungerer ganske enkelt super godt. Oprettelsen foregår simpelt ved at vælge mellem forskellige trin; opvarmning, interval, nedkøling og dernæst en varighed af hver af disse samt endeligt en målsætning. Målsætningen kan være et ønsket pace, der skal løbes i – en maks puls der må løbes under eller tilsvarende.

Når træningen er oprettet trykkes på knappen “send to device“, og efter lidt tid kan træningen nu findes på uret. Det er sgu smart!

Nu vi snakker om gode funktioner, er en anden ganske cool oprettelsen af træningsplaner. Overvejer man at løbe 5km, 10km eller måske et halvt eller helt maraton, har Garmin Connect en række træningsplaner til rådighed. Man vælger den ønskede distance og type af program – med eller uden pulstræning. Når træningsplanen er oprettet figurerer de i ens kalender, og kan også synkroniseret til ens ur under “træningskalender”. Slut med at holde styr på selv at skulle oprette intervaller og træninger, det hele er klaret for en. Virkeligt lækkert!

Endeligt skal også lyde et thumps up til Garmin for at tillade, at mit træningsdata er mit! Der er fuld valgfrihed på eksportmulighederne, og træningen kan således nemt flyttes over til Endomondo eller en anden udbyder, hvis det ønskes. Det er sådan det skal være – men ikke nødvendigvis en selvfølge. Så tak for det.

Uret som dagligdagsur

Mens jeg tilbage i november 2012 gav rosende ord med på vejen for lillebror 610 for dets lave vægt og lille størrelse, må jeg i dag grine lidt af mine ord fra dengang. For sammenholdt med 620 HRM, er forskellen ganske både synlig og mærkbar i den allerede nævnte vægtreduktion. Sådan er teknik så herlig.

Designet er altid en smagssag, og ligesom det var tilfældet med 610 og Garmin Swim, er uret næppe egnet til vigtige arrangementer, men kan fint gå som hverdagsur.

Uret har indbygget en helt simpel alarmfunktion, der som sådan fungerer udmærket dog uden at være prægende.

Batterilevetiden har fået et lille nyk opad, så Garmin nu forventer ca. 10 timers GPS-tracking eller 6 ugers almindelige klokkesletsvisning. Min umiddelbar mavefornemmelse er, at begge dele er optimistiske, men ikke helt urealistisk. Løber du ca. 30km om ugen, så forvent ca. to ugers levetid før uret vil tigge og bede om at blive ladt op.

Konklusion

En god måneds anmeldelse lakker mod enden og det er derved tid til at gøre status.

Fordele:

 • Design og vægt i særklasse. 30gram tabt kampvægt fra forrige mærkes virkelig!
 • Løbsdynamik tilføjer spændende nye funktioner, omend de kræver lidt mere viden inden de kan fortolkes
 • Kadancemåling direkte i uret – ja tak!
 • Forbedret pulsbælte – færre spikes og mere stabile målinger
 • WiFi opkobling er fantastisk
 • Recovery Check & Advisor er god stil af Garmin for at sikre skadesfrie løbere
 • Vandtæt! (til 50m)

Ulemper:

 • Interne acceleratormeter er måske ikke helt præcis nok til løb uden GPS
 • Hvor(for) forsvandt Virtual Racer?
 • Pris
 • Ingen cykelfunktionalitet [update: 19-06, tilføjet!]

 

Lad mig starte med at sige Garmin Forerunner 620 HRM er et rigtig godt ur – så er det slået fast. Det gør rigtig mange ting, og det gør langt hovedparten godt. Jeg er imponeret over den lave vægt og designet særligt den lave tykkelse. Remmen er blød og behagelig at have på ligesom pulsbæltet fortjener ros for de mest pålidelige og stabile målinger, jeg har set noget pulsur leverer. Tilføjelsen af løbsdynamik er jeg både glad og lidt la-la overfor. Jeg værdsætter, at kadance nu er direkte indbygget i uret og ikke kræver ekstra udstyr. Hvad angår de vertikale udsving og ground-contact time, skal jeg stadig overbevises lidt mere. Jeg gætter dog på, at det kommer med tiden efterhånden som folk bliver erfaringerne rigere med at analysere og fortolke resultaterne.

