Hjem Ratings

Ratings

af Lasse Vad Pedersen

Mine anmeldelser har hidtil været uden karakterskala, men det er lavet om. Så hvordan virker den nye skala og hvordan forstås de fem kriterier, jeg anvender? Glad for du spørger, det er netop det, jeg vil forsøge at forklare.

Alle produkter uanset typen gennemtestes i mindst tre uger inden jeg giver min bedømmelse. Dels skyldes det, at jeg gerne vil eliminere “en dårlig dag” i mine test, og samtidig oparbejde en vis form for ejerskabsfølelse med produktet. Hvordan er det faktisk at bruge det til daglig og ikke bare på en enkelt træningssession?

Generelt vil jeg forsøge at være så faktabaseret som muligt i mine anmeldelser, men det er også klart, at tests per definition er subjektive og altså et udtryk for mine egne meninger og holdninger. Min intention er derfor at gå til produktet med en åbent sind, men også at lede efter svage områder.

Alle produktanmeldelser testes og vurderes efter fem kriterier sammen med en total bedømmelse. De fem nøgleområder er valgt med henblik på at give et så bredt og nuanceret billede af produktet som muligt.

Funktionalitet. Kriteriet dækker over produktets basale egenskaber eller funktioner. Hvad er produktets formål, og hvilke funktioner indeholder det til at opfylde disse. Testes eksempelvis cykelcomputere gives en høj score til det produkt, der favner hele paletten af såvel forventede basis funktioner som distance, hastighed, tid samt også flere, avancerede funktioner som wattmåling, live segmenter, trådløs forbindelse til smartphone, navigation osv.

Design. Design er måske det mest subjektive kriterium af de fem. Hvad er godt design egentlig? I min optik er det innovativt, funktionelt, æstetisk fremtrædende, holdbart og intuitivt. Med eksemplet fra anmeldelsen af en cykelcomputer, er det gode design, at være bevist om enhedens primære formål. Er det en prisbillig cykelcomputer med simpel funktioner, er det oplagte valg et kompakt, enkelt design – mens en avanceret cykelcomputer med fx kortfunktion er tåbelig på en lille skærm. Monteringsdesignet – altså hvor robust sidder den, hvor nemt af- eller påmonteres den vil også spille ind.

Brugervenlighed. Det tredje kriterium er et af mine kæpheste. Jeg har før nævnt det, men teknik er ikke bedre end den grænseflade og brugervenlighed som præsenteres for kunden. Ikke alle er tekniknørder og en entydig, intuitiv grænseflade hvor du som bruger aldrig er i tvivl om, hvad du skal trykke på for at opnå det, du ønsker er definitonen på god brugervenlighed. Det skal være simpelt at komme i gang “out-of-the-box” men også let at tilpasse, hvis brugeren ønsker det.

Kvalitet. Nok igen en delvis subjektiv størrelse, men (bygge)kvalitet dækker over den følelse af bearbejdningen af materialer udgør, når man står med produktet i hånden eller er påklædt det. Føles materialerne billige og plastikagtige eller solidt? Hvad angår beklædningsgenstande vil jeg også lade samlekvaliteten indgå i fx kvaliteten af lynlåse, syninger og øvrige forhold.

Pris. Prisen er sidste, men naturligvis også et væsentlig kriterium. I denne sammenhæng forsøges både at indeholde den absolutte samt relative pris i vurderingen. Med andre ord vil et produkt til tusindvis af kroner tenderer til en lavere score, men samtidig vil jeg skele til hvad tilsvarende andre produkter med samme funktionalitet, kvalitet, design og kvalitet på markedet ellers koster. Således kan dyre produkter score højt, hvis de relativt til konkurrenterne er overlegne, ligesom billige produkter kan score lavt, hvis de blot er en dårligere kopi.

Total. De fem kriterier tilsammen giver en total score mellem 0-10. Det må være selvindlysende, at en højere score indikerer et bedre produkt.

Karakterskalaen kan groft set betragtes indenfor seks intervaller med nedenstående betydning:

  • 9,6 – 10,0: Perfekt. Det perfekte produkt – køb det før din nabo.
  • 8,0 – 9,5: Godt produkt. Gode funktioner, design, brugervenlig, kvalitet og pris går op i en højere enhed. Klart anbefalesværdigt.
  • 6,0 – 7,9: Det lidt over middel gode produkt med flere opløftende dele, hvor der kun er få eller mindre problemer.
  • 4,0 – 5,9: Gode elementer men også problematiske udfordringer der gør produktet til en gennemsnitlig størrelse.
  • 2,0 – 3,9: Under middel produkt der ikke kan anbefales pga. væsentlige skavankler. Dog enkelte lyspunkter.
  • 0,0 – 1,9: Elendigt produkt der bør undgås for alt i verden.

Bemærk, at jeg som udgangspunkt ikke går tilbage i tid og opdaterer scoren for anmeldelser. Det vil sige, at gamle (tekniske) produkter på anmeldelsestidspunktet godt kan have scoret højt, men nu enten er prissat for højt eller uddateret ift. konkurrenterne.