Hjem Personligt 2014 året der gik fra A til Z

2014 året der gik fra A til Z

af Lasse Vad Pedersen

2014 er slut, og vanen tro plejer jeg at gøre lidt status her på bloggen. I år skal ingen undtagelse være, og efter inspiration fra andre, vil jeg i år lade gennemgangen bestå af en lille A til Z liste med de begivenheder, opdagelser, nedture og opture samt oplevelser fra året der gik. Det bliver dermed ikke en entydig enten faglig, sportslig eller personlig liste men en skøn blanding af alle tre.

A for Arbejde.

Den største nyhed i 2014 var vel ikke overraskende, at jeg gik fra knap og nap 7 års videreuddannelse (finansøkonom, bachelor i almen erhvervsøkonom og senest en cand.merc i økonomistyring) og over i et fuldtidsjob. Det er helt fantastisk, og jeg kunne skrive side op og ned om, hvor meget mit første halve år har lært mig. Det har på alle måder været præcis den omvæltning, jeg havde turde håbe på. Det er en hel anden verden end studielivet – både på godt og ondt. Jeg var glad for min studietid, hvor tid til fordybelse og eftertænksomhed passede mig. Men handlings-elementet manglede, og selv nye fag bliver trivielle, når strukturen er den samme – tilmeld, 12 ugers studie, eksamen, afvent karakter, videre. Og fortsæt. Og fortsæt. Og…

Det er derfor forrygende fantastisk at komme ud, og sætte handling bag viden og undersøgelser. I den virkelige verden. At arbejdet så pleaser mit økonomiske fagområde samtidig med mit teknologiske interessefelt er bare super.

B for Boligsøgende.

Jeg er boligsøgende i tiden. Det er på tide at flytte fra adressen og lejligheden, der har været mit dejlige lille hjem de sidste to års tid. Ikke fordi jeg er træt af det nordlige Aarhus. Bestemt ikke. Storcenter Nord 200m væk er en luksus og privillegium. Det samme er det, at have Stadsbibliotektet, Riis Skov, havnen og cafeer og byliv indenfor gåafstand. Men pladsen er blevet trang, og rent mentalt har jeg også brug for at flytte fra mit gamle studieliv for rigtig at komme igang med næste kapitel af mit liv. Jeg krydser fingre for, der snart åbner sig en mulighed. Men centrale lejligheder i Aarhus hænger ikke ligefrem på træerne.

C for Centrum.

Personligt har 2014 budt på store omvæltninger og nye faglige udfordringer. Det er altid med en vis blanding af nervøsitet og sommerfugle i maven, at man siger ja til et nyt job. For kan man med sine nye kollegaer? Hvordan er arbejdsopgaverne? Bliver man tilpas udfordret uden at føle, man er konstant bagude hele tiden? Det skal ingen hemmelighed være, at jeg på enhver personlighedstest placeres som en klassisk ISTJ/P type; altså introvært, sansende, logisk tænkende. Det kan jeg næppe benægte, og er jeg faktisk heller ikke interesseret i – for en analytisk tilgang med fokus på detaljer, grundige undersøgelse og overvejelser, passer mig og mit job som økonom fantastisk. Men det betyder også, at jeg har og skal arbejde med ikke at gemme mig selv væk. At komme i centrum. Det har jeg lært i mit tidligere deltidsjob, og er noget jeg fortsat arbejder meget fokuseret med. Det er nemlig først, når jeg kommer på banen, at mine holdninger kommer til udtryk – og de er faktisk ganske ofte korrekte sådan i al beskedenhed.

D for Dagpengehelvede.

Midt i al glæden og de faglige højdepunkter, bød året også på et heldigvis meget kortvarigt bekendtskab med dagpengeregler, A-kasse og beskæftigelsespolitik anno 2014. Efter jeg blev færdiguddannet – et ord som i øvrigt klinger hult, da jeg aldrig har lært så meget nyt som siden jeg forlod universitetet – havde jeg et par måneder med kun deltidsjob. Der er desværre stadig megen idioti, nytteløse regler og formularer, der skal udfyldes. Jeg er ingen politiker, og har ingen intentioner om at blive det – men det ville klæde, at få ryddet op i det system. Ak ja.

E for Energisk.

Indrømmet. Jeg ville gerne have brugt passioneret her, men P var allerede besat i mit hoved. I stedet blev det energisk, fordi det er en mindst ligeså vigtig egenskab at have med sig. Uanset hvad man end måtte lave eller forsøge at opnå. Uden det energiske gen kommer man ingen vegne, og vil opgive når de første udfordringer unægtelig kommer og banker på døren.

F for Ferie.

Året bød på en enkelt egentlig ferie i udlandet. En skøn tur til Norge, der vidste sig fra sin bedste side med masser af varme og solskin. I det kommende år er intensionerne, at få besøgt en del flere steder – gerne nogle af de mange fantastiske områder, jeg endnu ikke har haft sat mine ben. Europæriske hovedstader står højt på ønskesedlen på den front.

G for Genial.

