Garmin Varia Rearview Radar er en mindre revolution indenfor sikkerhed til cyklister. Der er tale om et spændende forbrugerprodukt der tilbyder intelligent cykelradar, som automatisk kan advare dig om køretøjer, der nærmer sig bagfra. Radaren er desuden udstyret med lys, der automatisk tilpasser lysstyrken, således at også bilisterne bliver opmærksomme på dig.
Det lyder måske som lidt af et nicheprodukt for feinschmeckere, men ulykkesstatistikken viser med al tydelighed behovet og berettigelsen. Påkørsler bagfra af cyklister er nemlig blandt de hyppigst forekommende, når man taler om cykelulykker – og konsekvenserne oftest alvorlige. Så måske er Garmin Varia ikke bare det rene tekniske lir og show-off, men faktisk en værdig investering også for den almindelig motionist?
Det er alt sammen spekulationer, indtil vi kommer ud på landevejen. Så hvad venter vi på?
Udpakning af Garmin Varia Rearview Radar
Vi skal dog lige have noget teknikalitet på det rene, inden vi begynder med selve anmeldelsen. Garmin Varia kommer i to versioner. En bundlet-version med frontdisplay og en uden. Den bundlede version indeholder en lille dedikeret enhed, der fungerer som skærm og ”hovedcomputer” for selve radarden. Køber du versionen uden, har du brug for en kompatibel Garmin Edge cykelcomputer for at få brugbare oplysningerne ud af radarden. Siden lanceringen er også bl.a. en række løbeure i Forerunner serien blevet kompatible.
Det er den rene radarversion, jeg har købt – da jeg allerede ejer en Garmin Edge 1000. Om man bør investere i den bundlet version eller ej er formentlig en smagssag. Begge dele har fordele og ulemper, men min holdning er nok, at ejer man allerede en kompatibel cykelcomputer, vil de fleste nok være bedst tjent med stand-alone versionen. Min tanke er hvert fald, at jeg hellere vil få advarsler om billister på samme skærm som øvrige træningsdata, rutekort m.fl.
Med det afklaret er vi klar til selve udpakningen.
Hov. Jeg var faktisk ikke helt færdig med teknikaliteter. Der findes nemlig yderligere to varianter af hver. RTL 500 og RTL 501. Forskellen er, at RTL 500 har to lysfunktioner – konstant og blinkende, mens RTL 501 ”kun” kan lyse konstant. Årsagen til de to varianter skal findes i lovgivningen, og at visse land hhv. tillader/forbyder blinkende lys.
I Danmark sælges kun 501-versionen dvs. den med konstant lys. Øv.
For- og bagside er begge rimelig standard. Et stort billede af produktet forfra og en beskrivende tekst bagpå.
Med det meste af pappet væk og kassen tømt, er der ikke mange overraskelser. Naturligvis selve radarenheden og derudover en god portion plastiklommer med diverse manualer, USB kabel til opladning samt mounts til selve monteringen på cyklen. That’s it.
Uden plastik samme syn.
De fysiske dimensioner på radarden er cirka som forventet. Temmelig kompakt i bredde og længde, men en anelse buttet. Sammenlignet med Garmin Edge 1000 nedenfor.
Det er lidt en kluntet sag, hvilket fremgår mest tydeligt, når radaren ligges ovenpå.
Garmin Edge 1000 er i forvejen ikke just spinkel af bygning.
Selve radaren vejer ca. 65 gram, hvilket egentlig ikke er alverden. Til sammenligning er Garmin Edge 1000 hele 115g og dermed klassens buttede dreng. Det er dog værd at sige, at når først radaren er monteret opleves den ikke som hverken stor eller klodset.
Du har grundlæggende to muligheder for at montere selve Garmin Varia på cyklens saddelpind. Hvilken af monteringsmulighederne du skal bruge afhænger kort sagt af, om din saddelpind er rund eller aero-udformet.
På en rund saddelpind anvender du quarter-mountet, som spændes fast med det medfølgende værktøj.
Denne løsning bruger jeg på min nuværende Scott Addict racercykel.
