Hjem Anmeldelse Anmeldelse af Garmin Swim

Anmeldelse af Garmin Swim

af Lasse Vad Pedersen

Det er ved at være længe siden en egentlig anmeldelse har fundet vej til bloggen. Det forandres nu!

Ligesom det var tilfældet med den absolutte mest læste indlæg på bloggen – anmeldelse, af Garmin Forerunner 610HR – bliver dette indlæg i den længere ende af læseskalaen. Denne gang er det Garmin Swim der får en tur under luppen, og anmeldes i dybden. Der er som navnet antyder tale om et decideret svømmeur, der modsat de typiske triathlonure ikke kan anvendes andre steder end i svømmehallen. Om specialiseringen er værd over mere multifunktionelle ure, vil vi se på her.

Uret er henvendt til såvel den typiske motionist, men også mere rutineret svømmere kan få glæde af uret og dets funktioner som eksempelvis øvelseslog (drill-log). Det vender vi alt sammen tilbage til senere. Nok snik-snak, lad os se at komme i gang…

I æsken

Garmin Swim

Garmins produkter kommer stort set i samme type indpakning uanset produktets art. Gennemsigtig plast omslag der giver mulighed for at se produktet uden at pakke op. Om man foretrækker det eller hellere så det gemt lidt mere eksklusivt, skal være en smagssag.

Foruden selve uret følger den nærmest obligatoriske stak af manualer på diverse sprog samt en USB ANT+ stik. Sidstnævnte bruges i forbindelse med overførslen af data fra uret og til computeren. Manualerne gør, som det forventes – og hjælper dig hurtigt i gang med urets første opsætning samt indledende brug.

Det var faktisk det… Men hov, mangler der ikke en oplader?

Modsat de fleste traditionelle løbeure, der kræver hyppige opladninger, har uret en batterilevetid på omtrent et år – hvorefter man selv kan skifte det. Plus-pointe på kontoen lige der.

Personer der – som jeg selv – tidligere er stødt på Garmins produkter, vil umiddelbart bemærke, at ANT+ stikket er krympet ganske betragtelig i størrelse fra tidligere. Se sammenligningen med det gamle USB ANT+ stik nedenfor. Funktionerne i det nye og mindre er dog de samme – og ældre ure vil således også kunne synkroniseres. Det er med andre ord nok at beholde og anvende et stik, selvom man måtte have flere forskellige af Garmins ure.

Årsagen til den markant længere batterilevetid skal findes i, at uret modsat sine løbe-kammerater ikke har en indbygget GPS-modtager, og således ikke har samme heftige strømforbrug. GPS-modtageren er i stedet erstattet af en accelerationssensor, der registrerer kroppens (armens) bevægelser og populært sagt ‘oversætter’ disse til armtag.

Pauser i kontinuiteten af disse armbevægelser vil således blive opfattet som det glid, der sker, når svømmeren sætter af i hver ende af svømmehallen. Således registreres begyndelsen og slutningen på hver ny bane. Hvor godt det fungerer – vender jeg tilbage til.

Bemærk dog, at grundet den manglende GPS-modtager er Garmin Swim IKKE i stand til at bruges udendørs i åbent hav, hvorfor triatleter formodentlig er bedre tjent med alternativer som decideret multisports-ure. I så tilfælde bør du fx kigge mere mod Garmin 310XT eller 910XT.

Urets rem er af blødt og ganske fleksibelt plastik, der er utroligt behagelig at have på. Den manglende GPS-modtager, gør desuden at uret ikke lider af samme tykheds-fedme, som mange andre sportsure. Det er med andre ord ganske tyndt, og føles mere som et almindelig dagligdags ur.

Første opsætning

Efter uret er pakket op og det beskyttende folie er taget af, er vi klar til den første indledende opsætning. Der er tale om en utrolig simpel opsætning, der sker første gang, man tænder uret. Det er tydeligt, at Garmin har vægtet let tilgængelig som kritisk for brugeroplevelsen, og det tager da bogstaveligt talt heller ikke mere end to minutter, før man er klar.