Få mennesker kan leve op til prædikatet genial, men de der er, er værd at hylde.

H for Handling.

Der skal handling bag ens ord – ellers er de betydningsløse. Det har jeg oplevet både på godt og ondt i året. Mange gode planer og intentioner, der netop aldrig blev til andet, fordi de forblev ved intentionerne. Men også mange succeser der kan tilskrives alle mulige indre eller eksterne faktorer, men fælles for dem alle var, at jeg gjorde noget. Gør hvad du siger, og sig hvad du gør. Det er mit motto.

I for Iværksætteri.

Iværksætter har jeg paradoksalt nok aldrig set mig selv som. Måske i kraft af min megen overvejende personlighedstype, der måske ikke rigtig er klar til at tage det skridt at starte selv. Men da lejligheden bød sig – slog jeg alligevel til. Sammen med to gode venner og tidligere kollegaer fra min tid i Falck, startede vi op i sensommeren. Tanken havde vi luftet endnu tidligere over en god middag og rødvin, og den havde hængt ved lige siden. “Hvorfor går vi ikke selvstændigt? Som konsulenter”.

Med de første spæde skridt gik vi i gang. Vi fik snakket strategi, lagt en forretningsplan og diskuteret i øst og i vest. Siden dengang har vi haft de første kunder og projekter igennem maskinen, og nye er kommet til. Det har været utroligt lærerigt selv at sætte med det hele. Og sjovt ikke mindst. Vi har netop fået vores lokaler på Christianshavn, og er klar til at give den ekstra meget gas i 2015. Den første million i omsætning er målsætningen, lad os se om det lykkedes.

J for Jubel.

Vi er måske officielle verdensmestre i brok i dette land. Der går ikke en dag uden man opdager det – om det er i sit studiemiljø, arbejdsplads, fritidsklub eller privat. Mens det sikkert til en vis grænse fungerer som en vigtig ventil for frustrationer, er det ikke min oplevelse, at vi er helt ligeså godt til at huske at fejre og juble over succeserne. Der findes oceaner af artikler og publikationer på emnet over hvorfor, det er vigtigt at fejre – men det kræver nu vist ikke den store studenterhue at gennemskue.

Det er måske selv et område, hvor mine jyske gener, har det lidt svært. Der er lidt for mange gode oplevelser, situationer eller opgaver, der gik “okay” eller “fint” – når man faktisk burde råbe “YES!”. Det arbejder jeg på, og specielt i forbindelse med den lille hobbyvirksomhed, er det noget, vi har været meget opmærksomme på at få indarbejdet som en del af kulturen. Der skal være plads til at fejre, når der kommer nye kunder – for det er sgu en succes.

K for Karriere.

Jeg får større og større mål på dette område, om de indfries vil kun tiden vise. Men jeg er committed. Fortsættelse følger.

L for Løb.

Jeg har igennem det meste af året døjet med ømme ben, smertefuldt skinneben og deraf en dårlig motivation til løb. Det har været turbulent, og med ganske få højdepunkter. Et var dog min deltagelse i DHL stafetten, der trods den stride rute og den korte optræning gik rigtig godt. Jeg satte en – for min standard – god tid og havde en dejlig aften i selskab med gode kollegaer.

M for Mentor.

Mentorordninger er en sjov størrelse. For de kan være alt fra katastrofisk ligegyldige til noget af det mest givende, du kan gøre for dig selv. Det handler som så meget andet om kemi. Der er i min verden også noget problematisk i den typiske opfattelse med én vidende person, der guider dig til et bedre liv. Det bliver lidt for halleluja til mig – sats i stedet på en ordning, hvor I begge bibringer med noget værdifuldt til den anden. Det er mere holdbart og på langt sigt en bedre investering.

N for Nota Bene.

Side- eller afsluttende bemærkninger. Hvorfor skal de dog have en plads i en liste over årets begivenheder? Det skal de af en simpel grund, der kan irriterer mig noget så grueligt. I særligt arbejdsrelateret mails hvor opgaver tildeles med en afsluttende lille bemærkning om en skarp deadline, en vigtig tilføjelse eller lignende. Jeg har intet imod opgaver og nye udfordringer, men det er dårlig kommunikation at gemme centrale punkter, som “det er en hasteopgave” eller “husk også at…” væk allernederst. Start dog med det væsentlige.

O for Opdagelser.

Opdagelser kan være meget forskellige ting – men nysgerrigheden i stadig at søge nye græsgange, opleve og opdage er vigtigt. Det er absolut en af mine største ambitioner, at jeg i 2015 kommer til at gøre endnu flere spændende, tankevækkende, sjove, forunderlige opdagelser end i året, der gik.

P for Prioritering.

Prioriteringer er vigtige. Om det så er for næste års budget, ens egne målsætninger i livet eller noget mindre væsentligt er for så vidt ligegyldigt. Knaphed er der nok af, som det siges. De færreste har tiden, ressourcerne, evnerne eller netværket til at få alt her i livet. Så selvom de fleste måske ved, hvad de ønsker sig, er mange ikke parat til at gå efter det med de ofre, det koster.