Det er let gjort. Alt efter saddelpindens tykkelse, kan det være nødvendigt at anvende flere eller ingen af de medfølgende gummiringe. Installationen tager 2 minutter.
Sørg selvfølgelig også for at monteringen tillader et frit udsyn bagud.
Det var så det. Så mangler vi faktisk bare, at få ladet batteriet op, parret den med cykelcomputeren og så ellers af sted.
Opsætning og brug af Garmin Varia
Opladningen foregår på klassisk vis via det medfølgende USB kabel. En lille grøn diode midt på enheden blinker undervejs og skifter til konstant lys, når opladningen er færdig. Det tager 2 timer og giver ifølge Garmin selv en effektiv batteritid på omtrent 5 timer.
Ikke videre imponerende og vidner op, at radarfunktionaliteten er en ganske strømslugende disciplin. I det daglige vil du derfor tit skulle oplade, og cykler du rigtig lange ture, kan du risikere at gå død inden du er hjemme. Der er altså plads til forbedringer.
På en lille sidebemærkning kan tilføjes at RTL 500 versionen i blinkende tilstand holder 10 timer.
En smart detalje er dog at når hhv. cykelcomputer og radar er parret, kan de slukke og tænde for hinanden. Dvs., slukker du cykelcomputeren, slukkes også Varia radaren. Og vice versa. Det burde alt andet lige hjælpe med at minimere antallet af gange, du skuffet kommer ud til en flad radar.
Selve den fysiske betjening er uhyre nem. En knap på toppen med tænd/sluk funktion. En fiks lille detalje er, at dioderne oplyses horisontalt ved opstart alt efter batteristatus. Så er du næsten tør for juice, kan du nå at opdage det, inden du tager på tur.
Selve parringen mellem Garmin Varia Rearview radar og cykelcomputeren foregår også let. Ved lanceringen var kun relativt få nyere enheder understøttet (Garmin Edge 25, 520, 1000). Det har over tid ændret sig en smule, så listen af kompatible enheder nu er noget større (fx den ældre, men stadig meget populære Garmin Edge 810 samt nye multisportsure som Fenix 5 og Forerunner XT735).
Tilbage til parringen.
Du tænder begge enheder, og søger på cykelcomputeren efter nye sensorer under kategorien ”Radar”. Er begge enheder indenfor 3m, bør du finde Garmin Varia på listen. Tilføj og nå ja, husk lige stadigvæk at hold øje med vejen!
Og det var så det. Dine enheder er forbundne og du vil se et radarsymbol øverst til højre i skærmen. Det ligner en anelse et klassisk WiFi symbol bare vendt på hovedet.
Selve visningen og advarsler af bagfrakommende trafik vises i siden af skærmen på Garmin Edge. Det er faktisk temmelig godt tænkt. Du har altså ikke en decideret skærmside, hvor du ser trafikken – men du bliver automatisk advaret og kan følge med uanset hvilken skærmvisning, du er på.
I praksis bruger du din cykelcomputer som almindeligt, når radaren registrerer en bagfra kommende, gives et lille bip og sidebjælken med trafikoplysninger kommer frem på den aktuelle skærmvisning. Det vil sige uanset om du måtte have navigationskortet fremme, tjekker pulsoplysninger, følger kadencen eller noget helt andet. Er der ingen farer i nærheden, ser du bare skærmen som helt normalt.
Jeg anvender tit Chart, som er et tredjeparts datafelt man kan hente fra Garmin Connect IQ. Der findes en del a la denne slags skærmvisninger, som er rigtig gode fordi de indeholder en frygtelig masse data, men formår at vise dem på en ganske overskuelig måde.
På ovenstående ses praktikken. Garmin Varia har opfanget trafik og sidebjælken til højre popper op. Advarseslsniveauet anses for mellemhøjt hvilket indikeres af den orangerøde farve. Den sorte linje læses som, at man selv er den øverste orangefarvet cirkel. Øvrige hvide cirkler indikerer andre bagvedliggende køretøjer og deres relative afstand til dig. I takt med køretøjet nærmer sig, rykker cirklen længere op.
