Hjem Fitness Stortest: Jagten på god alkoholfri øl – én sikker vinder

Stortest: Jagten på god alkoholfri øl – én sikker vinder

af Lasse Vad Pedersen
Test af fem danske og fem udenlandske alkoholfri øl

God alkoholfri øl hvor svært kan det være at finde? Der kan være mange gode grunde til at vælge en alkoholfri øl fremfor de klassiske varianter. Bilkørsel, ønsket om et sundere liv eller en velfortjent restitutionsopladning efter en hård, intensiv træning som beskrevet på bloggen for nylig.

Jagten på god alkoholfri øl

Uanset årsagen har det historisk set været lidt af en udfordring, at anbefale en god alkoholfri øl. Der har sandt at sige ikke været mange muligheder, og dem på markedet kun af en tvivlsom kvalitet. Lovgivningen er i 2014 ændret, så alkoholfri øl nu må indeholde op til 0,5 % alkohol, og udbudet blevet betragteligt større.

Jagten på god alkoholfri øl

Jagten på god alkoholfri øl er startet. Fem danske og fem udenlandske bud er klar til test.

Jeg har haft smagt og vurderet hele 10 forskellige alkoholfri øl, der alle kan købes i de fleste større supermarkeder til priser mellem 5-25 kroner pr. styk. Der er tale om fem danske og fem udenlandske øl. Jeg har forsøgt at blande både gamle klassikere fra ind- og udland, men også at finde nogle af de nye på hylderne.

Generelt er kvaliteten og smagsoplevelsen bedre end frygtet, men stadig et stykke fra deres alkoholindeholdende pendater. Der er dog et par lyspunkter undervejs foruden en klar testvinder. Lad os komme til sagen!

[Opdatering 13. marts: Jeg har testet og anmeldt 12 yderligere alkoholfrie øl – og opdateret karakterne på denne side til at afspejle kvaliteten af de nye. Konkret betyder det at flere øl her har fået en lavere score end oprindeligt.] [Opdatering 25 juni: Atter en kasse med endnu flere alkoholfrie øl er blevet smagt og anmeldt. Denne gang en kasse med verdens bedste. De er virkelige god. Hvorfor ikke se hvad de bedste på markedet kan tilbyde?]

Danske alkoholfrie øl

Tuborg Super Light

Tuborg Super Light alkoholfriøl

Lys, strågylden ved skænkning. Fin hvid skumkrone der dog hurtigt forsvinder til tæt på ingenting.
Ganske let malt aroma med en metallisk klang. Absolut ingen smagsnuancer at notere. Meget vandet og tynd oplevelse. Føles og opleves som vand tilsat bitterhed. Efterlader munden tør. Minimal, tæt på ikke eksisterende kulsyre.

Energiindhold/alkoholprocent: 25 kcal pr. 100g / 0,09 % (såmen angivet med to decimaler)

Karakter: 1 ud af 6.

Royal Free

Royal Free alkoholfri øl

Stråguld farve med luftig skumkrone. Ingen kulsyre at spore i glasset. Duften er stærk af malt, humle og rugbrød. Indbydende kornet aromaprofil. Smagen er sød, kornet og let syrlig. Ikke så bitter som duften lod forventningen tro. Ingen fyldig krop til at følge smagsindtrykket op og resultatet fremstår derfor vandet og en anelse uinteressant. Fin kulsyre balance og lovende aroma, der dog ikke kan stå distancen hele vejen. En skam.

Energiindhold/alkoholprocent: 26 kcal pr. 100g / 0,0 %

Karakter: 2 ud af 6.

Carlsberg Nordic – Gylden Bryg

Carlsberg Nordic Gylden Bryg alkoholfri øl

Gylden farve uden megen skum. Nåede at forsvinde helt, inden jeg kom længere end at dufte. En smule malt i næsen sammen med blomster og frugtige noter henad citrus samt lime. Kan opfattes en smule som syntetisk sæbeduft. Vag smagsoplevelse. Hyldeblomst, maltsødme og igen en kende citrus i smagen. Meget vandet. Ikke megen krop eller fylde. Ok kulsyre.

Energiindhold/alkoholprocent: 20 kcal pr. 100g / 0,5 %

Karakter: 2 ud af 6.

Vestfyen Willemoes Hvede Alkoholfri

Willemoes Hvede alkoholfri øl

Diset gullig farve med en stor, tyk, hvid skumkrone der bliver stående i glasset noget tid. Aggresiv skumt, der skal hældes forsigtigt for ikke at bruse over. Klassisk hvedeøl! Point for at ramme øltypen. Forventet omend lidt svag hvedearoma fylder næsen sammen med en smule malt, citrus og gær. Først en sær støvet og tør fornemmelse i munden, inden sødmen fra malten og hveden slår ind. Afrundet af en smule lemon og citrusfrugt, der tilføjer en fin uden at være dominerende syrlighed til øllens karakter. Lav bitterhed. Neutral, blød kulsyre. Kort eftersmag og lidt tynd hvedeøl målt efter vanlig standard. En absolut hæderlig alkoholfri øl. Testens dyreste til 25 kroner – dog ½ liter.

