Hjem Fitness En kasse med verdens bedste alkoholfrie øl

En kasse med verdens bedste alkoholfrie øl

af Lasse Vad Pedersen

Jeg har været så heldig at få en kasse med verdens bedste alkoholfrie øl til anmeldelse og smagstest. Ja sådan er verden nogle gange så fint indrettet 😉

Alkoholfrie øl hitter fortsat. Jeg oplever flere og flere salgssteder, og også generelt at topniveauet for de allerbedste er opadgående. Der findes selvfølgelig fortsat nogle hamrende utiltalende, men de allerbedste er faktisk ved at nå et niveau, hvor man kun i megen ringe grad fortsat går på kompromis. Det er typisk dybden i smagsnuancerne, der er svære at replikere, da de ofte gemmer sig i alkoholstyrken.

De gode folk bag Lowalcohol.dk har sendt smagskassen “Verdens bedste molevit“. Det er som navnet indikerer blandt topscorene i verden, når det kommer til genren af alkoholfrie øl – så forventningerne var selvfølgelig tårnhøje. Alle øl har fået en fair karakter fra 1 til 6 (ligesom de forrige to gange – første og anden). Og jeg har forsøgt at score dem sammenlignligt på tværs af de tre tests.

Som noget nyt har alle fået en stemning/mood bemærkning. Det er mit forsøg på at sætte lidt ord på sindsstemningen under smagningen – hvis nogen potentielt har fået en lidt højere score end ellers pga. omstændigheder.

Lad os se at komme i gang.

Syv alkoholfrie øl i verdenseliten. Foto: Lowalcohol.dk

Mikkeller – Energibajer

Første øl på kortet er Mikkelers energibajer. Drukket efter 140 kilometers prøvelser i det kuperet terræn ved Vejle til Grejsdalsløbet. Uden glas og døden nær. Sikke en fornøjelse!

Øllets farve og skum er mig til dato ukendt. Den fik ikke lov at komme i glas, men drukket direkte fra flasken. Produktet slår sig på at være tørstslukker efter motion med B-vitaminer. Typen er hvede ale med et tvist fra en klassisk IPA med tydelig humlekarakter i duft og krop. Sødmen kommer fra tropisk frugt. Medium bitter med en kort, tør eftersmag. En sand tørstslukker der røg ned med et smil på læben, selvom øllen havde ligget i en varm bil det meste af eftermiddagen og ventet på mig.

Karakter: 5 ud af 6. 

Setting/mood: Efter fem timer i sadlen og +1600 højdemeter, kunne jeg formentlig havde drukket tæt på hvad som helst og nydt det. Det ændrer dog ikke på at Energibajeren faktisk var rigtig god.

VandeStreek – Playground IPA

En lys ravfarvet størrelse med en god skumkrone, der står længe. Kraftværk af noter i næsen. Mest udpræget er frugt, citrus, humle og appelsinskaller.
Smagen følger ret præcist forventningerne ved første tår. Meget god IPA efterligning. Bitterhed fra humlen, fersken, citrus, appelsin og fersken mod midten og slutningen.

Det kan flere gode alkoholfrieøl. Kunsten kommer i en udpræget vedvarende og god eftersmag. Uden den oftest lidt flade slutning. Tør og god bitterhed.

Perfekt!

Karakter: 6 ud af 6 (testvinder sammen med Mikkellers – Drink’in the Sun)

Setting/mood: Drukket hjemme. Ingen bemærkninger.

Brothers in Law – 0,5 Hoppy Lager

Let grumset ravgylden farve med kridhvidt skum. Duften er frisk.

Humlet, græs, malt, citrus og rosiner.

Smagen er pilsner med et twist. Lidt maltsødme og frisk frugt. Svag mundfylde og medium kulsyre.

En ganske velsmagende øl, der dog ikke gør megen væsen af sig, og hurtigt er glemt igen.

Karakter: 3½ ud af 6

Setting/mood: Drukket hjemme. Ingen bemærkninger.

BRLO – Naked

Fantastisk udsigt udover Aarhus havn. Tur med løbehjul. Godt vejr. Hvad mangler man? God alkoholfri øl, naturligvis.

Drukket direkte fra flasken. Udseende ukendt. Skummet virkede ganske blødt og uden megen karakter.

Modsat mange af de andre, er IPA/Pale Ale karakteren noget mere begrænset.
I næsen findes mest horn, malt, græs og humle. Frugtnoterne ligger meget subtilt inde bagved, og der skal arbejdes lidt mere for at få det fulde udtryk frem. Det havde nok været bedre i et glas.

Smagen følger næsen. Brød, maltsødme og humle. Udmærket bitterhed. Jeg savner lidt modspil, men er generelt ganske godt tilfreds. Desværre anes en smule flad pap i eftersmagen, som tit findes i alkoholfrieøl.

Lidt mere power på enten humlen eller lidt friskere noter, kunne måske bedre maskerer det.

Karakter: 4 ud af 6

Setting/mood: Drukket ved havnen i Aarhus på en solskinsdag. Lovely!

Kehrwieder – ü.NN

Drukket direkte fra flasken. Udseende ukendt.

Duften er helt klassisk IPA. Et hav af tropiske frugtaromaer rammer næsen. Fersken og mango mest udpræget – sammen med Mosaic humlen. En af mine personlige yndlingshumler.
Fin balanceret kulsyre. Lang og bitter afslutning.

Super indbydende øl. Der kun på bagateller vurderes en smule under Playground.

Karakter: 5,5 ud af 6

Setting/mood: Efter tre ugers pause fra cykling, tog jeg den første længere tur igen. Tiltrængt med øl.

Mikkeller – Drink’in the Sun

Tidligere anmeldt lige her. Dengang testvinder og den er fortsat fantastisk god!

Vinder sammen med VandeStreek – Playground IPA.

Generelt er det alle rigtige gode bud på verdens bedste alkoholfrie øl. Niveauet er simpelthen rigtigt højt. Ingen falder igennem, og det er med andre ord mindre nuancer der afgør forskellene.

Tak til Lowalholcol.dk for at sponsere de fantastiske øl!

0 Kommenter

Andet du måske vil kunne lide

Efterlad en besked

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.