Rækkevidden er opgivet til 140 meter, hvilket i mine uvidenskabelige testscenarier og praktiske erfaringer stemmer meget godt overens med virkeligheden.
Er 140 meter meget eller lidt?
Med lidt hurtig hovedregning betyder det, at hvis du kører 30 km/t og en bilist i bytrafik med 50 km/t nærmer sig, kommer advarslen på skærmen 25 sekunder før. På landevejene med samme hastighed på cyklen og køretøjet med 80 er advarselstiden lige over 10 sekunder.
Det er rigtig, rigtig fornuftigt og tilstrækkeligt i langt de fleste tilfælde. Det er klart, at i særlige scenarier hvor hastighedsforskellen er mere markant, kan advarslen blive temmelig kort. I tilfælde af stor hastighedsforskel skifter farven fra orange til rød for at gøre dig ekstra opmærksom på, at du hurtigt får besøg bagfra.
Når den bagvedkommende er forbi, skifter farven til grøn og bjælken forsvinder igen så du er tilbage til almindelig skærmvisning. Let og elegant.
I alt understøtter radaren visning af op til otte køretøjer simultant. Hvert objekt vises således med hver sin unikke prik og relative position.
Det er ret lækkert, ik?
Samtidig med visningen på cykelcomputeren afspejler selve lysdioderne på radarden også trafikken bagfra. Som udgangspunkt lyser kun to af dioderne, og efterhånden som trafikken nærmer sig stiger antallet.
I mine erfaringer har det virket rigtig godt overfor bilisterne, der helt sikkert er blevet opmærksomme på mig. Nogle faktisk så meget, at jeg har haft dem mistænkt for at blive bagved mig længere end nødvendigt for at lege lysshow. 😉
Lidt malurt i bægret er der dog midt i nørdfesten. Men det skyldes faktisk ikke selve enheden, men den danske lovgivning.
Der er nemlig en grund til, at jeg konsekvent har skrevet radar og ikke lygte igennem hele anmeldelsen. Den selvsamme grund som Garmin også har valgt at markedsføre den som en radar. Der er nemlig temmelig strikse krav til, hvad der må kaldes en baglygte i Danmark, og dem lever Garmin Varia ikke op til. I Danmark er det ”Bekendtgørelse om cyklers indretning og udstyr”, der fungerer som en kæp i hjulet (undskyld ordspillet).
”Det lyder alvorligt”, tænkte jeg. ”Hvad mon der er galt?”
Det viser sig nemlig, at der i bekendtgørelsen [kapitel 11, § 10] er sat et krav om, at batteritiden i alle lygter som minimum skal kunne klare 5 timers brug. Det kan Garmin Varia ikke og produktet må derfor ikke sælges som lygte, men derimod ’kun’ som radar. Konsekvensen heraf, er at produktet ikke lovgivningsmæssigt må stå alene, men skal suppleres af en traditionel baglygte.
I min optik en temmelig tåbelig regel, men sådan er det. Ærgerligt da man derfor er tvunget ud i en ekstra lygte efter mørkets frembrud.
Garmin Varia med Forerunner XT735
Som jeg spoilede tidligere, virker Garmin Varia radaren også med en række multisportsure – herunder Forerunner 735XT, som jeg også for nyligt har erhvervet mig.
Opgaven i at forbinde radaren med uret foregår på samme vis som altid. Man søger efter nye sensorer.
Garmin Varia radar fundet – klikker tilføj.
Det sjove lille omvendte WiFi/radarsymbol fremgår nu som aktivt. Vupti. Det var så det.
Skærmvisningen og anvendelsen er fuldstændig den samme på Forerunner 735XT som på den større cykelcomputer Edge 1000. Som udgangspunkt ser man den skærmvisning man har valgt og ved registrerede køretøjer popper den lille velkendte bjælke op.
