Hjem Fitness Smagskasse med 12 alkoholfrie øl til anmeldelse

Smagskasse med 12 alkoholfrie øl til anmeldelse

af Lasse Vad Pedersen

Jeg modtog for nylig en smagskasse med 12 alkoholfrie øl til anmeldelse efter min første prøvesmagning. Der er tale om en spændende blanding af både traditionelle pilsnere, hvedeøl og mørkere typer fra både kendte og mere niche-præget bryggerier. Sandhedens time er nu kommet, og det er blevet tid til at finde ud af, om der er en ny favorit?

Lad det være sagt med det samme. Niveauet denne gang er højere end ved min første test af alkoholfrie øl.

Jeg har derfor også følt mig nødsaget til at revurdere den oprindelig test. Det betyder, at flere – særligt af de oprindelige topscorere – har fået en lavere vurdering end i første omgang. De tre bedste øl i denne omgang er nemlig langt foran forrige testvinder, og det tillod min oprindelig karaktergiven ikke.

Har du derfor læst min oprindelige anmeldelse af alkoholfri øl, vil jeg anbefale lige at smutte forbi igen enten før eller efter denne omgang for at sammenligne resultaterne.

På en lille sidebemærkning så er mit tyske ganske vist en anelse rusten, men det lykkedes mig alligevel på flere af de tyske øls etikker at læse om alkoholfris øl fortræffeligheder, når det kom til at være en sportig, ernæringsbevist person. De har lært det de tyske producenter… 😉

Tak til alkoholfributik.dk for at stille smagskassen til rådighed. 

Flensburger Frei

Smagskasse med 12 alkoholfrie øl - Flensburger Frei

Lys gennemsigtig, gylden farve med kridhvidt luftigt skum. Kornet med en snert af græs og grønsager i aromaen.
Syrlig bitter start med kun meget svag sødme, der hurtigt forsvinder. Efterlader kun en sær, ubehagelig syrlig bitterhed, man normalt ikke finder i øl. Tynd og vandet krop uden substans.

Energiindhold/alkoholprocent: 15 kcal pr. 100g / <0,5 %

Karakter: 1 ud af 6.

Maisel’s Weisse Alkoholfrei

Smagskasse med 12 alkoholfrie øl - Maisels Weissse Alkoholfrei

Grumset orangegul farve med en fast, tyk, skummende hvid krone. Indbydende rig aroma med hvede, mørke malte, karamel, kryddernellike, peber, brød, banan, gær og vanille. Medium sødme fra hveden. Tydelig antrit af gær og modne bananer i smagen. Lav-moderat bitterhed med livlig karbonering. Desværre er sidstnævnte måske en anelse for kraftig. Eftersmagen er hvede, brød og gær.

Energiindhold/alkoholprocent: 23 kcal pr. 100g / 0,4 %

Karakter: 4½ ud af 6.

Franziskaner Weissbier

Smagskasse med 12 alkoholfrie øl - Franziskaner Weissbier Alkoholfrei

Diset ravfarve der står flot i glasset med sin store hvide skumkrone. Duften er af korn, hvede, hø og gær. Let sødmefuld smag med hvede og gær som mest dominerende indtryk. Tynd krop og moderat kulsyre. Et lidt anonymt bekendtskab, der ingen åbenlyse fejl har, men som også lidt hurtigt er glemt igen.

Energiindhold/alkoholprocent: 21kcal pr. 100g / 0,5 %

Karakter: 3½ ud af 6.

Svaneke Greenlight

Smagskasse med 12 alkoholfrie øl - Svaneke Greenlight

Diset gul farve med en hurtigt voksende hvid skumkrone, der dog tilsvarende hurtigt forsvinder til et par millimeters tykkelse. Spændende aromaprofil der rammer næsen. Uvant og interessant. Moderat til kraftigt humlet med rig parfumeret duft af urter, græs og citrusfrugter. Friskt. Frugtig smagsoplevelse hvor citrus og sødme mixes, inden en stærk bitterhed glider indover. Blød overgang i oplevelsen fra sødme til bitterhed, der slutter ganske tørt med en god lang eftersmag. Balanceret kulsyre og moderat krop med en olieret tekstur. Behageligt overrasket – men formentlig ikke for alle.

Energiindhold/alkoholprocent: 15kcal pr. 100g / 0,5 %

Karakter: 4½ ud af 6.

