Hjem Fitness Er alkoholfri øl godt efter træning?

Er alkoholfri øl godt efter træning?

af Lasse Vad Pedersen
Øl og træning kan være fornuftigt

Er alkoholfri øl virkelig godt efter træning? Måske lidt overraskende er svaret ja. For alkoholfri øl kan faktisk være en ganske fornuftig tørstslukker efter hårdt fysisk arbejde. Men det er ligesom alt andet i verden ikke et så enkelt emne, der måske kræver lidt mere viden, inden vi slukker al tørst i alkoholfri øl.

Alkohols påvirkning af din træning

Det er næppe mange ubekendt, at øl og alkohol i almindelig ikke er godt for din træning. Foruden at sende din lever på overarbejde indeholder de våde drikkevarer rigelige mængder sukker og er kulhydratbomber i sig selv. Du bliver med andre ord på godt dansk fed af alkohol. Det er ikke engang det hele. Alkohol har desværre også den kedelige funktion, at det øger kroppens produktion af hormonet kortisol, der virker nedbrydende for musklerne i kroppen. Dobbelt øv! Hvis vi skal fortsætte i serien af ulykker, så har forsøg vist, at også den vigtige restituerende effekt minimeres, hvis du er bedøvet af alkohol.

Øl og træning kan være fornuftigt

Alkoholfri øl kan være okay efter træning

Men der er lidt håb forude. For den seneste forskning har vist, at du måske alligevel ikke behøver droppe tanken om en kold øl efter en hård træning. Øllet indeholder nemlig en lang række gavnlige mineraler, salte, antioxidanter og b-vitamin. Efter særlig intensiv hård træning hvor du har svedt meget, har du derfor ikke kun brug for vand og hulhydrater for at tanke op. I disse tilfælde kan den alkoholfrie øl faktisk være et fornuftigt alternativ. Foruden de gavnlige stoffer rummer øllen, selv i den alkoholfrie version en del energi og du får samtidig masser af væske indenbords. I forhold til en traditionel pilsner betyder manglende på alkohol desuden, at øllet ikke er vanddrivende.

Debatten har raset lystigt siden en større undersøgelse fra 2011, konkluderede at maratonløbere forbedrede deres immunforsvar ved indtagelse af let øl. Siden har man studeret flere målgrupper og de potentielle gavnlige effekter af øllet uden og med varierende alkoholstyrke. Der vil naturligvis være både fortalere samt skeptikere rundt omkring. I min optik er det væsentlige her, at den alkoholfri øl skal ses som et supplement eller måske nærmere erstatning for et dårligt valg. Mange fylde sig med litervis af kvalmende sød energidrikke og gels. Måske de med fordel kunne erstatte dem af og til?

Har du blot taget en tur med støvsugeren, er der med andre ord ikke ligefrem belæg for en kold.

Lovgivningen har før været en hæmsko for alkoholfri øl

Der er dog et lille problem. Traditionelt set har lovgivningen i Danmark kun tilladt, at øl kan sælges og bære titlen som alkoholfrit, hvis alkoholprocenten er under 0,1. Det har bevirket, at både udbud og smagsoplevelserne i brygget har været mildest talt dårligt. Udfordringen er, at alkohol foruden de sundhedsmæssige aspekter også har en positiv effekt smagsmæssig. Mange af de nuancerede smagsoplevelser vi oplever stammer fra alkohollens virkemiddel som bærestoft af aromaer. Dertil kommer, at en vis alkoholprocent giver en god mundfylde og krop til øllet.

I 2014 blev lovgivningen imidlertid ændret, således at øl solgt i Danmark stadig må bære titlen som alkoholfri, såfremt dens alkoholprocent er under 0,5. Såvel Norge, Sverige samt særligt Tyskland har haft gode erfaringer, som må forventes at have vejet tungt på vægtskålen for ændringen. Trænerne vokser dog ikke ind i himlen, og der er stadig langt op til den klassiske 4,6 % fundet i en almindelige pilsner. Eller endnu mere i mere tunge ølvarianter som stouts eller portere.

Gode alkoholfri øl

Med den nye – og højere alkoholgrænse – kan sundheden stadig tilgodeses, mens såvel udbudet af alkoholfrie øl er steget og potentialet for at lave gode varianter mærkbart forbedret.

Så hvad skal du se efter, næste gang du står ved supermarkedets pakkede hylder? Findes der god alkoholfri øl som kan anbefales? Og hvis der gør hvilken? Hvor er jeg glad for du spørger. Jeg har prøvesmagt ikke mindre end 10 alkoholfrie øl – heraf fem danske samt fem udenlandske, der kan fås i de fleste større supermarkeder herhjemme.

Læs min stortest og jagt efter god alkoholfri øl her.

Sådan er livet som blogger også 😉

2 Kommentarer

Andet du måske vil kunne lide

2 Kommentarer

Stortest: Jagten på god alkoholfri øl - én sikker vinder February 21, 2016 - 9:38 am

[…] Er alkoholfri øl godt efter træning? […]

Svar
Stortest: Jagten på god alkoholfri øl - én sikker vinder July 1, 2019 - 8:34 am

[…] God alkoholfri øl hvor svært kan det være at finde? Der kan være mange gode grunde til at vælge en alkoholfri øl fremfor de klassiske varianter. Bilkørsel, ønsket om et sundere liv eller en velfortjent restitutionsopladning efter en hård, intensiv træning som beskrevet på bloggen for nylig. […]

Svar

Efterlad en besked

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.