WiFi og bluetooth er smart og tiltrængt. Specielt førstnævnte hvor træninger automatisk synkroniseres er fantastisk, ligesom firmwareopdateringer sker let og smertefrit.

Min største anke og forundren har siden modtagelsen af uret, været den manglende cykelfunktionalitet (og Virtual Partner). Hvorfor fjerne muligheden for at man kan skifte træningstype, og derved undgå at ødelægge sine løbsrekorder, når man cykler. Cykelfunktionalitet er nu med firmware 2.80 tilbage, og kadencesensorer kan tilføjes – hvilket alt andet lige betyder, at uret nu faktisk er en ganske hæderlig cykelcomputer. Fedt!

Selvom uret også er vandtæt, er der dog stadig ikke tale om et decideret triathlonur – men det nærmer sig jo faktisk. Og måske er det faktisk det, Garmin frygter? For med et vandtæt ur, tilføjelsen af cykelaktiviteter og fremragende løbsfunktionaliteter, kan man måske spekulerer i, om Garmin kan tilføje nok nyt til en kommende opdatering af 910 XT serien.

Eneste anke tilbage mod Garmin Forerunner 620 HRM er måske faktisk netop Garmin selv og deres 220 HRM der har en vejledende pris godt 1.300 kroner under. For med en salgspris lige over de 3.500 DKK er 620 HRM absolut ikke billig, og det tager måske lige toppen af begejstingen.

Stort tak til Pulsure.dk for udlån.

6 Kommentarer

Andet du måske vil kunne lide

6 Kommentarer

Undgå løbeskader med højere kadence : Et skridt foran – en løbeblog September 6, 2014 - 10:29 am

[…] kan også anvende teknik, metronom eller måske ligefrem en kadencemåler. Flere nye løbeure (fx Garmin Forerunner 620 HRM) har indbygget kadencemåler i sig – mens ældre oftest kan forbindes med ekstraudstyr som en […]

Svar
Anmeldelse af Garmin Edge 1000 - kongen af landevejen : Et skridt foran – en løbeblog July 30, 2015 - 8:57 am

[…] Det fungerer ens uanset hvilken type enhed, du anvender. Jeg vil derfor ikke bruge meget krudt på at forklare om mulighederne. Se eventuelt en nærmere gennemgang i en af mine andre anmeldelser – fx Garmin Forerunner 620. […]

Svar
Anmeldelse af Garmin Edge 1000 – kongen af landevejen | Løbeblog – Et skridt foran October 11, 2015 - 6:00 pm

[…] Det fungerer ens uanset hvilken type enhed, du anvender. Jeg vil derfor ikke bruge meget krudt på at forklare om mulighederne. Se eventuelt en nærmere gennemgang i en af mine andre anmeldelser – fx Garmin Forerunner 620. […]

Svar
Anmeldelse af Polar M400 GPS ur og aktivitetsmåler February 3, 2016 - 9:12 am

[…] Anmeldelse af Garmin Forerunner 620 HRM […]

Svar
Anmeldelse af Garmin Forerunner 610 HR March 22, 2016 - 3:49 pm

[…] [Update 22. marts 2016]: Hej læser. Anmeldelsen af Garmin Forerunner 610 er efterhånden virkelig gammel. Må jeg anbefale dig at læse anmeldelsen af Garmin Forerunner 620 i stedet?] […]

Svar
Anmeldelse af Garmin Edge 25 - teknikmonster i kompakt forklædning June 13, 2017 - 7:00 am

[…] skrevet om Garmin Connects online univers et par gange i mine anmeldelser. Det kan du læse om her, her eller måske her. Garmin Edge 25 virker på samme måde – intet nyt […]

Svar

Efterlad en besked

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.