Energiindhold/alkoholprocent: 27 kcal pr. 100g /Ukendt. Kun angivet som værende under 0,5 %

Karakter: 3 ud af 6

Gourmetbryggeriet – Pilzner alkoholfri

Gourmetbryggeriet Pilzner alkoholfri øl

Farven er mørkere gul, en anelse ravagtig og står med hvidt skum ganske præsentabelt. Aromaen lider voldsomt under udpræget grad af “kogte grønsager”, som stammer fra processen hvor alkoholen til sidst koges væk. Under dette findes en smule malt og humle, dog ikke nok til at redde aromaen. Maltsmagen er ok med lys karamel, en anelse græs og hø. Humlen gør ikke meget væsen af sig og efterlader sammen med en vandet mundfølelse en kedelig helhedsoplevelse.

Energiindhold/alkoholprocent: Ukendt. Fremgår ikke af etikken. /0,0 %

Karakter: 2 ud af 6.

Udenlandske alkoholfrie øl

Bavaria Original 0,0 %

Bavaria Original 0,0 % alkoholfri øl

Lys og klar gylden farve uden meget skum. Kornet aroma der leder tankerne på øllebrød. En uheldig biaroma af udkogte grønsager. Meget sød smag og eftersmag uden nogen balance. Vandet krop og fylde. Føles flad i munden grundet doven kulsyre. Kan ikke anbefales.

Energiindhold/alkoholprocent: 24 kcal pr. 100g / 0,0 %

Karakter: 1 ud af 6.

Bavaria Wit 0,0 % – TESTVINDER!

Bavaria Wit 0,0 % alkoholfri øl

Lys grumset farve med skummende, fyldig hvid top, der dog forsvinder til et mere moderat niveau ganske hurtigt. Opløftende frisk aroma. Koriander, lime og citrusfrugt sammen med den klassiske og forventede gæret hvededuft. Sødmefuld smag hvor hvede, gær og en smule syrlighed er mest dominerende. Prikkende kulsyre, beklagelig og tilpas livlig. Mangler lidt bund i slutningen, ligesom mundfølelsen fremstår en anelse for vandet.
Minder på mange måder om den oprindelig Wit-type, hvilket er et stort plus. Let drikkelig og en god tørstslukker. Må være fantastisk efter et varmt sommertræningspas.

Energiindhold/alkoholprocent: 24 kcal pr. 100g / 0,0 %

Karakter: 3½ ud af 6.

Warsteiner Fresh

Warsteiner Fresh alkoholfri øl

Lys gennemsigtig gul farve med højt hvidt skum, der dog falder hurtigt ned. Anelse metalisk lugt sammen med udkogte grønsager og pap er ikke en god start. En snert af korn og gras trænger dog igennem. Fin kulsyre giver en anelse bid til en ellers endimension maltsødme i smagen.
På mange måder ligeså kedelig som en traditionel masseproducerede dansk pilsner, bare uden alkohol…

Energiindhold/alkoholprocent: 23 kcal pr. 100g / 0,0 %

Karakter: 2 ud af 6.

Kaiserdom Hefe-Weissbier Alkoholfrei

Kaiserdom Hefe-Weisssbier alkoholfri øl

Flot tåget korngul farve med stor hvid skumkrone, der efterlader pæne gardiner i glasset som testens eneste. Klassisk hvedeøl i næsen. Banan, hvede, nelliker, gær, citrus og krydderier alt sammen i den velkendte blanding. Her slutter roserne også. Smagsmæssigt falder øllen helt igennem og er både vandet og overkarboneret. Kun en meget svag hvede sniger sig igennem oplevelsen af at drikke kulsyreholdig vand. Sikke en skuffelse! ØV.

Energiindhold/alkoholprocent: 16 kcal pr. 100g / Ukendt. Stod ikke på etikken.

Karakter: 2 ud af 6.

Clausthaler Classic (Premium) – Alkoholfrei

Clausthaler Classic (Premium) alkoholfri øl

Meget lys og klar farve med fin, vedvarende skumkrone. Intens og indbydende duft af humle og malt. Enkel smagsprofil med en god humlet bitterhed, der spiller fint op mod den friske, søde malt. Fornuftig dybde og krop modsat mange af feltets øvrige. Imponerende meget Clausthaler får ud af en alkoholfri variant. En i alle facetter simpel, men ganske vellykket øl. Bedste pilsner variant og et godt bud, hvis man ikke er glad for hvedeøl.