Den mindre skærm har selvfølgelig betydning for den samlede oplevelse. Men det fungerer faktisk stadig rigtig godt på en simpel og elegant måde. Den største hæmsko i forhold til anvendelsen er egentlig ikke den mindre skærm, men placeringen på håndledet fremfor på styret af cyklen. Det kan dog selvfølgelig løses ved en anden montering – og skal ikke komme selve radarenheden til last.
Jeg ejer ikke selv andre dedikeret cykelcomputere, men anvendelsen skulle også her være fuldstændig tilsvarende.
Praktiske erfaringer – the good and the bad stuff
Det er alt sammen meget fint – men virker Garmin Varia så? Sådan ude i den virkelige verden med andre cyklister, scootere, biler, træer, parkerede trailere, lygter og den slags. Bliver man notificeret tids nok? Registreres alle relevante køretøjer eller misses nogen undervejs? Er der falske advarsler?
Det korte svar er ja. Garmin Varia virker overordnet set efter hensigten og gør præcist det, der står på æsken. Registreringen sker i god tid og radaren opfanger i 98 % af tilfældene det den skal.
På positivsiden er at stilstående objekter som træer, lygtepæle, parkeret biler m.fl. aldrig opfattes som falsk positiv. Det vil sige, at de aldrig fremgår som advarsel på cykelcomputeren til irritation. Tilsvarende gælder for fodgængere eller biler der bevæger sig under ca. 10 km/t. Andre cyklister er heller ikke et problem, hvis du overhaler dem – du bliver vel aldrig selv overhalet? 😉
Jeg har endnu ikke prøvet Garmin Varia rearview radar i et større felt til et decideret cykelløb, men kan hvert fald skrive under på at en håndfuld ryttere ikke er nok til at udløse en falsk alarm.
Scootere, motorcykler, biler, varevogne, busser og lastbiler registreres som sagt fuldstændig tidsnok og med rigtig god præcision. Som skrevet tidligere afhænger advarselstiden af forskellen i hastighed mellem dig og køretøjet. Er du tæt på stilstående og bagvedkommende i høj fart, har du et par sekunder. Omvendt på landevejen med 30-35km/t, hvor du typisk vil advares ca. 10 sekunder før. Det er rigtig fint.
Men hvad så med de sidste 2 % af tiden? Hvornår fejler Garmin Varia og er det i farlige situationer?
Her er det korte og politiske svar: Det afhænger af.
Jeg har efterhånden kørt et sted mellem 500-1000 km og kan koge udfordringerne med Garmin Varia ned til tre typiske situationer. Sorteret efter risiko betragter jeg det sådan:
- Af og til kan man opleve at ellers opdaget bagvedkørende køretøjer forsvinder fra radaren. Det sker oftest hvis bilen er kommet op til dig, men bliver bagved og fortsætter i samme fart som dig i længere tid. Køretøjet registreres rigtigt, men overhaler vedkommende ikke indenfor 10 sekunder, men bliver bagved med samme afstand, kan ”prikken” forsvinde fra radaren. I praksis betyder det, at man potentielt kan glemme at du stadig har en bil bagved dig.
- Det registreres ikke altid korrekt, når et køretøj svinger ud fra en sidevej og ind bagved. Det skyldes formentlig at hastigheden i svinget er for lavt til at blive opfattet som en trussel. Hvis der efter svinget ikke er langt nok hen til dig til at køretøjet kommer i tilpas høj fart, registreres det simpelthen ikke.
- Endeligt har jeg oplevet at flere køretøjer kun registreres som ét, hvis de ligger fuldstændig på linje med hinanden (dvs. har samme bredde på vognbanen). Så snart et enkelt køretøj optræder ”udenfor linjen”, registreres denne dog. Tilsvarende hvis den første overhaler – så bliver næste synlig osv.
Garmin Varia – niche eller pengene værd?
Så kun lige ved og næsten for Garmin og deres første bud på en cykelradar til motionisten og den glade amatørracer? Nej, det synes jeg faktisk ikke.
For sagen er den, at de få føromtalte situationer i min optik er at betragte som lavrisiko. Biler på en lige linje bliver registreret – kun som én, men registreret. Når første har overhalet ved du med det samme, at flere er på vej. Ingen risiko der.