Først vælges sproget. På den venstre side anvendtes øverste knap til at gå tilbage til almindelig ur-visning med ugedag, klokkeslæt og datovisning. Desuden vises i bunden ugens totale distance. Det er enten en skøn motivation for at glædes over sin træning – eller en konstant påmindelse om, at man er for doven 😉

Den blå midterste knap aktiverer svømmefunktionen, og skifter displayvisningen over til de relevante visninger for træningen. Det vender jeg tilbage til senere. Nederst til venstre er menu-knappen. Det er under denne, at urets funktioner kan indstilles og ændres. Det værende fra størrelsen af svømmehallen, man befinder sig i til klokkeslæt, dato, urets funktioner, hvilke informationer man vil have vist under svømningen med mere. Endeligt er det også her, at man kan få vist detaljer om tidligere træninger – kaldet sessions.

På højre side fungerer øverste og nederste knap som op og ned i menuvalgene, mens den midterste knap til højre er “select“. Knapperne reagerer hurtigt og præcist. Herefter indstilles mellem 12/24 timers tidsformat, datoen og klokkeslettet indstilles. Endeligt vælges vægt og køn – som anvendes til at estimere kalorieforbrændningen under træningen.

Det var faktisk alt… Tid til at pakke sin taske og komme af sted!

Ud i det våde element for første gang

Det burde være unødvendigt at sige, at uret er vandtæt (doh!) og naturligvis kan holde til, man har det med i brugseren. Garmin anbefaler faktisk, at man sørger for at skylle uret grundigt både før og efter træningen – formentlig på grund af klorrester. Inden du begynder, skal vælges længden af banerne – der er flere valgmuligheder; 25yards/25m, 50yards/50m osv. Der kan desuden vælges brugerdefinieret, der er specielt anvendelig, hvis man svømmer i fx hotel pools, hvor længden kan variere udover de typiske standardmål. Længden anvendes til at udregne hastigheden, når tiden kendes. Uret husker automatisk den senest valgte distance, så svømmer du samme sted, behøver du ikke vælge banelængden mere end en gang. Det gøres ved at vælge menuknappen –> svømning –> poolstr.

Når banelængden er indstillet, er det blot at trykke den blå svømmeknap og uret er nu klar med skærmvisningen som nedenfor.

Den midterste knap på højre side fungerer nu som start/stop knap, mens nederste til højre bruges til at pause fx mellem intervalsæt. Jeg har desværre intet kamera, der kan tåle den høje fugtighed i svømmehallen, så billeder af den faktiske visning kan jeg desværre ikke gengive bedre end på skrift.

Når uret startes, begyndes stopuret, og der tælles op på timeren. Hver banevending registreres automatisk, og tæller distancemålingen op med den angivne størrelse på svømmehallens baner (fx 25m eller 50m ad gangen). Trykkes pause, vises intervallets distance samt forbrugte tid. Dernæst skifter displayvisningen til at vise det totale tidsforbrug – samt den nuværende varighed af pausen.

Dette er specielt smart, da det således er nemt at arbejde med intervaller og fx holde præcist 60 sekunders pause mellem hver sæt.

Endeligt gengives intervalnummeret, så man kan følge med i, hvor langt man er nået, hvis man eksempelvis har planlagt at svømme 10 gentagelser af en given distance.

Når pauseknappen trykkes igen, startes et nyt interval og varigheden samt den tilbagelagte distance vises igen.

Nedenstående er eksempel på anvendelse af pauseknappen til at skabe logiske sammenhænge mellem registreringen og den faktiske træning. På uret ser det naturligvis anderledes ud – billedet er fra det senere omtalte analyseværktøj Garmin Connect, men illustrerer pointen fint.

Bemærk hvordan svømningen mellem bane 9 og 10 (de to grønne) sker i umiddelbar forlængelse af hinanden, mens den hvide baggrund mellem bane 10 og 11, indikerer at pauseknappen har været anvendt – i dette tilfælde præcist 45,3 sekunder. Det er muligt at vælge alarm-toner og nedtælling, der bipper tre gange ned, når svømningen genoptages efter en pause. En stor hjælp for at være sikker på, man har ramt rigtig, inden man fortsætter sin svømning.

Når der trykkes på start/stop knappen igen, kan træningen genoptages (hvis man har ramt forkert), slettes eller gemmes. Vælges at gemme, vises et kort resume af træningen – med information om den samlede svømmetid, samlede workout tid (inkl. eventuelle pauser), samlet distance, total antal baner, forbrændte kalorier, SWOLF-score – mere herom senere – samt den gennemsnitlige hastighed.