Det lyder måske en smule melodramatisk, og godt det samme, for jeg synes det er ærgerligt, vi så sjældent snakker om, hvad man har måtte ofre for at nå sine mål. Vi hylder ironmands flid og træning, de succesfulde forretningsfolk og dem, der gør en forskel. Det skal vi helt bestemt blive ved med, men det ville klæde os og skabe et mere nuanceret billede af et perfekt liv, hvis vi også hørte om de nedture og ting, der blev prioriteret væk undervejs i jagten.

Jeg har besluttet mig for mine prioriteter – og ofre ikke mindst – har du?

Q for …

Der slap min opfindsomhed op, hvis det bare skulle være nogenlunde relevant. Næste, tak.

R for Racercykel.

Mens året på løbefronten mildest talt har været lidt af en rutschebanetur, der primært er gået nedad bakke, så var 2014 året, hvor jeg fik investeret i en rigtig racercykel og opdaget glæden ved at fræse rundt på de mange skønne cykelstier og små landeveje rundt om i landet. Det er en fantastisk opdagelse, som jeg håber vil bidrage med mange gode oplevelser i det nye år.

Jeg glæder mig hvert fald allerede til blæst, sne og slud forsvinder, temperaturen stiger et par grader og racercyklen skal findes frem af den aflåste kælder igen!

S for Stumbling on Happiness.

Den ubetinget bedste bog jeg fik læst hele året. Den er så absolut et must-read for alle, der er bare minimalt interesseret i den menneskelige perception og hvordan, vi træffer beslutninger i livet. Den er helt igennem fantastisk.

Jeg har gjort dig den tjeneste, og fundet et direkte link til Amazon, så det eneste du skal gøre er at trykke “buy now”. Kom i gang! 🙂

T for Triathlon.

Jeg går og tænker lidt i de tanker. Ikke som i at jeg har tilmeldt mig nogen ironman, eller i det hele taget har den slags tanker. Men de kortere og mere medgørlige distancer kunne jeg godt lade mig friste af. Den største begrænsning er løbsdelen, og om mine fødder og skinneben kan holde til det. Hvis de kan, så kunne det nemt blive en målsætning for 2015 på det sportslige plan.

U for Uddannelse.

Selvom man officielt er færdig med sin studietid, er det et vigtigt element for mig at fortsætte med at få ny viden. Få ting bremser menneskers udvikling som manglende nye input – folk sander til, og går i stå. Jeg opsnapper al den viden jeg kan, om den så kommer på tekst og af artikler, i “flydende” form via min deltagelse i foredragsrækker på Folkeuniversitetet, af TED Talks eller fra fag, jeg deltager i fra Coursera er ligemeget.

Det er ny viden, der bidrager med ny inputs, nye måder at gøre tingene på og holder en på dupperne. Det manglede da bare.

V for Venskab.

Venskab er essentielt. Nye som gamle. De skal plejes, og der skal prioriteres tid til dem – så på den front bliver intet nyt i 2015.

W for World Wide Web.

For Internettet i als den simple, dog komplicerede vidunderlighed. Jeg har længe været fan – ud fra et brugermæssigt perspektiv. Er der noget, man ikke kan der? Og med mit jobs teknologiske del har jeg fået en endnu større respekt for al det, der faktisk gemmer sig bag – der muliggør, den problemfri oplevelse milliarder af mennesker udnytter. Ja, tænk sig, hvor mange bits der flyver gennem kilometervis af kabler bare for at opdatere et relativt uinteressant blogindlæg som dette. Wow.

X, Y, Z… Tjah, de er sparet væk.

Det var så listen, nåede du igennem den hele? Jeg har sikkert glemt et par stykker, men sådan er det altid med den slags lister. Nogle bogstavers emner og inspiration hertil popper nemmere op end andre.

Jeg har mange forhåbninger til 2015 – og ser jeg tilbage på 14 som pejlemærke for sandsynligheden for succes med disse, ser det bestemt godt ud.

Et lettere forsinket godt nytår, og hav et endnu bedre ’15.

3 Kommentarer

Andet du måske vil kunne lide

3 Kommentarer

Glædelig jul og godt nytår December 27, 2015 - 11:29 am

[…] år lavede jeg en lang a til z i året der gik. I år vil jeg forsøge mig med en lidt anden tilgang og blot udvælge et par af de områder, der […]

Svar
Godt nytår - Status for 2016 i tal og forventninger til 2017 December 31, 2016 - 10:14 am

[…] tid til endnu en gang at stoppe op og gøre status på året der gik, ligesom jeg gjorde det i 2014 og […]

Svar
Rigtig godt nytår 2018 - status på året der gik og et kig i spåkuglen January 2, 2019 - 12:43 pm

[…] på godt og på ondt. Faktisk har jeg gjort selvsamme de sidste par år her på bloggen (læs fx 2014, 2015, 2016, 2017). Det på trods af, at netop disse indlæg er blandt de mindst læste indlæg, […]

Svar

Efterlad en besked

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.