For så vidt angår situationerne med køretøjer, der svinger ind fra sideveje er det selvfølgelig en potentiel risiko, men heller ikke noget kritisk. Sideveje kommer oftest fra bymiljøer, hvor det i forvejen kræves at du er opmærksom. På landevejene opdager radaren alligevel bilister, fordi fartforskellen hurtig bliver stor.
Endeligt problemet med, at man kan glemme bagvedkørende der i længere tid har holdt samme fart som dig selv og derfor forsvinder. Det er selvfølgelig potentielt et problem, men vil alligevel henlede til, at teknikken altid skal ses som supplement til sund fornuft og opmærksomhed – men aldrig må stå alene uden kritisk sans.
Der hvor Garmin Varia stråler og vinder mit hjerte er heldigvis der hvor det gælder – i de potentielt farlige scenarier. Hurtige nedkørsler hvor vinden kan overdøve ørets evne til at opfatte mulige køretøjer. Helt øde landeveje hvor man kan trille længe uden trafik og dermed lulle sig selv lidt hen. Endeligt fandt jeg stor glæde og tryghed i at køre med den en super diset forårsmorgen. Udover bilisterne fik en chance for at se mig, fik jeg også en fair chance for at opfatte dem og trække til side.
Konklusionen er derfor, at Garmin Varia er en ekstra sikkerhed for cyklisten – men ikke en mirakelkur. Du er ikke usårlig, men har fået et værktøj der kan hjælpe dig på tricky steder eller når koncentrationen måske daler sidst på den lange rute. Brugerfladen er virkelig godt udført, produktet solidt og prisen rimelig. I bymiljøet transformeres du til et konstant helvede af bip-lyde og advarsler, men på de øde landeveje eller i tåget omgivelser får Garmin Varia min varmeste anbefaling!
5 Kommentarer
God gennemgang, jeg synes at den også er god når jeg cykler sammen med min kone, hun bliver også gjort opmærksom på bilerne, da hun jo kan følge med på selve radaren (lyset) bagpå 🙂
Jeg har kørt med den siden jul og er meget tilfreds med den.
Hej Kim,
Ah ja, det var en god anvendelse. Tænkte faktisk godt på, at andre cyklister bagved ville få glæde af den. Har dog ikke haft lejlighed for at afprøve den til et cykelløb, men det glæder jeg mig til at se, hvad folk siger til. 🙂
Helt bestemt også godt tilfreds selv. Ville dog ønske lovgivningen var anerledes og batteritiden bedre.
Det har du ret i, men jeg har svært ved at tro at mange politifolk ikke får julelys i øjnene over det her produkt 🙂 det er jo kun batteritiden som gør at den ikke er godkendt.
Loven siger minimum 5 timer og Garmin siger du kan presse 5 timer ud af den, så kan ikke se problemet.
Men sådan er der jo så meget, jeg kommer heldigvis ikke til at bruge den når det er mørkt 🙂
Kan man slukke lyset og stadig blive adviseret om bagfra kommende køretøjer?
Og hvordan gøres det i givet fald?
Jeg tænker at det kunne være smart, når vi er på lange ture en solskinsdag med meget blæst – der er ikke ret meget behov for baglyset, men efter 4-5 timer går radaren ud, og så bliver jeg ikke advaret om køretøjer mere.
Jeg ville nogen gange foretrække at slukke lyset og få ekstra lang levetid på batteriet.
Kan man evt. bestille model 500 fra england eller andre lande – den model der blinker og har 10 timer batterilevetid?
Hej Brian,
Det havde været en smart funktion, men mig bekendt findes den desværre ikke. Hvis den gør, er det hvert fald ikke lykkedes mig at forstå hvordan. Det er enten on eller off (lys og radar).
Man kan godt bestille en engelsk model (500), som du selv er inde på. Der er intet funktionelt i vejen for. Eneste lille aber dabei er besværet, hvis den skal ombygges og ikke sendes retur til DK. Men det er nu nok værd at tage en chance på 🙂
/Lasse