Displayet er let at læse, selv under vand og der kan desuden vælges invers display, der øger læsbarheden yderligere. Denne mulighed kan enten slås til permanent, når svømningen er i gang, eller midlertidig aktiveres ved brug af øverste højre knap.

Datafelter og træningssider

Under selve træningen og i pauserne er det muligt at bladre igennem flere af Garmins såkaldte træningssider. Hver træningsside indeholder op til tre datafelter, der altså på den måde, giver mulighed for at tilpasse præcist, hvilke informationer og parametre, man ønsker at få vist undervejs i træningen.

Det kan være visning om gennemsnitsfart, intervaltider, sidste længdes antal arm tag, hastighed eller noget helt andet. Tilpasningen af den brugerdefineret træningsside indstilles ved at gå til menu –> svømning –> tilp. side. Gentagne tryk på svømmeknappen skifter mellem de to forudbestemte og eventuelle tilpasset træningsside.

Avanceret funktioner

En af de større salgsargumenter for netop Garmin Swim kontra flere af dets konkurrenter, er muligheden for at inkludere og registrere øvelser på en mere elegant måde. Fordi uret ikke indeholder en GPS-modtager, men benytter sig af et acceleratormeter, er det følsom overfor korrekt svømmeteknik for at kunne registrere træningen korrekt.

Det betyder med andre ord også, at det fejlagtig vil tro, du holder pauser under fx øvelser med anvendelsen af diverse udstyr som svømmeplader eller de populære Pullbuoys. Den typiske løsning på dette er enten at stoppe uret, når disse foretages eller at lade timeren køre og leve med forkert/manglende registrering. Uanset hvad ikke specielt ønskværdigt.

Med Garmin Swim er inkluderet funktionen ‘Drill log’, der fungerer forbløffende simpelt. Betragt det som en funktion, der registrerer tidsforbruget, men efter det stoppes, tillader dig at overskrive urets indbygget acceleratormeter med den korrekte distance. Det aktiveres via menu –> svømning –> drill log. Når det ønskede punkt i træningen kommer til øvelserne, trykkes start, når skærmen står til Drill – og stop, når øvelsesserien er færdig. Herefter bliver man bedt om at indtaste den givne distance. Simpelt og ligetil. Bemærk angivelsen på uret af den udfyldte “cirkel”, der viser, at vi står på træningsside tre og altså er benævnt drill.

I drill-mode registreres således kun tid, der sammen med den angivne distance skaber et interval sæt med en fast, kontinuerlig hastighed.

Software – Carmin Connect

En af de helt store gevinster ved et ur, der registrer træningen, er naturligvis muligheden for sidenhen at dykke ned i data og analysere sig frem til udfordringer og fremgang. Specielt som mindre erfaren svømmer, har det været svært for mig både at estimere min hastighed, men også at gennemskue hvornår et intervalsæt er gået godt, og hvornår det er gået mindre godt. Med detaljeret analyseværktøjer bliver det nemt at dykke ned, og gøre interessante opdagelser i ens træning. “Ah, det sidste interval var faktisk hurtigere, selvom det føltes langsomt, da jeg svømmede det… Jeg kan også se, at jeg har taget færre armtag pr. bane, så min teknik må have været bedre. Det husker jeg til næste gang”.

Når træningen er overstået og sessionen gemt, overføres data automatisk til sin profil på Garmin Connect (der naturligvis skal oprettes først, hvis man ingen har allerede). Første gang skal uret synkroniseres med ANT+ enheden, det foregår let og smertefrit med få klik. Herefter sker overførslen af nye sessions automatisk, så snart usb stikket er isæt computeren og uret befinder sig tilpas tæt på modtageren. Selve overførslen tager ca. ½ minut.

På ens brugerprofil vises alle ens tidligere træninger i en let kronologisk rækkefølge. Hver kan klikkes på, og yderligere detaljeret data vises. Et lille udkast af det tilgængelige data og grafer ses på de følgende billeder.

Summary viser som navnet angiver et par nøgletal for den samlede træning, herunder total tid, total distance, forbrændte kalorier, og den gennemsnitlige hastighed. Swim-graphen er særdeles nyttig til at se tidsforbruget bane for bane. Det fungerer specielt godt, hvis man har afprøvet eller fokuseret særligt på teknikken på nogle enkelte baner, og er interesseret i at se, hvordan det har påvirket ens tid.