Erdinger Weissbier Alkoholfrei

Smagskasse med 12 alkoholfrie øl - Erdinger weissbier alkoholfrei

Gylden farve med eksplosiv skummende hvid krone. Står længe og efterlader tydelige gardiner i glasset. Korn, malt og en anelse hvede i næsen. Lidt frugtig med en snert af humle.
Lidt endimension smagsoplevelse hvor kun maltsødme og ganske svag hvede og gærlige noter trænger igennem. Lidt kedelig og for sød. Medium krop og markant kulsyre. En mindre skuffelse Erdringers kendte navn til trods. Til gengæld er der ikke sparet på de lovprisende ord om øllets fortræffeligheder bag på etikken. Man kan blive helt i tvivl, om en sund kost faktisk kan opnås uden en daglig alkoholfri øl fra Erdringer…

Energiindhold/alkoholprocent: 25kcal pr. 100g / 0,5 %

Karakter: 3 ud af 6.

BrewDog Nanny State

Smagskasse med 12 alkoholfrie øl - Brewdog Nanny State

Lys mahogni/ravfarvet med én-fingers tyk beige skumkrone, der sætter sig hurtigt. I næsen mødes en kraftig duft af humle med karameliseret malt. Nedenunder findes citronskal, grapefrugt, ananas og græs. Smagen er desværre skuffende afdæmpet i forhold til aromaen.
Citrus og en bitter, let metallisk smag uden meget nuanceret eller renhed. Medium krop og gennemsnitlig kulsyre. Potentiale til en vinder og skal nok finde sine fans blandt IPA-elskere, men nuancerne i smagen mangler og trækker helhedsindtrykket ned. Øv.

Energiindhold/alkoholprocent: 15kcal pr. 100g / 0,5 %

Karakter: 3 ud af 6.

Krombacher Pils Alkoholfrei

Smagskasse med 12 alkoholfrie øl - Krombacher Pils alkoholfrei

Gennemsigtig og lys gylden farve med en fornuftig hvid skumkrone. Kornet aroma mest domineret af majs sammen med en anelse malt, hø og kogte grønsager. Lidt sødlig maltet smag, der følger aromaen med tilføjelse af en svag frugt syrlighed, der gør øllen mere spændende. Ingen tydelig humle bitterhed eller fornemmelse i eftersmagen. Tynd krop og vandet tekstur samt fylde. Anonym pilsner der bedst egner sig som tørstslukker en varm sommerdag.

Energiindhold/alkoholprocent: 27 kcal pr. 100g / 0,4 %

Karakter: 3 ud af 6.

Beck’s Blue Alkoholfrei

Smagskasse med 12 alkoholfrie øl - Becks Blue Alkoholfrei

Nydelig varmgylden farve med hvid skum, der står flot i glasset. Desværre kun for en meget kort stund. Duften er nærmest ikke-eksisterende. Krævede en del svirlen i glasset, før der trængte sig svage nuancer af malt, humle, korn og en brødagtig aroma frem. Smagen er af mineralvand og… ja ikke meget mere. Hvis Beck’s manglede aroma, er det intet imod den flade fornemmelse smagen giver. Kulsyren er død. Rystet mineralvand. Bør undgås.

Energiindhold/alkoholprocent: 22kcal pr. 100g / 0,3 %

Karakter: 1 ud af 6.

Vitamalz – Das Original Alkoholfrei

Smagskasse med 12 alkoholfrie øl - Vitamalz das original

Mørkesort farve med cremet, og flot beige brunlig skum, der hurtigt sætter sig omkring et par milimeters tykkelse. Man fornemmer allerede den klæbrige glukosesirup-søde smag ved aromaen. Kunstig duft og smag som børnesaftevand fra 90erne. Minder om nisseøl til risengrød, hvilket ikke er et kompliment. Teksturen er olieret og tyk. Øllets krop medium med blød kulsyre, der kvæles i den sukkersøde mundfølelse. Det siger næsten det hele, at øllets eneste positive side, farven, er skabt med kunstig farvestof. På etikken anbefales det at drikke den iskold, min anbefaling vil være at hælde den i vasken.

Kan så absolut ikke anbefales.

Energiindhold/alkoholprocent: 22kcal pr. 100g / 0,0 %

Karakter: 0 ud af 6. (Ad!)

