Rigtig godt nytår alle sammen. Atter et år er efterhånden gået og det er vanen tro tid til at stoppe op, reflekterer og gøre status på året der gik. Det er efterhånden blevet en fast blogtradition, at jeg skriver et året der gik indlæg – så here goes.
Denne gang vil jeg håndplukke highlights fra mit cykelår og kun kort krydre med faglige eller personlige kommentarer. Det er trods alt efterhånden primært en cykelblog.
Mit sportsår 2017 – fortalt af Strava
Se, den nemmeste og sjoveste måde at fortælle om mit sportsår 2017 er faktisk at lade en anden fortælle historien. Jeg har året igennem brugt Strava som min foretrukne onlinetjeneste til at uploade, sammenligne og tracke min træning. Der findes mange andre tjenester, men når cykling er primære genre er Strava second to none.
Ovenstående videosammendrag fortæller selvfølgelig kun delvist hele historien. Men der er da et par sjove highlights:
- 126 aktive dage i året der gik.
- Længste træning Coast2Coast Jylland på 195 km – ja det var mange timer på cyklen. Du kan læse hele min oplevelse med løbet her.
- 7.600-ish kilometer blev det til. Det er en ca. 1.500 km mere end sidste år. Egentlig ganske tilfredsstillende, men kunne være blevet til noget mere, hvis ikke jeg har haft et arbejdsmæssig hektisk efterår/vinter uden megen træning.
- 387 nye personlige rekorder på forskellige segmenter. Et sjovt tal, der jo bliver gradvist svære og svære at slå.
- 260 aktive timer. Eller omkring 40 minutter om dagen i snit. Hver dag. Året rundt.
Cykelåret der gik – kronologisk fortalt
Springer vi lidt kronologisk til værks har 2017 på mange områder cykelmæssigt været meget lig 2016. Jeg startede året indendørs med BKool hjemmetræneren i hele januar. Februar var ingen stor succes, og det blev kun til en enkelt træningstur. Motivationen for at træne på hjemmetræneren slap op, og vejret var ikke til udendørs træning det meste af måneden.
Heldigvis blev det bedre i marts, og jeg startede således udendørssæsonen af med at kaste mig direkte ud i en 100 km tur. Farten var lav, pulsen galoperende høj og jeg led som et bæst. På en sjov lille note endte den tur faktisk med at give årets højeste suffer score – og dermed ud fra et pulsbelastningssynspunkt være årets bedste tur. Jeg skrev lidt om mine lidelser på bloggen dengang.
Det kickstartede sæsonen og både marts og store dele af april var rigtig fornuftige. Regelmæssige 2-3 ture ugentligt med 150-200 km i benene. Når jeg ser tilbage var vejret faktisk rigtig fornuftigt så tidligt. Det skulle som bekendt ændre sig…
Intet forår uden Forårsløbet som køres mellem Horsens og Vejle. 2017 var ingen undtagelse, og jeg stod atter klar til at gennemføre de 107 km kuperet terræn. Det er som jeg tidligere har nævnt et ganske hyggeligt lille løb. På grund af det afholdes så tidligt, er der som ofte få deltagere og det giver en lidt hyggelig, lokal stemning. Det er samtidig en god lejlighed til at se, hvordan formen har det efter en lang vinter. Man kan enten kickstarte sæsonen med en succes, eller få sig en “aha” oplevelse og vide, man skal spænde ballerne en smule.
Første gang jeg deltog blev det lige akkurat ikke til 30km/t i snit, hvilket var målet for 2017. 30,4km/t lykkedes det med denne gang, og så var sæsonen ligesom godt skudt i gang.
Oceaner af cykelløb
Det sene forår og tidlige sommer i april, maj og juni stod herefter på en lang række gode træninger og officielle løb. Jeg deltog i TST Langelinieløbet, Danmarks Højeste motionsløb og Aarhus Rundt. Der er ingen tvivl om, at Østjylland er et rigtig godt udgangspunkt for mange gode, hårde ruter i Danmark. Det er selvfølgelig ingen Tour de France, men skal man samle højdemeter sammen i Danmark er udgangspunktet super.
Henover juni og juli intensiverede jeg for alvor træningen. Der var nu 8 uger til årets cykelmæssige højdepunkt og formen skulle finpudses. Mit hidtil længste løb Coast2Coast Jylland der med sine 195-ish kilometer uden tvivl ville blive en prøvelse.
Jeg fandt et fornuftigt træningsprogram og begyndte at følge det mere slavisk og træne mere skematisk end hidtil.
Cirka to uger inde i programmet faldt det ud til, at jeg kunne deltage i atter et løb som erstatning for min vanlige, lange søndagstræning. Silkeborg Cycle Challenge. Et sjovt arrangement hvor man som deltager fik mulighed for at cykle på FDM Jyllandsringen. Så længe jeg kan huske, har jeg været med far ude og se ræs derude mindst et par gange om året. Så det var derfor uden tvivl noget jeg skulle prøve. Selve ruten og løbet var virkelig velarrangeret og flot sat sammen. Personligt havde jeg gerne cyklet flere omgange på selve banen, men for dem der ikke er så motorsportsskadet som jeg var ruten rundt om og igennem Silkeborg rigtig flot.