Energiindhold/alkoholprocent: 26 kcal pr. 100g / Max 0,49 %

Karakter: 3 ud af 6.

20 Kommentarer

Andet du måske vil kunne lide

20 Kommentarer

Er alkoholfri øl godt efter træning? February 21, 2016 - 9:38 am

[…] Stortest: Jagten på god alkoholfri øl – én sikker vinder […]

Svar
Smagskasse med alkoholfrie øl til anmeldelse March 4, 2016 - 10:39 am

[…] Stortest: Jagten på god alkoholfri øl – én sikker vinder […]

Svar
Smagskasse med 12 alkoholfrie øl til anmeldelse March 13, 2016 - 9:54 am

[…] Stortest: Jagten på god alkoholfri øl – én sikker vinder […]

Svar
Trine February 7, 2017 - 4:49 pm

Hej 🙂

Jeg kan varmt anbefale den alkoholfri fra Bornholms Bryghus.

Det er den eneste rigtigt gode alkoholfri pilsner, jeg har smagt. Den fortjener næsten en plads her i testen. For mit vedkommende fik den 6/6 og jeg er enig med dig i karakteren på dem, jeg kender. Så mon ikke den ville falde i din smag 😉

Vh Trine

Svar
Lasse Vad Pedersen February 8, 2017 - 8:55 am

Hej Trine,

Tak for anbefalingen. Tænker du på Svaneke’s Greenlight? I så fald har jeg allerede testet den: http://lassevp.dk/fitness/smagskasse-med-12-alkoholfrie-oel/

Hvis ikke så giv mig lige et pip 🙂

Mvh
Lasse

Svar
Henrik Toft Christensen July 23, 2017 - 7:24 am

Tak for info! Jeg tænker dog, at den understreger, hvor meget smag og behag er forskellig. Min ABSOLUTTE favorit er Bavaria Original, som du dumper totalt. For mig er det den alkoholfrie øl, jeg har smagt hidtil, som har mest krop i smagen samtidig med en behagelig friskhed, og jeg kan slet ikke genkende dine skriverier om biaroma af udkogte grøntsager… Tværtimod ville jeg foretrække denne øl selv fremfor mange pilsnere med normal alkohol.
Tror faktisk også, at den i salg gør sig helt godt ifølge mine helt uvidenskabelige observationer. Den er i hvert fald oftere udsolgt hos mine forhandlere, end andre alkoholfrie øl. Også oftere end dens “lillebror”, Witt, hvedeøllen, som du giver højere karakter.

Svar
Lasse Vad Pedersen July 23, 2017 - 9:44 am

Hej Henrik,

Helt enig. Smag og behag er jo på godt og ondt meget forskelligt. Det er derfor også lidt en “underlig” størrelse at anmelde – gælder så vidt også vin osv. Den enes yndlings kan være en andens hade.

Er vi ligeså langt fra hinanden i den anden post med flere anmeldelser? God regnvåd søndag.

/Lasse

Svar
Henrik Toft Christensen July 23, 2017 - 4:36 pm

Hej igen Lasse
Jeg er stadig lidt en novice indenfor genren. Af dem, du anmelder her, har jeg dog smagt alle bortset fra GB’en. Men kaster mig nu over nogen af dem fra din anden anmeldelse… Spændt!
Som sagt finder jeg Bavaria Original’en overlegen de andre her – også Wit’en – og jeg bliver faktisk lidt ked af, at du anmelder den så dårligt. Det er oven i købet markedets billigste øl i udsalgspris, så jeg ser den gerne bevaret i udsalg. Coop var ved at ta’ den af for et par år siden, men noget må have overbevist dem, for den fik lov at blive – også selvom Nordic’en blev promoveret hårdt af Carlsberg samtidig. Noget må have overbevist dem? Måske kunderne som nævnt tidligere. Prøv lige selv i et stykke tid at lægge mærke til, hvad der oftest står tilbage på hylderne.
Kaiserdom Weissbier’en var i øvrigt så usælgelig i min lokale brugs, at de kunne sætte den ned til 2 kr. og helt ud i midtergangen, uden at nogen gad købe den 😉

Svar
Lasse Vad Pedersen July 23, 2017 - 5:33 pm

Hej Henrik,

Som du vil se er gennemsnittet af bedømmelser noget højere i anden runde. En del bedre øl imellem. Jeg har selv en anelse forkærlighed for hvedeøllen, så det smitter en anelse af i karaktergivningen. Men sådan er vi alle så forskellige.
Tror ikke du behøver være bange for Original’en forsvinder. Så stor indflydelse har hverken jeg eller min blog vist 😉 Der er dog ikke det store aftag af hverken den, wit’en eller nogen af de andre alkoholfri i den lokale superbrugs på Vesterbro Torv i Aarhus.