Dernæst følger graferne for udviklingen i hastighed, antal armtag (strokes) pr. bane, og sidst den såkaldte SWOLF-score, der er et udtryk for effektivitet eller svømmeøkonomi. Se billederne nedenfor. SWOLF-scoren beregnes som summen af armtag for en bane plus dets tidsforbrug. Således vil 50m der tilbagelægges på 60 sekunder med 30 armtag give en SWOLF score på 90. Samme SWOLF score vil opnås, såfremt de 50m tilbagelægges på 50 sekunder, men med 40 armtag. En lavere SWOLF score er således udtryk for at enten (eller såvel både) tid som antal armtag er formindsket.

Endeligt vises en tabeloversigt over intervallerne, der giver nøgletal for hver.

Kendere af Garmin Connect vil hurtig finde sig til rette, men foretrækker man en anden platform end Garmins eget, er der mulighed for at eksportere sine data ud i en .tcx fil, og bruge sit foretrukne analyseværktøj derfra. Eksempelvis det meget populære Endomondo.com.

Hverdagsbrug

Som allerede nævnt indledningsvist er uret i den pænere ende af spektret. Nu er smag og design jo forskelligt, men tror alligevel de fleste vil anerkende, at uret sagtens kan gå for et pænere sportsur. Jeg har haft det på ved flere lejligheder, uden at vække opsigt eller blive betragtet som sportsnørd. Det er diskret nok til at fungere som hverdagsur.

Faktisk er den mest sandsynlige grund til eventuelle kommentarer, at uret automatisk slukker efter 60 sekunder for at spare på strømmen. Acceleratormeteret der anvendes til at registrere vendinger, bruges også til at sætte uret standby, hvis det ikke registrerer bevægelse. Det fungerer utroligt effektivt, selv den meste bevægelse tænder uret – og specielt på et håndled, hvor man drejer uret en smule for at se klokken, virker det til at uret altid er tændt, da man aldrig når at bemærke, det har været slukket.

Uret har desuden en almindelig alarm-funktion samt mulighed for stopur. Ganske standard og ikke noget der behøver den store omtale.

Aber dabei(s)

Træerne vokser ikke ind i himlen, og heller ikke i tilfældet med Garmin Swim. Registringen af urets acceleratormeter kræver lidt tilvænning af flere årsager. For det første er der ifølge Garmin selv en vis tilvænningsperiode, hvori resultaterne kan være lidt varierende og upræcise. For det næste kræver fysikken bag, at man dels svømmer relativt korrekt – så enheden kan genkende de fysiske bevægelser som enten crawl, brystsvømning, fri eller rygcrawl – og dernæst relativt kontinuerligt. Det betyder, at hvis man ligesom jeg har haft vane med en ukorrekt teknik, risikerer man, at uret ikke genkender stilen korrekt og dermed fejlfortolker bevægelserne med forkert resultat til følge. Det tog mig cirka halvanden uge at blive fortrolig med, og når jeg svømmer korrekt, registreres nu korrekt. Erfarne svømmere vil sikkert aldrig opleve problemet, da deres teknik utvivlsomt er milevidt foran min.

Udfordringen vedrørende kontinuitet er imidlertid en anden sag – som også erfarne svømmere kan blive udfordret på. Sænkes tempoet undervejs på en bane, eller skiftes pludselig stilart, kan uret igen misfortolke resultatet som, man vender og deraf for registreret en bane for meget. Dette kan være problematisk i forhold til træning på fyldte baner, hvor overhalinger fx gør, man ofte har tendens til at sænke farten og/eller skifte stilart, mens man leder efter en overhalingsmulighed. Garmin har løbende forbedret algoritmen, der gætter og omsætter de fysiske bevægelser til træning – og specielt firmware opdateringen fra 3.4 til 3.6, skulle efter det officielle forum have hjulpet gevaldigt.

Desuden har Garmin offentliggjort en liste med do-and-donts i forbindelse med anvendelse af uret. Det hænder dog af og til, at uret registrerer forkert og her ville det have været smart, hvis man via Garmin Connect let kunne ændre i sine data. Det er dog ikke muligt (pr. dags dato, 18/02-2014). I stedet anbefaler jeg værktøjet Swimming Watch Data Editor, der gør det muligt at ændre i fejlregistreringer – let og hurtigt. Thumps up for det initativ.