Jeg selv cyklede derud og hjem, hvilket betød at det blev en god lang dag med 160+ km i benene. Desværre bød løbet på mit første rigtige “alvorlige” styrt. Jeg var dog ok, men fik en forskrækkelse. Hele løbsrapporten og en række stemningsbilleder fra Silkeborg Cycle Challenge kan du finde her.
Tour de Samsø – måske årets bedste (solo)cykeldag
En god uges tid efter løbet ved Silkeborg var jeg atter på langtur. Havde aftenen forinden planlagt en tur til Samsø og bestilt billetter til færgen. Det blev en fantastisk dejlig dag med høj sol, masser af kilometer i benene og mange gode oplevelser.
Faktisk var dagen så god, at jeg skrev et helt indlæg om det – det synes jeg faktisk du skal tage og læse.
Når jeg ser tilbage, er det en af de bedste dage jeg har haft med cyklen som redskab. Det fantastiske i at være fri på en anden måde. Cykle rundt på hele øen fra bund til top og hjem igen. Gøre et par stop, når man havde lyst og nyde det gode vejr og øen der summede af turister.
Det er afgjort ikke sidste gang jeg besøger øen – og ej heller sidste gang, at jeg tager en dagstur et eller andet sted hen uden andet end cykel og dankort.
Coast2Coast – måske årets bedste (motions)cykeldag
Tre uger senere stod det så på årets løbsmæssige højdepunkt. Coast2Coast Jylland var kulminationen på træningen. Det var nu, det skulle vise sig om træningen havde båret frugt, og om jeg kunne komme igennem de mange timer i sadlen med fornuftig overskud.
Jeg vil ikke skrive så meget her – for ganske rigtig gættet – jeg har nemlig et helt langt skriv om alle oplevelser og erfaringer fra løbsdagen. Det er også et genbesøg værd.
Hvad jeg dog gerne vil sige er, at jeg håber at gentage succesen og deltage igen i 2018. Måske endda i et endnu længere løb et sted. Man bliver jo bidt af det, det skidt 😉
Sensommer og efterår på cyklen
Efter Coast2Coast var jeg på en måde mentalt mættet. Jeg havde gennemført i fin stil årets højdepunkt, og det jeg havde trænet op til så længe. Følte derfor en form for tomhed, som jeg hurtigst muligt havde brug for at smide for ikke at gå i stå.
Jeg brugte derfor sensommeren og efteråret på at fortsætte med at deltage i så mange løb som muligt. Det blev derfor til både Det Østjyske bakkeløb, Marselis Cykelløbet og Velgørenhedsløbet i forbindelse med PostNord Danmark Rundt.
Midt i november holdt det dog op. Vejret blev gråt, kedeligt, regnfuldt og mørkt. Det satte en stopper for turene efter arbejdet, og jeg var efterladt til at køre i weekenderne hvis vejret bød sig. Samtidig kom den sædvanlige peakperiode på arbejde med udarbejdelse i budgetterne for 2018.
Desværre betyder det, at jeg siden midt november ikke har været ude overhovedet. Heldigvis er der jo snart et nyt år, så det skal der absolut laves om på.
Ambitioner for sportsåret 2018
Så lad mig afslutningsvis sige, at det på mange måder har været et rigtig fornuftigt cykelår – på trods af det til sider ganske elendige sommervejr. Cykling er til dato fortsat den motionsform, der har givet mig de bedste oplevelser og flest glade aktive timer.
Derfor kan jeg også uden tøven sige, at jeg allerede glæder mig til at komme i gang igen med det nye år. Præcist hvad der skal ske, har jeg ikke lagt mig fast på. Men jeg har da gjort mig et par tanker og sat mig et par målsætninger for det kommende år. Herunder bl.a. følgende:
- Fortsat at deltage i så mange officielle løb som muligt. Det giver foruden glæden ved at cykle med andre og prøve kræfter med/mod dem og sig selv også noget at se frem til – og træne op imod. En væsentlig motivation for mig i al fald.
- Deltage i et eller flere langdistance løb. Det kunne sagtens være Coast2Coast igen i år, men vil ikke udelukke at det også kunne være spændende at prøve kræfter med et andet – eller endda længere. Der er noget særligt mentalt befriende ved at cykle langt. Den første time eller to kan virke lange, men pludselig har man siddet fem timer og kan se enden på det. Det er fantastisk!
- Gennemføre et mellemlangt løb med over 35 km/t i snit. Det har været tæt på et par gange. 34 km/t er sket et par gange, hvor det er gået rigtig godt. Mon ikke 2018 kan blive året hvor den får endnu mere gas og det lykkedes?
- Holde dampen oppe igennem efterår/vintersæsonen. Må desværre konstatere at det endnu ikke er lykkedes at finde metoden, hvor jeg holder mig selv i gang hele året. Hvordan det skal lykkedes i 2018 ved jeg ikke, men jeg håber, jeg knækker koden. For hånden på hjertet ved jeg godt, at formen er pivelendig lige pt. og at starten af året skal gå med at smide lidt vel mange kilo og komme back on track igen. Det er da lidt ærgerligt.
Med det sagt så er der ikke andet tilbage end ønske et rigtig godt nytår til alle derude!
Vi ses forhåbentlig på landevejene.