Hjem Tips & Tricks Guide: Sådan får du Strava Segmenter på Garmin Edge

Guide: Sådan får du Strava Segmenter på Garmin Edge

af Lasse Vad Pedersen

Der er ingen tvivl om, at Strava er kongen af online communities når det kommer til cykling. Garmin har som noget nyt med deres seneste firmwareopdatering gjort det muligt, at få dine yndlings Strava segmenter lagt ned på udvalgte cykelcomputere – heriblandt Edge 510, Edge 520, Edge 810 samt Edge 1000 som jeg for nyligt anmeldte her på bloggen.

Det fungerer ganske godt, og med denne guide i hånden er du klar til at dystre i realtid mod din personlige rekorder eller venner på dine favorit segmenter. Det kræver en minimal opsætning, men er ikke spor svært.

Lad mig dog inden vi begynder med selve guiden lige bruge to minutter på at diskutere, hvad live segmenter er – og hvad de måske ligeså væsentlig ikke er. Den største gevinst ved live segmenter på din Garmin Edge cykelcomputer er, at du imens du gennemfører et segment kan følge med i, hvordan du klarer dig ift. din målsætning, personlige rekord, ven eller den absolut hurtigste tid. Når du nærmer dig et segment, du har overført til din Garmin enhed, får du en lille advarsel på skærmen og har dermed mulighed for at forberede dig på de kommende kraftanstrengelser på bedst mulig vis.

Med andre ord er det slut med at huske, hvor segmenterne begynder og slutter samt at holde styr på tiden manuelt undervejs. Det er fedt – særligt på de længere segmenter – at kunne følge med i, om man undervejs er foran eller bagefter i forhold til ens målsætning.

Live segmenter er dog kun stadig live i retrospektiv forstand. Hvad mener jeg så med det? Jo, segmenterne dukker ikke op af det blå undervejs på ruten, efterhånden som du bevæger dig rundt. De skal overføres, inden du begiver dig ud på cyklen. De overføres heller ikke umiddelbart efter, de er afsluttet. Det sker først, når du har afsluttet træningen og synkroniseret enheden igen – enten via Bluetooth, WiFi eller på oldschool vis med usb kabel. Det betyder også, at du på cykelcomputeren kan have kørt en overall bedste placering hjem, men nå at miste den til andre, inden du kommer hjem og får synkroniseret enheden. Tough luck.

Bemærk: Live segmenter kræver premiummedlemskab hos Strava.com – det koster i omegnen af 45,- pr. måned eller 450,- for et år.

Sådan får du live segmenter på Garmin Edge

Der er grundlæggende fire steps, der skal klares inden du er klar til at dyste på landevejene med live Strava segmenter – heraf er de første to en éngangsforestilling, mens de sidste to skal gøres hver gang, du ønsker at tilføje eller fjerne segmenter fra enheden.

  1. Firmwareopdatering af enheden
  2. Forbinde Garmin Connect og Strava
  3. Udvælge segmenter til overførsel
  4. Synkronisering

Ad 1) Firmwareopdatering af enheden.

Hjernen i enhver cykelcomputer styres af den firmware, der er installeret på enheden. Jo mere avanceret hardware og rå regnekraft, der er til stede, jo flere funktioner kan lidt forenkelt sagt tilføjes via opdateringer af firmwaren. Det kommer fint til udtryk i tilfældet med Strava segmenter. Ved lanceringen af såvel Edge 510, Edge 520, Edge 810 samt Edge 1000 har funktionen ikke været tilgængelig – men det er det nu, efter enheden er opdateret med nyeste software.

Opdateringen af firmware foregår ved at tilslutte enheden via usb kabel til en computer med Garmin Express installeret. Når først enheden er tilføjet/parret med Garmin Express første gang, burde der ved tilslutning komme besked op med ‘opdatering tilgængelig‘.

Vælg ‘installer‘ og afvent. Det tager et par minutter – enheden genstarter undervejs.

Ad. 2) Parring af Strava med Garmin Connect

Med enheden opdateret er du klar til det næste skridt i processen. Strava og Garmin Connect er som udgangspunkt to forskellige online universer med hver deres styrker og svagheder. For at udnytte de mange – og bedre – Strava segmenter skal de to lidt populært sagt kunne ‘snakke sammen‘ og udveksle data.

Det gøres lettest fra forsiden af Garmin Connect. Scroll lidt ned og du finder nedenstående:

Parringen mellem Garmin Connect og Strava kan foretages direkte fra forsiden af førstnævnte.

Vælg ‘Connect with Strava‘. Du bliver sendt videre til Strava, der beder dig bekræfte, at du vil lade de to tjenester snakke sammen.

Tillad adgang.

Du bliver ført tilbage til forsiden. Det var faktisk det.

Du kan få bekræftet, at synkroniseringen er fuldført ved at gå til indstillingerne for Garmin Connect. I bunden vil du se, at Strava er vist som at været parret med Garmin Connect.

Garmin Connect har fået adgang til Strava – og omvendt.

Tid til det sjove…

Ad 3. Udvælge de ønskede segmenter

De to ovenstående to skridt er som nævnt kun nødvendigt første gang. Herefter er det kun trin 3 og 4, der skal foretages, når du ønsker at tilføje eller fjerne segmenter, der skal være tilgængelig på enheden.

Nu er det blot at gå på skattejagt efter gode segmenter at dyste på. Log derfor på din Strava konto og find de segmenter, du ønsker. Du finder segmenter enten ved at se detaljerne for dine/venners tidligere træningspas eller via det indbyggede værktøj ‘Segment Explore‘.

Når du har klikket dig frem til et segment, klikker du på den lille stjerne til venstre for segmentets navn. Det gør dem til favoritter – og er den måde, hvorpå Garmin Connect ved, at du ønsker segmentet overført.

Er du klar til at få dem overført?

Ad 4. Synkronisering til enheden

Det sidste trin er at få synkroniseret enheden med de segmenter, du har udvalgt som favoritter i step 3. Dette gøres enten ved at tilslutte Garmin Edge enheden via usb kabel, bluetooth over din telefon eller via det indbyggede WiFi.

Garmin Express har samlet de valgte segmenter, og gjort dem klar til overførsel. Vælg “installer”.

Under synkroniseringen overføres segmenterne. Har du udvalgt mange, kan bluetooth synkroniseringen godt tage lidt tid. Her anbefales kabel eller WiFi.

På enheden vil du se et Strava ikon kaldet “Segmenter”.

Dine valgte segmenter er klar på enheden, og dukker op på skærmen, når du nærmer dig.

Så hvad venter du på? Der skal sættes gives gas på landevejene.

0 Kommenter

Andet du måske vil kunne lide

Efterlad en besked

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.