Dithmarscher Alkoholfrei

Smagskasse med 12 alkoholfrie øl - Dithmarscher Alkoholfrei

Gennemsigtig, lys gul farve med lille hvidt skum. I næsen mødes man af malt, korn, urt, gær og brød. Bittersød smagsprofil med humle og urt, som mest dominerende. Maltsødmen er næsten forsvundet bagved. Slutter tør og kornet med rimelig bitter styrke. Vandet og syrlig eftersmag. Ikke særlig vellykket balance, men ellers ok. Moderathøjt kulsyreniveau.

Energiindhold/alkoholprocent: 14kcal pr. 100g / 0,0 %

Karakter: 2 ud af 6.

Mikkeller Drink’in the Sun 13 (0,3 %)

Smagskasse med 12 alkoholfrie øl - Mikkeller Drink'in the sun

Diset og ugennemsigtig varm, strågylden farve med hvidt, creamet skum der sætter sig en lillefinger tykt. Indbydende humlet duft med smæk på aromaerne, der spænder over tropisk frugt, gær, hvede, malt og rigelige mængder af citrus. Bittersød smag med kraftig humle, mildere tropisk frugter som grape og fersken, karamelmalt, hvede og gær. Eftersmagen er lang og balanceret. Karamelmalt matcher perfekt den blidere humle bitterhed og slutter med en anelse krydderi. Let til medium krop og fylde, moderat blød kulsyre og olieret tekstur. Smagen er ikke nær så dominerende som aromaen, men alligevel virkelig imponerende. Jeg var solgt fra første tår. Mikkeller gør det igen!

Energiindhold/alkoholprocent: Ukendt kcal pr. 100g / 0,3 %

Karakter: 6 ud af 6. (SAMLET TESTVINDER)

Krombacher Weizen Alkoholfrei

Smagskasse med 12 alkoholfrie øl - Krombacher Weizen Alkoholfrei

Diset gul farve med cremet og kraftigt skummende hvid krone. Krydret og gæret aroma med noter af modne bananer, hvede og saltet brød. Sødmefuld smag. Mest tydeligt fremgår bananer og hvede, efterfulgt af et kort indspark af gær og krydderier. Til sidst kommer saltbrød og en anelse humlebitterhed mod slutningen. Mellemlang eftersmag der ikke domineres entydigt af en enkelt smag. Let til mellem krop, blød kulsyre og let klæbrig mundfølelse. Udfordrer ikke, men rummer mange af de kvaliteter almindelige hvedøel er kendt for. Et rigtig stærkt bud på en alkoholfri af slagsen. Et mulehår foran Maisels, og dermed testvinder indenfor hvedeøl.

Energiindhold/alkoholprocent: 31 kcal pr. 100g / 0,5 %

Karakter: 5 ud af 6.

Ah ja, det var så den smagskasse med 12 alkoholfrie øl. Her på falderebet har jeg lige et par afsluttende bemærkninger og opsummeringer.

Som det måske fremgår er kvaliteten fortsat ganske varieret. Fra direkte ubehagelig og ligegyldig, intetsigende til ganske fortrinelige varianter, der sagtens kan hamle op med deres “almindelige” modstykker.

Testvinder bliver Mikkeller. En fremragende øl med smæk på både aroma og smag. Jeg var fan fra første tår.

Er du mest til pilsner typen er Krombacher det umiddelbar mest oplagte valg. Du får her en udmærket pilsner, der i min optik dog ikke gør særlig væsen af sig.

Til fans af hvedeøl er anbefalinger mere rundhåndet. Krombacher ender med et vinde snert over Maisel’s, men også Franziskaners bud er ganske acceptabelt. Erdinger skuffer en anelse, men kan sagtens drikkes.

Svaneke Greenlight blev ikke testvinder, dertil var det øvrige felt får stærkt. Men det er alligevel en rigtig spændende øl, der med dens lidt specielle aroma er et overraskende, positivt bekendtskab omend den næppe er for alle.

Smagskasse med 12 alkoholfri øl var venligt udlån af alkoholfributik.dk.

1 Kommenter

Andet du måske vil kunne lide

1 Kommenter

Stortest: Jagten på god alkoholfri øl - én sikker vinder March 13, 2016 - 9:57 am

[…] Smagskasse med 12 alkoholfrie øl til anmeldelse […]

Svar

Efterlad en besked

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.