Lad mig dog afslutningsvis pointere, at det hører til absolut sjældenhederne – og altså primært sker, hvis man får timet sin svømning dårligt med mange overhalingerne eller fx må stoppe op og justere på svømmebrillerne undervejs. Alt sammen noget der kan kraftig minimeres!

Konklusion

Så hvad er dommen over Garmin Swim?

Fordele:

 1. Pris: Uret kan i skrivende stund erhverves for lige under 1.000 kroner, som gør det særdeles attraktivt for såvel hobbymotionister som mere erfarne vandhunde.
 2. Displayet er letlæseligt, og muligheden for at inverse lyset i skærmen er en god funktion, der gør det muligt hurtigt at aflæse data – også under vand.
 3. Brugeroplevelsen af let og ligetil. Den første opsætning er hurtig overstået – og selv lettere teknikforskrækket folk, bør kunne anvende uret efter få minutter!
 4. Design. Slut med klodset og tunge GPS-ure. Garmin Swim sidder godt på hånden, har en behagelig rem og er faktisk et ganske pænt ur.
 5. Gør hvad der står på pakken! Det kan, hvad det skal, og det gør, hvad det påstår. Ikke så meget pjat.
 6. Pålidelige resultater – forudsat du svømmer korrekt.
 7. Drill-log er en let og ganske elegant løsning på problemet med registreringen af øvelsesbaner.
 8. Integrationen med Garmin Connect fungerer rigtig fint – og onlineværktøjet er blandt markedets bedste. Muligheden for at dykke dybere ned i data er både underholdende og lærerigt for ens fremtidige træning.

Ulemper:

 1. Mangler mere avanceret funktioner: Jeg savner bl.a. at kunne planlægge træningssæt hjemmefra – eksempelvis via Garmin Connect – og overføre disse til uret, så intervaller automatisk er indlæst, når jeg er klar i svømmehallen.
 2. Kun mulighed for én brugertilpasset træningsside.
 3. Ingen GPS-modtager; og altså derfor ingen funktionsdygtighed i det åbne hav. Triatleter, bye, bye.

For at opsummere:

Den sure mand vil hævde, at der er for lidt nyt i forhold til decideret multisportsure, der kan bruges andre steder end hotelpools og svømmehaller. Han brokker sig over, at det havde været oplagt, hvis han hjemmefra kunne sammensætte træningssæt og overføre dem til uret, så han slap for al den manuelle start, stop og pausen undervejs. Han surmuler over, han ikke kan ændre på de variable, der som standard vises på skærmen – og kun har mulighed for en enkelt tilpasset træningsside, der kan vise præcist det, han vil. I det hele taget synes, den sure mand, at han er bedre tjent med fx Garmin 910XT – og måske han har ret.

Den glade mand er ikke bare glad. Han er lige glad med de manglende avancerede indstillinger. Han elsker, at uret er nemt at anvende, har et tydeligt display, føles godt at have på, er ganske pænt og ikke er så klodset som mange af konkurrenterne. Han værdsætter, at det gør præcis det, der står på pakken. Han er vild med dets simple men velfungerende funktionalitet og synes, at for tusind kroner har han gjort noget nær et kup. Han er desuden mere end tilfreds med oplevelsen af Garmin Connect, og værdsætter, at han alligevel til trods for den gnidningsfrie integration kan vælge selv og har mulighed for at eksportere hans data rundt til andre softwareløsninger – skulle han ønske det.

Bloggens forfatter er en glad mand.

2 Kommentarer

Andet du måske vil kunne lide

2 Kommentarer

Min bedste svømmemåned hidtil | Et skridt foran - en løbeblog March 1, 2014 - 6:46 pm

[…] hvert sæt, kniber det med at holde koncentrationen og teknikken. Det kan jeg takket være mit nye Garmin Swim træningsur se på mine SWOLF scores efter hver træning. Det er tydeligt, at jeg grundet manglende […]

Svar
Min bedste svømmemåned hidtil July 27, 2017 - 8:38 am

[…] hvert sæt, kniber det med at holde koncentrationen og teknikken. Det kan jeg takket være mit nye Garmin Swim træningsur se på mine SWOLF scores efter hver træning. Det er tydeligt, at jeg grundet manglende […]

Svar

Efterlad en besked

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.