Svar
Jens Jakob Holst August 13, 2017 - 1:36 pm

TilLad mig at blande mig i alkoholfri/lav alkohol debatten. Jeg både sælger (også)øl og er ølentusiast. Bavaria Original sælger godt hos os og Bavaria Wit lidt mindre. Jeg kan selv bedst lide Wit bieren.
Min favorit er dog Svaneke Don’t Worry pale ale, som jeg synes har en formidabel (humle)smag af en lav alkohol øl at være. Den har erstattet Green Ligthen hos Svaneke.
En anden rigtig god lav alkohol øl kommer fra Kehrwieder bryghuset i Hamborg. Jeg ved ikke om , den kan fås i Danmark.
Højt skum,
Jens Jakob Holst,
Helgenæs.

Svar
Lasse Vad Pedersen August 13, 2017 - 5:30 pm

Hej Jens,

Tak for dit indspark – ganske interessant at høre fra andre. Lader til at jeg skal have fundet Don’t Worry fra Svaneke. Deres green light var jeg rimelig godt tilfreds med, så mon ikke den også passer mig.

Svar
Henrik Toft Christensen August 28, 2017 - 12:49 pm

Hej Jens
Tak for tipset om Kehrwieder. Kan se at den er en IPA, hvilket jeg også betragter Don’t Worry som, selvom de (kun) kalder den pale ale…
Jeg er selv gået igang med en testside med beskrivelser og en lidt længere indledning om gode grunde til at vælge alkoholfrie øl. Og så har jeg tilføjet billeder af etiketternes indholdfortegnelser, da jeg finder det relevant at forholde sig lidt til, hvad de laver brygget af (især om der er anvendt aromastoffer eller ikke). Øl som Bavaria’s er f.eks. helt “rene”, mens Nordic snyder på vægtskålen og tilfører aroma. Så er det efter min mening lidt uretfærdigt at læse om den rene, at den smager af andre mærkelige ting;)
https://alkoholfrioel.blogspot.dk/
Er du selvstændig eller er det fra en kædebutik, du sælger, Jens?

Svar
Flemming Jensen September 3, 2017 - 12:05 pm

Easy Rider Bulldog (IPA) fra Gotlands bryggeri er fantastisk 🙂 http://www.gotlandsbryggeri.se/easy-rider-bulldog-non-alcoholic-ipa

Svar
Lasse Vad Pedersen September 3, 2017 - 3:23 pm

Tak for tippet – hvor mon den kan købes i danske butikker?

Svar
Martin March 31, 2018 - 9:42 pm

Hej Lasse
Du skriver at alkoholprocenten på kaiserdorm Hefe Weiss-bier er ukendt. Skal der ikke stå alkoholprocent på øllen, ellers er vi jo uvidende?

Svar
Lasse Vad Pedersen April 2, 2018 - 10:50 am

Hej Martin,

Vi er faktisk uvidende på det punkt. Det stod ikke på etiketten og har brugt lidt tid på at søge efter den, men kan se flere har samme udfordring. Det er faktisk lidt mystisk.

Svar
Stefan June 13, 2018 - 7:49 am

Må nok ligge min stemme til de andre som løftede øjenbryn ved Bavaria’s score. Er forholdsvis ny til den alkoholfrie verden, men Bavaria er i min bog bedre end alle andre jeg har prøvet, herunder de fleste som er på denne liste.

Dog på nær Svaneke Bryghus Don’t Worry Pale ale, en øl som er så god at du kunne give folk bind for øjnende og jeg tvivler på de fleste ville opdage det er en alkoholfri øl. Den sælges pt. i de fleste COOP butikker, herunder Fakta og Super Brugsen.

Svar
Lasse Vad Pedersen June 13, 2018 - 11:09 am

Hej Stefan,

Sjovt som det skaber reaktioner at man ikke er enige i alkoholfrie øl. 😉 Har du set mit andet indlæg med endnu flere? Måske du er mere enig i min bedømmelse af dem? Uanset kan det være jeg har fået en dårlig mandagsøl – ellers er smag og behag heldigvis bare forskellig. Jeg er ret enig ift. Dont worry. Den er ganske udmærket.

Svar
Preben November 20, 2019 - 11:11 am

Den bedste alkoholfri øl er Perlenbacher, dåseøl fra Lidl og så koster den kun 2,75. Prøv den!

Svar
Lasse Vad Pedersen November 22, 2019 - 3:00 pm

Det må jeg prøve engang ved lejlighed. 🙂

Svar

Efterlad en besked

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.