Hjem Fitness Træning i efteråret – fem tips til at bevare motivationen

Træning i efteråret – fem tips til at bevare motivationen

af Lasse Vad Pedersen

De fleste af os kender det. Foråret og de lyse dage, motivationen er i top. Fast forward til efteråret, hvor mørket, regnen og vinden tager over. Motivationen bliver mere og mere sporadisk og de fleste oplever et formdyk.

Så hvordan holder man sig selv nogenlunde skarp og fit igennem efteråret? Kort sagt hvordan finder man motivationen til træning i efteråret og vinteren? Jeg har ikke nødvendigvis svaret, for hvis sandheden skal frem kæmper jeg formentlig selv ligeså meget med at finde motivationen som de fleste andre.

Alligevel har jeg igennem de senere par året, fundet en række forskellige metoder og leveregler. Det er langt fra en garanti for at undgå formdyk, men det giver måske alligevel en vis kontinuelitet henover den trælse periode. Læs med – og giv gerne dit eget besyv med i debatten nederst.

  1. Hav et formål
  2. Varierer
  3. Strukturer træningen
  4. Gear op
  5. Arbejd med din mentale styrke

Var jeg konsulent, havde jeg formentlig brugt tid på at navne rådene så de tilsammen gav en smart forkortelse. H.V.S.G.A er ikke det mest mundrette.

Råd 1: Hav et formål.

Det er måske det vigtigste. Udpeg og definer et klart formål med træningen igennem efteråret og vinteren. Det gælder naturligvis altid. De fleste vil opleve, det er langt lettere at holde træningen ved lige og motivationen oppe, hvis der er et formål ude i horisonten. Alle har dårlige dage og af og til er træning mere en pligt end en fornøjelse.

Hav derfor altid et klart formål, du kan huske dig selv på, når vinden rusker og sofaen kalder. Om det er et vægttab, optræning til at gennemføre et langt løb eller noget tredje er ikke det vigtigste. Mit eget er at cykelsæsonen 2018 skal byde på et eller flere ultraløb. Jeg ved, at det i forhold til sidste sæson kommer til at kræve primært to ting. Først og fremmest at jeg kommer tidligere i gang med sæsonen og at oparbejde grundformen. Ergo skal træningen holdes ved lige, så jeg ikke bruger de første måneder på at vænne mig til cykling igen.

For det andet vil et vægttab hjælpe gevaldigt, da bakkerne stadig er min akilleshæl i forhold til andre. Thats my purpose!

Råd 2: Variation.

Ligesom vejret bliver mere omskiftelig i efteråret, bør din træning også blive det. Er du vant til at løbe eller cykle udendørs, vil de fleste se det begyndende efterår som en begrænsning. Det kan det isoleret set også være. Men se det som anledning til at variere din træning mere. Kom udendørs de dage vejret tillader det. Brug efterårets ofte kraftige vinde til hård intervaltræning. Varm op i side/medvind og kør mod vinden i intervaller. Jeg garanterer, det bliver hårdt!

Brug de værste dage til at prøve noget nyt. Hvornår har du sidst prøvet badminton? Spinning? Eller været en tur i svømmehallen. De fleste byer har et større eller mindre udvalg af aktiviteter. Dine led og knokler vil takke dig for at variere træningen, ligesom din krop vil have gavn af at arbejde med andre muskelgrupper end de sædvanlige.

Råd 3: Strukturer træningen.

Hvordan hænger struktur sammen med variation – er det ikke modsætninger? Det mener jeg ikke. Variation er ment som variation af træningstyper – hvorimod struktur taler for, at du sætter din træning i system. Vi går efter at skabe en ny positiv vane.

Vaner tager tid – og derfor er vi formentlig nødt til at planlægge dem.

Måske ikke det mest sexede, men det virker.

Overvej derfor at afsætte tid i din kalender til træningen. Skab pladsen og prioriter træning på samme måde, som du prioriterer andre hobbyer. Familie, venner og arbejde.

Du kan få hjælp på nettet til at finde diverse træningsprogrammer. Uanset om dit mål er gå fra sofaen til at kunne løbe fem kilometer uden pauser – eller at deltage i dit første ironman.

Råd 4: Gear op

Måske det sjoveste af rådene. Man kan ikke købe sig til lykke, det udsagn kender de fleste. Men du kan købe dig til nyt gear. Hvem elsker ikke følelsen af et par nye løbesko, at træne med en ny cykelcomputer, følge sit vægttab med en WiFi vægt eller noget tilsvarende.

Effekten og holdbarheden af motivationen heraf er måske nok begrænset, ligesom den er forskelle fra individ til individ. Jeg ved dog, at jeg kan holdes til ilden ved at belønne mig selv med en ny gadget af og til. Det behøver dog ikke kun være elektronik.

Har du det rette træningstøj, bliver efteråret og vinterens kulde og blæst også mere håndterbar. Det er langt nemmere at komme ud, hvis du ved, du ikke hundefryser i starten og sveder tran undervejs i intervallerne – men kan regulere med flere lag af korrekt tøj.

Råd 5: Arbejd med din mentale styrke

Det sidste råd er at arbejde og bruge udfordringerne ved træning om efteråret til sin styrke. Det kan nemlig potentielt blive en positiv spiral.

De fleste får det godt med sig selv, efter de er kommet af sted til træning. Uanset tid på året. Men gør man det i efteråret eller en vinterdag, hvor lysten ikke var der, oplever de fleste et yderlige selvtidlligsboost. Du kom af sted, hvor det var svært. Det giver hår på brystet og mental styrke. Alt sammen noget man kan bruge til næste gang, vejret ikke lige er i sit bedste hjørne.

Er du kommet ind i en god spiral igennem efteråret, vil jeg påstå, du har langt større sandsynlighed med at lykkedes med træningen om vinteren.

Og hvem kan ikke træne en forårsdag, hvis man har slidt sig igennem vinteren? You see? Positiv cirkel.

0 Kommenter

Andet du måske vil kunne lide

Efterlad en besked

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.